Tako SDS nagradi svoje financerje

Državna slaba banka, ki jo vodi Janšev odvetnik Franci Matoz, kadruje največje donatorje SDS.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 30. 8. 2021, 15:49


franci matoz
V DUTB, kjer upravni odbor vodi Franci Matoz, so se odločili za zamenjavo nadzornega sveta družbe MLM. Za novega nadzornika so imenovali enega največjih financerjev stranke SDS.
STA

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, v zadnjih tednih serijsko imenuje nove člane nadzornih svetov v podjetjih, ki so v njeni lasti. Zdaj je prišla na vrsto Mariborska livarna Maribor (MLM), eden največjih domačih dobaviteljev avtomobilske industrije, ki zaposluje več kot 400 ljudi. Med novimi štirimi člani nadzornega sveta je tudi Robert Ahac, podjetnik iz Zasavja, ki je eden največjih donatorjev SDS. 

Ahac je solastnik in direktor družinskih podjetij Ahac Inženiring in Ahac A&R, ki se ukvarjata z gradbenim inženiringom in proizvodnjo stavbnega pohištva. V širši javnosti je postal znan pred petimi leti, ko se je zanimal za nakup Medijskih toplic, propadlega kopališkega kompleksa pri Izlakah. Toda Ahac je tudi velik podpornik SDS. Iz poslovnih poročil stranke je razvidno, da je bil v letih 2019 in 2020 med fizičnimi osebami, ki so največ prispevale za njeno delovanje:

- leta 2019 je tako SDS od Roberta Ahaca prejela 12.000 evrov. Še 17.000 evrov so stranki v istem letu nakazali trije preostali člani družine Ahac.

- leta 2020 pa je Robert Ahac po podatkih iz poročila stranki nakazal 13.500 evrov, s čimer je bil njen tretji največji donator. Skupaj je torej v dveh letih SDS namenil 25.500 evrov. 

Zdaj se mu je SDS očitno oddolžila z imenovanjem v nadzorni svet MLM. Ključni položaji v slabi banki, ki je Roberta Ahaca imenovala v MLM, so namreč v rokah vladajoče stranke. Upravni odbor vodi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik SDS in Janeza Janše, začasni glavni izvršni direktor pa je za zdaj še Robert Rožič, prav tako član SDS. Ob Ahacu so novi člani nadzornega sveta MLM še:

- Fidel Krupić, dolgoletni vodja odbora za javno upravo v strokovnem svetu SDS, 

- Franci Mihelič, donedavni prvi nadzornik Pošte Slovenije, ki je bil imenovan v kvoti NSi, in

- Sandra Jordan, vodja tajništva na DUTB, ki je tja prišla z nekdanje banke Raiffeisen.

MLM bo v kratkem spet na prodaj.
MLM bo v kratkem spet na prodaj.
STA

Pred MLM, ki ga vodi nekdanji direktor Steklarne Rogaška Davor Šenija, so sicer velike spremembe. V prihodnjih tednih bo namreč slaba banka ponovno začela prodajati družbo, ki ji je pandemija močno oklestila prihodke. Lani jih je ustvarila 30 milijonov evrov, kar je 10 milijonov evrov manj kot leta 2019. V zadnjih letih je že propadlo več postopkov prodaje MLM. Leta 2018 se je zanj kot edini kandidat potegoval finsko-luksemburški finančni sklad KJK Capital, ki je v Sloveniji že kupil Kovinoplastiko Lož, skupino Iskra ISD, Tomplast in 40-odstotni lastniški delež pekarske družbe Don Don. 

DUTB je lastnica nekoč prezadolžene livarne postala po letu 2012, v katerem je MLM ustvarila več kot 30 milijonov evrov izgube. Takrat se je moral s položaja posloviti njen nekdanji dolgoletni direktor Branko Žerdoner, ki naj bi prek podjetja v Avstriji sam skušal izpeljati privatizacijo MLM. Zaradi sanacije je brez dela ostala skoraj polovica od tedanjih nekaj manj kot 800 zaposlenih, a MLM še danes ustvarja polovico manj prihodkov kot pred desetletjem.