Bo prijatelj Francija Matoza spet vodil koprske policiste?

Dolgoletni odvetnik Janeza Janše postaja eden najvplivnejših ljudi v državi in na Obali.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 7. 10. 2021, 05:55


Franci Matoz
Vrata do položajev v državi niso odprta le za Francija Matoza, ampak tudi za nekatere njegove dolgoletne prijatelje.
STA

Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše, je po zamenjavi oblasti postal eden najvplivnejših mož v državi. Letos spomladi ga je vlada imenovala na čelo upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. V kvoti SDS sedi v nadzornih svetih Luke Koper in Slovenskih železnic (SŽ). A vrata do položajev v državi niso odprta le za Matoza, ampak tudi za nekatere njegove dolgoletne prijatelje.

Eden od teh je Iztok Jakomin, ki je med prvo Janševo vlado vodil Policijsko upravo Koper, spomladi 2008 pa je odstopil s položaja. Takrat so mu očitali tesno povezanost z lokalnimi pomembneži, med drugim z nekdanjim županom Kopra Borisom Popovičem in tedanjim predsednikom uprave Intereurope Andrejem Lovšinom. Oba je takrat v kazenskih in drugih postopkih zastopal Matoz. Jakomin se je branil, da so bili ti odnosi izključno prijateljski. Očitke, da bi sam komurkoli razkrival podatke iz policijskih preiskav, je označil za absurd. Po tem, ko ga je aprila istega leta zaslišalo tudi tožilstvo, je Jakomin novo službo našel v javnem podjetju Rižanski vodovod, ki je v večinski lasti Mestne občine Koper. Najprej kot tehnični direktor, nato pa kot vodja kontrolnega organa.

Toda 13 let pozneje si ga želi generalni direktor policije Anton Olaj ponovno videti na funkciji šefa koprskih policistov. Jakominu pri tlakovanju poti na čelo policijske uprave, ki združuje sedem policijskih postaj, pet postaj mejne policije in postajo pomorske policije, pomaga tudi ministrstvo za notranje zadeve. Celo tako, da se je odločilo spremeniti enega krovnih predpisov, ki urejajo delovanje policije. 

Iztoku Jakominu so v času, ko je vodil koprske policiste, očitali tesno povezanost z lokalnimi pomembneži.
Iztoku Jakominu so v času, ko je vodil koprske policiste, očitali tesno povezanost z lokalnimi pomembneži.
STA

Preberite še:
Nov val kadrovskih čistk v policiji

Kadrovski pretresi na koprski policiji

Na ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, so nam namreč potrdili, da pripravljajo dopolnitve akta o notranji organizaciji, sistematizaciji, delovnih mestih in nazivih v policiji. Med zgolj dvema členoma, ki jih želijo spremeniti, je tudi 103. člen. Kaj je najpomembnejša sprememba? Da se bodo lahko po novem brez javnega natečaja v vrstah policije ponovno zaposlili tisti nekdanji policisti, ki jim je delovno razmerje prenehalo s sporazumom. 

Na ministrstvu so pojasnili, da je spremembo predlagal generalni direktor policije. "To bo omogočilo hitrejše popolnjevanje delovnih mest v primerih, ko se za ponovno zaposlitev zanimajo kandidati, ki jim je delovno razmerje v policiji zaradi različnih razlogov sporazumno prenehalo, policija pa je zainteresirana za ponovno zaposlitev. Izvajanje javnih objav ali javnih natečajev v takšnih primerih ni primerno niti smiselno," so dodali. Toda vse to gre na roko tudi Jakominu. Pri tem velja poudariti, da ministrstvo akt, ki bo Jakominu omogočil hitrejšo vrnitev v policijske vrste in imenovanje na položaj, spreminja prav v času, ko Olaj išče novega direktorja Policijske uprave Koper.

Kadrovski pretresi na koprski policiji trajajo že več mesecev. Marca letos je moral s položaja vodje sektorja kriminalistične policije po 12 letih oditi Dean Jurič. Premeščen je bil v upravo avtocestne policije, ki je bila ustanovljena v času aktualne vlade. Kot je medijem pojasnil zdaj že nekdanji direktor PU Koper Igor Ciperle, so odločitev o Juričevi premestitvi "sprejeli nadrejeni na vrhu". Hkrati je vodstvo policije kot enega od pogojev za zasedbo njegovega prejšnjega delovnega mesta odpravilo obvezno znanje italijanskega jezika na dvojezičnem območju.

Po policijskih upravah se nadaljujejo čistke. Na fotografiji generalni direktor policije Anton Olaj.
Po policijskih upravah se nadaljujejo čistke. Na fotografiji generalni direktor policije Anton Olaj.
STA

Čeprav so v policiji poudarjali, da želijo ob ustanovitvi avtocestne policije okrepiti tudi nadzor na področju preiskovanja in zatiranje kriminalitete, je znano, da je bil Jurič v preteklosti večkrat tarča političnih napadov. Tudi od prvaka Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča, ki danes manjšinski Janševi koaliciji v parlamentu pomaga zagotavljati glasove. 

Preberite še:
V rokah Matoz & Co. še tovarna jajc. Komu jo peljejo?

Od Luke do policije: Matoz krepi vpliv na Obali

A to je bil le uvod. Letos poleti je s položaja odšel še Igor Ciperle, ki je bil premeščen na policijsko akademijo v Tacnu. Zdaj funkcijo direktorja po Olajevem pooblastilu začasno opravlja Igor Jadrič. Po naših informacijah je policija objavila interni natečaj za direktorja PU Koper, na katerega se je prijavilo pet kandidatov. Med njimi tudi vodja službe generalnega direktorja Policije Boris Korasa in komandir postaje prometne policije Koper Janko Brezovnik. Izbran ni bil nihče, saj naj bi si - kot že omenjeno - Olaj na tem položaju želel videti Jakomina.

Ali in kdaj bo imenovan novi šef koprskih policistov, tako ni znano. Gre za nadaljevanje serije čistk v policiji. Pred dnevi je novega začasnega direktorja dobila policijska uprava v Ljubljani, kjer je Boštjana Glaviča na Janševo zahtevo zamenjal Janez Rupnik. Že pred tem sta nova direktorja dobili še policijski upravi v Mariboru in Kranju. To sta postala Donald Rus in Melita Močnik

Toda dogajanje v Kopru je posebno tudi zaradi skupne zgodovine med Matozom in Jakominom. Matoz je tako Jakomina leta 2008 branil v postopku pred tožilstvom. Ko je Jakomin zapustil policijske vrste, se je na Obali na glas ugibalo, ali se bo zaposlil pri Matozu. Že zdaj je jasno, da je dolgoletnemu Janševemu odvetniku, ki se ukvarja tudi z nepremičninskimi posli, v mandatu te vlade uspelo še okrepiti svoj vpliv na Obali. V prihodnjih mesecih bo imel kot predsednik nadzornega sveta Luke Koper glavno besedo pri imenovanju novih članov uprave. 

V državni Luki Koper se obetajo kadrovske menjave, pri katerih bo imel glavno besedo Franci Matoz.
V državni Luki Koper se obetajo kadrovske menjave, pri katerih bo imel glavno besedo Franci Matoz.
STA

Čeprav naj bi se njuni odnosi s Popovičem v zadnjih letih ohladili, je Matoz ostal hišni odvetnik poslovneža Anteja Guberca, lastnika gradbenega podjetja Grafist, ki je z Mestno občino Koper v zadnjem desetletju opravilo za več kot 10 milijonov evrov poslov. Matoz mu pomaga v spopadu z nekdanjim športnim direktorjem Boškom Županovičem za obvladovanje koprskega nogometnega kluba. Ko se je ministrstvo za notranje zadeve lani odločilo poiskati nove prostore za potrebe dela PU Koper in postaje pomorske policije, je edino ponudbo oddal Guberac, ki je ponudil prostore v koprski marini. Odločitve o tem, kam se bo preselil del koprskih policistov, na ministrstvu še niso sprejeli.

Preberite še:
Tako SDS nagradi svoje financerje