166.000 evrov za aplikacijo, ki je nihče več ne uporablja

Nad aplikacijo #OstaniZdrav niso obupali le državljani, ampak tudi predsednik vlade Janez Janša. Kljub temu ji bo vlada podaljšala življenje.

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 7. 7. 2021, 13:30


aplikacija-covid
/
STA

Po lanskem prvem valu epidemije nas je vlada intenzivno prepričevala, da je mobilna aplikacija #OstaniZdrav najpomembnejše orodje za boj proti epidemiji covid-19. Da bi lahko z aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi zajezili širjenje koronavirusa, bi jo moralo uporabljati najmanj 60 odstotkov ljudi. Toda teh zaradi različnih razlogov ni prepričala.  

Do sedaj si jo je namestilo 380 tisoč ali 18 odstotkov vseh Slovencev in Slovenk. Dejansko jo uporablja le nekaj odstotkov ljudi. Od 7. aprila letos je bilo v Sloveniji uradno potrjenih nekaj več kot 31.200 okužb, v aplikacijo pa jih je bilo vnesenih manj kot 2000, torej vsega dobrih šest odstotkov. V drugih evropskih državah, kjer poznajo podobne aplikacije, so številke tudi desetkrat višje. V Franciji si je po začetnem zavračanju aplikacijo naložilo 25 odstotkov ljudi, s čimer je po mnenju tamkajšnjega ministra za digitalne zadeve že dosegla raven, ko bo lahko učinkovita. 

Kljub temu so se na ministrstvu za javno upravo odločili, da bodo aplikaciji podaljšali življenje za najmanj dve leti. Minister Boštjan Koritnik se je v začetku tega tedna podpisal pod sklep o oddaji 166.000 evrov vrednega naročila za "Nadgradnjo in vzdrževanje mobilne aplikacije #OstaniZdrav". Posel je spet dobil podjetnik Primož Cigoj, ki je že lani v imenu države za 4000 evrov "poslovenil" nemško odprtokodno aplikacijo corona-warn-app. V začetku letošnjega leta je zmagal na razpisu za šestmesečno vzdrževanje aplikacije, za kar bo dobil okoli 32.000 evrov. 

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo
Boštjan Koritnik, minister za javno upravo
STA

Aplikaciji #OstaniZdrav bodo sedaj dodajali nove funkcionalnosti. Iz ponudbe, ki jo je kot edini oddal Cigoj, je razvidno, da bo imel v naslednjih 24 mesecih z vzdrževanjem aplikacije 480 ur dela, prav toliko bo na voljo tudi za podporo uporabniku. Za nadgradnjo in prilagoditve bo porabil 1200 ur in za aktivnosti na zalednem sistemu 720 delovnih ur.

Janša nič več ne tvita o #OstaniZdrav 

Na ministrstvu za javno upravo so pred dnevi za časopis Svet24 poudarili, da "že ena sama aktivna uporaba aplikacije #OstaniZdrav, ki pomeni prekinitev verige morebitnih okužb z virusom Sars-Cov-2, pomeni, da je aplikacija dosegla svoj namen". Njena uporaba je smiselna predvsem v času, ko se večina Slovencev odpravlja na počitnice, mnogi tudi v tujino.

Ponudba, ki jo je kot edini oddal podjetnik Primož Cigoj, in z njo dobil posel.
Ponudba, ki jo je kot edini oddal podjetnik Primož Cigoj, in z njo dobil posel.
Necenzurirano.si

Ob uvedbi mobilne aplikacije #OstaniZdrav je minister Koritnik govoril drugače. Takrat je poudaril, da naj bi imela pozitivne učinke že, če jo uporablja deset odstotkov prebivalstva. Pozneje, ko je prišlo do zaprtja meja med regijami, so njihov prehod pogojevali z uporabo aplikacije. Kot rečeno, so trenutne številke bistveno nižje - tudi zaradi številnih tehničnih zapletov, vprašanja glede posega v komunikacijsko zasebnost in rastočega nezaupanja do vlade.

Nad aplikacijo so očitno obupali tudi predstavniki oblasti. Predsednik vlade Janez Janša, ki na družbenem omrežju Twitter dnevno v povprečju deli več kot 100 različnih objav, ob tem pa tudi redno komentira aktualno dogajanje, je aplikacijo #OstaniZdrav nazadnje omenil 26. januarja letos. Vlada jo je v čivkih nazadnje omenjala maja, pred tem pa dvakrat marca. Pogosteje jo izpostavljajo le še na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).