Igralniški Turizem v Sloveniji

Igralniški turizem v Sloveniji je izvrsten način, da se malce odpočijete od vsakdanjega stresa. V današnjem članku opisujemo tovrstne ponudbe.

Svet24
Avtor: Svet24 / N.I.
torek, 9. 1. 2024, 10:29


Zgodovina iger na srečo v Sloveniji
Zgodovina iger na srečo v Sloveniji
GPT

Slovenija se je s svojimi raznolikimi naravnimi lepotami in bogato kulturno tradicijo v svetu uveljavila kot pomembna turistična destinacija. Poleg dobro znanih znamenitosti, kot so Postojnska jama in zdravilišča Rogaške Slatine, obstaja edinstven vidik turizma, ki pomembno prispeva k mednarodni privlačnosti države kot turistični destinaciji – turistični izleti.

V širšem turističnem sektorju je Slovenija leta 2022 zabeležila skoraj 6 milijonov obiskovalcev z vsega sveta, a zaradi prenehanja veljave ukrepov za zajezitev pandemije se v prihodnosti pričakuje še večje število obiskov. Obstaja pa določen nišni segment turizma, katerega marsikdo sploh še ne pozna - govorimo seveda o igralniškem turizmu v Sloveniji.

V tem članku se bomo poglobili v to novodobno obliko zabave, na kratko raziskali njeno zgodovino, hkrati pa vas vabimo, da si ogledate tudi seznam, kjer industrijski strokovnjaki spletne igralnice ocenjujejo v skladu s strokovnimi merili, ki veljajo tako v globalnem smislu kot tudi za Slovenijo. Tako boste, v primeru da se za igralniški turizem v prihodnosti odločite tudi sami, podrobneje seznanjeni z igranjem na srečo, morda pa boste osvojili tudi kakšno napredno strategijo igranja.

Opredelitev igralniškega turizma

T.i. "Junket turizem" ali po slovensko igralniški turizem zajema področje igralniškega turizma. To je oblika zabave, ki pritegne obiskovalce, ki so pogosto državljani jurisdikcij, kjer so igre na srečo v takšni ali drugačni obliki zakonsko prepovedane ali omejene. Da bi zaobšli tovrstne omejitve, brez, da bi za ta namen morali kršiti zakonodajo, se tovrstni posamezniki vse pogosteje odločajo, da pokukajo onkraj meja in se naužijejo igralniške zabave v okolju, kjer takšnih ali drugačnih pravnih ovir ni.

Tako se je rodila prva oblika igralniškega turizma. Današnji junket turizem, ki je bil prvotno rezerviran za premožnejše turiste višjega sloja, presega izkušnjo, ki jo pričarajo tradicionalne igralniške igre. Medtem ko poker in igralni avtomati ostajajo osrednji elementi tovrstnega zabavljaštva, se je turistična ponudba razširila na različne dejavnosti, ki niso neposredno povezane z igrami na srečo. To so lahko kulinarična doživetja, koncerti in zabavni programi, ki prav tako pritegnejo pozornost širše publike.

Strnjena zgodovina razvoja iger na srečo

Da bi lažje razumeli, zakaj so igre na srečo oblika zabave, kateri se človeški možgani le stežka uprejo, je pomembno razumeti njihov razvoj skozi zgodovino civilizacije. Pravzaprav so se zgodnji zametki novodobnega igralništva začeli pojavljati že v starodavni Kitajski.

Koncept sodobnega igralništva se je podrobneje izoblikoval na Japonskem v 14. stoletju, dve stoletji pozneje pa so v Benetkah zgradili prvo sodobno igralnico. 18. stoletje je zaznamovalo prelomni trenutek, ko je François LeBlanc iz rulete odstranil dvojno ničlo, s čimer je povečal možnosti za zmago, tako pa privabil veliko število novih obiskovalcev, ki so kmalu postali zavzeti navdušenci nad igrami na srečo.

V zadnjih desetletjih je industrija iger na srečo doživela pravo informacijsko revolucijo, pri čemer je znatna digitalizacija privedla do vzpona spletnih igralnic. Globalna industrija spletnih iger na srečo zdaj presega 50 milijard dolarjev, z napovedmi o trimestni rasti v naslednjih petih letih. Vsemu temu navkljub obstaja segment igralniških zanesenjakov, ki ne bi za nič na svetu zamenjali izkušnje, ki jo lahko pričara le igranje v živo. Prav zato je igralniški turizem v zadnjih časih postal takšen hit.

Igralniški turizem v tujini

Ta edinstvena oblika raziskovanja sveta vključuje zabavne izlete z obveznim obiskom igralnic kot del programa. Kar igralniški turizem ločuje od običajnih turističnih izletov, je dejstvo, da jih deloma ali v celoti financira igralnica, pri čemer se turisti (ali igralci) zavežejo minimalnemu času igranja (običajno od 2 do 5 ur na dan), in sklenejo stave v vnaprej določeni skupni vsoti, kot je opredeljeno v pogodbi.

Pri tem je potrebno upoštevati, da zgornja meja ni določena, saj je odvisna predvsem od igralčevega časa, ki ga ima na voljo in razpoložljivih sredstev za igranje, pomemben dejavnik pa je tudi igralčevo navdušenje nad igro samo. Zanimiv vidik celotne izkušnje je, da spletne igre, ki jih prireja sponzor oz. igralnica, prav tako štejejo k izpolnjevanju pogojev brezplačnega potovanja, nekatera podjetja pa celo ponujajo hibridne izlete, ki neopazno združujejo digitalno in analogno obliko igralniške zabave.

Slovenska igralniška scena

Slovenija je v svet igralnic vstopila leta 1964 z ustanovitvijo prve igralnice v Portorožu. V naslednjih desetletjih so po vsej državi zrasle številne igralnice, ki so Sloveniji prislužile sloves ene izmed bolj priljubljenih destinacij za igralniške turiste. Vendar pa je leta 2015 sprejeta zakonodaja zadala hud udarec igralništvu v Sloveniji, saj ni prizadel le igralnic, ampak tudi širše sektorje, povezane z igralniškim turizmom.

Ponudba igralniškega turizma v Sloveniji

Igralniški turizem je najbolj razširjen v večjih slovenskih turističnih središčih, med katerimi so Obala, Lipica, Bled, Kranjska Gora in Rogaška Slatina. Igralnice, ki jih obkrožajo morje, lipicanci, smučanje in zdraviliška doživetja, so dopolnilna dejavnost primarnih turističnih atrakcij. Vendar le skromnih pet odstotkov obiskovalcev navaja igre na srečo kot glavni razlog obiska.

Iskanje cenovno ugodnih turističnih paketov igralniškega turizma v Sloveniji lahko od posameznika zahteva kar nekaj truda, saj lokalne turistične agencije tovrstnih ponudb morda ne bodo izrecno oglaševale. Običajno paketi igralniških hotelov vključujejo nastanitev in igralniške žetone ali vstopnice z različnimi dodatnimi ugodnostmi.

Sklepna misel

Igralniški turizem je posebna panoga, prepletena z različnimi drugimi turističnimi sektorji. Ne glede na to, ali iščete oddih od vsakdanje rutine ali želite zgolj preizkusiti svojo srečo v eni izmed najboljših slovenskih igralnic, upamo, da vam je ta članek dal vpogled v to, kje se skrivajo vabljive ponudbe, čeprav boste morali morda nekoliko pobrskati, da odkrijete najboljše med njimi. V vsakem primeru vam želimo veliko sreče in prijetnih izkušenj v svetu slovenskega igralniškega turizma!