Alpina, ki jo je država rešila in prodala Čehom, spet prosi za pomoč

Kaj vodstvo žirovske tovarne obutve, ki v Sloveniji zaposluje 350 ljudi, želi od ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han? In kdo je odgovoren za prodajo Alpine, ki se je izkazala za slabo?

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 29. 7. 2024, 05:55


Necenzurirano prenos
Ko je leta 2022 v Alpino prišel novi lastnik s Češke, so zaposleni, partnerji in lokalna skupnost verjeli njegovim obljubam o rasti poslovanja. Toda te se niso uresničile.
/

Manj kot dve leti po tem, ko se je država umaknila iz lastništva Alpine, tovarna obutve iz Žirov znova potrebuje njeno pomoč.

Na ministrstvu za gospodarstvo so tako za necenzurirano.si potrdili, da jih je sredi julija obiskala delegacija vodstva Alpine. Tema sestanka je bila "poizvedba o možnosti pridobitve državne pomoči za gospodarsko družbo v težavah". V imenu Alpine sta bila na ministrstvu njena direktorica Amadea Kavčič Jesenovec in finančni direktor Ondrej Vyvoda.

Da je Alpina v težavah, že nekaj časa ni skrivnost. Pred nekaj meseci so iz družbe, ki v Sloveniji zaposluje 350 ljudi, sporočili, da zaradi upada naročil in slabih rezultatov del proizvodnje iz Slovenije selijo v Bosno in Hercegovino (BiH). Do konca leta naj bi brez dela ostalo okoli 60 ljudi.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so vodstvu Alpine predstavili možnosti, ki jih predpisuje zakon o pomoči za reševanje gospodarskih družb v težavah (ZPRPGDZT). Ta mehanizem pomoči je namenjen podjetjem, katerih propad bi povzročil velike socialne težave v državi oziroma določeni regiji. Toda obenem so na ministrstvu, ki ga vodi Matjaž Han, poudarili, da na sestanku ni bilo nobenih dogovorov. "Prav tako ministrstvo na podlagi sestanka ne bo izvedlo nobene aktivnosti," so dodali. Odgovore vodstva Alpine bomo objavili, ko jih prejmemo.

Na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han (na fotografiji), so delegaciji iz Alpine predstavili možnosti državne pomoči.
Na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han (na fotografiji), so delegaciji iz Alpine predstavili možnosti državne pomoči.
S.R.

Toda pravo vprašanje je naslednje: zakaj se je poslovanje Alpine, ki jo je država že pred časom reševala, po njeni prodaji krepko poslabšalo?

Preberite še:
Nekdanji češki premier kupuje ogromno zemljišče v Ljubljani

Napovedovali svetlo prihodnost, poslovanje je šlo navzdol

Alpina, vrsto let eden od paradnih konjev slovenskega gospodarstva, je bila še do leta 2022 v lasti države. Natančneje, njene Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slaba banka. Do takrat je po več kriznih letih uspela stabilizirati poslovanje in sanirati dolgove.

Nato je prišel čas za prodajo. Alpino je za okrog 20 milijonov evrov kupilo češko podjetje K&H, ki ga obvladujeta češka poslovneža František Pivoda in Domen Vyvoda. Posel pa je financirala slovaško-češka skupina J&T, sicer največja zasebna lastnica Petrola. Čehi so videli veliko vrednost v blagovni znamki Alpine in napovedali njeno vrnitev na pota stare slave.

Tudi zato je država upala, da Alpini ne bo treba več pomagati z denarjem davkoplačevalcev. A se je zmotila. Odkar je Alpina v rokah Čehov, so šli poslovni rezultati navzdol in so celo slabši od tistih iz časa epidemije covid-19.

Še leta 2022 je Alpina ustvarila skoraj 50 milijonov evrov prihodkov in "zgolj" 612 tisoč evrov čiste izgube, kar je bil najboljši rezultat po letu 2019. Lani je obseg prodaje padel za kar 20 odstotkov, izguba pa se je skoraj potrojila.

Žirovci so se leta 2016 v velikem številu zbrali pred Alpino, kjer so protestirali proti ravnanju takratne direktorice podjetja, slabi banki kot lastnici in predlaganemu načrtu prestrukturiranja. "Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina," so govorili. Alpina se je sicer pozneje postavila nazaj na noge.
Žirovci so se leta 2016 v velikem številu zbrali pred Alpino, kjer so protestirali proti ravnanju takratne direktorice podjetja, slabi banki kot lastnici in predlaganemu načrtu prestrukturiranja. "Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina," so govorili. Alpina se je sicer pozneje postavila nazaj na noge.
Necenzurirano.si

Preberite še:
Kako Čehi črpajo milijone iz Pop TV

Čehi morajo vračati najeta posojila za prevzem

Tudi letos žirovski tovarni obutve ne gre po načrtih. Naročila so se v primerjavi z letom 2022 prepolovila, kar je bil eden od povodov za selitev proizvodnje na Balkan. V Žireh medtem ostaja razvojni oddelek, prodaja in podporne službe. S tem naj bi Alpina dosegla večjo učinkovitost in boljše rezultate. Delavci v proizvodnji so bili sicer od novega leta na čakanju, a se jih je večina vrnila na delovna mesta. Že pred časom so začeli zapirati tudi trgovine.

Dogajanje je v nasprotju s tem, kar so ob prevzemu napovedovali Čehi. Takrat so predstavili strategijo poslovanja Alpine za obdobje petih let, torej do leta 2027. V tem času so želeli prodajne prihodke povečati s 50 na 65 milijonov evrov in doseči desetodstotno dobičkonosnost ter 15-odstotni denarni tok iz poslovanja (EBITDA).

Poudariti velja, da Alpina še naprej ustvarja pozitivni denarni tok. Velik del izgube pa gre pripisati obrestim za posojila češkega lastnika. Ta je pred dvema letoma od DUTB skupaj z lastniškim deležem prevzel tudi 28-milijonsko posojilo, ki ga mora zdaj Alpina vračati podjetju Alpina Investment Praha. To je od decembra 2022 tudi edini lastnik Alpine. Njegov delež je zastavljen kot zavarovanje 15-milijonskega posojila, ki ga je najel pri J&T banki. Do kdaj ga mora vrniti, iz javnih evidenc ni razvidno.

Imeli ponudbi dveh strategov, raje izbrali Čehe

Medtem ko podjetje znižuje stroške in računa na pomoč države, gre njenim lastnikom precej bolje. Pivoda in Vyvoda, ki prek svojih podjetij obvladujeta Alpino, sta namreč v začetku letošnjega leta kupila vodilnega češkega proizvajalca vodovodnih elementov Evromat. Že nekaj mesecev pozneje sta si iz te družbe izplačala za več kot 10 milijonov evrov dividend.

Do prodaje Alpine je prišlo leta 2022, ko je upravni odbor slabe banke vodil Franci Matoz (na fotografiji).
Do prodaje Alpine je prišlo leta 2022, ko je upravni odbor slabe banke vodil Franci Matoz (na fotografiji).
Bobo

Že ob prodaji so se pojavljali dvomi v ustreznost novega lastnika Alpine. Ta namreč nima nobene povezave z dejavnostjo, s katero se ukvarja Alpina, ampak je usmerjena v nepremičnine, čiščenje odpadnih voda, zagotavljanje gradbenih materialov in dobavo ter servisiranje določenih industrijskih strojev. V DUTB so medtem poudarjali, da za Alpino iščejo strateškega lastnika.

Prodaja Alpine se je začela leta 2021, v času tretje vlade Janeza Janše. Postopek je bil zaključen spomladi 2022, ko je upravni odbor DUTB vodil Franci Matoz, dolgoletni Janšev odvetnik. "DUTB je od kupca zahtevala zaveze o ohranitvi blagovne znamke, proizvodnje v Žireh, predvsem pa ohranitev zaposlenih," je takrat govoril Matoz.

Na DUTB so sicer pridobili tudi dve ponudbi potencialnih strateških partnerjev:

- prvi je bil begunjski Elan, ki je v lasti sklada KJK in je v zadnjih dveh letih ustvaril rekordne rezultate. Lani so njegovi prihodki presegli 111 milijonov evrov, ob tem pa je imel skoraj štiri milijone evrov dobička. Zaposluje tudi več ljudi kot kdajkoli prej.

- drugi interesent je bil avstrijski proizvajalec športne opreme in tekstila Head. V lanskem letu je ustvaril okoli 400 milijonov evrov prihodkov.

Toda na DUTB so raje izbrali Čehe, ki so oddali najvišjo ponudbo in "ponudili tudi odlične pogoje za nadaljnji razvoj skupine Alpina". A se njihovi načrti niso izšli.