Asti Vrečko zaradi opozicije prepovedali nastop na prazniku

Zakaj ministrica za kulturo čez noč ni več dobrodošla na občinski proslavi kulturnega praznika?

Avtor: Tomaž Modic
torek, 31. 1. 2023, 16:25


Asta vrečko
Ministrica Asta Vrečko ne bo slavnostna govornica na jutrišnjem dogodku v Lukovici.
Bobo

V Lukovici pri Domžalah bo jutri zvečer prireditev ob prihajajočem kulturnem prazniku. V Kulturnem domu Janka Kersnika bodo ob pihalnem orkestru nastopili tudi učenci lokalne osnovne šole. Toda eden najpomembnejših dogodkov leta v občini, ki šteje 5.900 ljudi, se je sprevrgel v poligon za politično obračunavanje.  

Kot slavnostna govornica bi morala na dogodku nastopiti ministrica za kulturo Asta Vrečko. Njeno ime najdemo tudi v uradnem vabilu na dogodek, ki ga je občina Lukovica objavila na svojih spletnih straneh. Toda županja Olga Vrankar se je tik pred zdajci odločila, da povabilo ministrici umakne, osrednjo prireditev pa bo občina izvedla brez nje. Zakaj? Ker so zaposleni na občini zaradi napovedane udeležbe Aste Vrečko po besedah županje tarča hudih političnih pritiskov.

Kdo natančno je pritiskal nanje, ni povsem jasno. Županja se na naše večkratne prošnje za komentar ni odzvala. Več pa razkriva pismo, ki ga je konec prejšnjega tedna posredovala ministrici in smo ga pridobili v uredništvu:

/
/
necenzurirano.si

"Želim pomiriti našo lokalno politiko"

"Po javni objavi vabila na našo osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku, kjer smo vlogo slavnostne govornice namenili vam in ste jo z veseljem sprejeli, sama osebno in pa tudi sodelavci na občini Lukovica doživljamo pritiske s strani politike na lokalnem nivoju. Razlog pa je v trenutni politični situaciji, saj se nekatere politične stranke na državnem nivoju ne strinjajo z nekaterimi potezami oziroma odločitvami vašega ministrstva," je v dopisu navedla Olga Vrankar. 

"Sama osebno ne dvomim v vaše korektno delo. Prepričana sem, da svoje delo opravljate kvalitetno in v dobrobit kulture in kulturnih ustvarjalcev. Prav tako se trudite, da bi bile odločitve strokovne in ne politične. (...) Žal se je politična razdeljenost iz vsakodnevne politike prenesla še na praznovanja državnih in drugih praznikov. Kar je izredno zaskrbljujoče, saj to niso dobri temelji, na katerih bomo gradili našo prihodnost," je zapisala županja. 

Da bi pomirila strasti v lokalni politiki, je županja Lukovice Olga Vrankar raje odpovedala vabilo ministrici za kulturo Asti Vrečko na občinski kulturni praznik.
Da bi pomirila strasti v lokalni politiki, je županja Lukovice Olga Vrankar raje odpovedala vabilo ministrici za kulturo Asti Vrečko na občinski kulturni praznik.
STA

"Ker sama kot županja na našem lokalnem nivoju želim še naprej delovati na temelju sodelovanja in brez političnih delitev in, ker želim tudi pomiriti našo lokalno politiko, smo se na občini Lukovica po temeljitem razmisleku odločili, da našo osrednjo prireditev izvedemo brez slavnostne govornice, kot je bilo prvotno predvideno in tudi potrjeno z vaše strani," je še dodala Olga Vrankar.

Ministrica za kulturo medtem odločitev občine spoštuje in ji je žal, da je bila županja tovrstnim pritiskom izpostavljena. "Žalosti me, da nekateri odločitev za združitev dveh javnih zavodov zlorabljajo za ideološki in kulturni boj na vseh ravneh, še zlasti na lokalni proslavi v počastitev 8. februarja praznika kulture. Kulturni praznik je dan, ko počastimo kulturo in umetnost, zahvalimo vsem, ki soustvarjajo kulturo in umetnost tako na profesionalni kot ljubiteljski ravni," se je odzvala za necenzurirano.si.

"To razumem kot politični pritisk, ki ga določeni politiki izvajajo zaradi naše namere po združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. To našo odločitev je podprla tudi stroka, dve veteranski organizaciji: Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever ter javnost. Gre torej za nadaljevanje ideološkega boja desnice proti naši stranki, ministrstvu za kulturo in meni," je dodala Asta Vrečko.

SDS in NSi izgubljata vpliv v občini

Asta Vrečko se je v zadnjih nekaj mesecih znašla pod udarom opozicijskih strank. V NSi imajo zoper njo že pripravljeno interpelacijo, ki na dvajsetih straneh kot glavni očitek navaja ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. Zdaj čakajo samo še na podpise poslancev SDS.

Uradno vabilo na prireditev, na katerem je kot slavnostna govornica še vedno navedena ministrica za kulturo.
Uradno vabilo na prireditev, na katerem je kot slavnostna govornica še vedno navedena ministrica za kulturo.
Občina Lukovica

V NSi in SDS imajo sicer v občini Lukovica bistveno manj podpore in vpliva kot na državni ravni. V 18-občinskem svetu namreč prevladujejo neodvisne skupine, kot so Lista Mateja Kotnika (nekdanjega župana), Za Črni Graben in Lista za šport in razvoj občine. Še leta 2006, v času prve vlade Janeza Janše, sta imela SDS in NSi vsaka po tri svetnike, dodatna dva pa je imela Slovenska ljudska stranka (SLS). Danes ima NSi dva svetnika, med njimi tudi vodjo pisarne evropske poslanke Ljudmile Novak Mojco Stoschitzky, SDS pa eno svetnico. 

Občina Lukovica je sicer ena najbogatejših v državi. V letu 2021 je bila med občinami z najvišjo povprečno mesečno bruto plačo na šestem mestu, in sicer so njeni občani prejemali okoli 2130 evrov. Medtem je povprečna plača v državi znašala 1969 evrov bruto.