Županja šokirana! Pacienti na ulici več kot tri ure čakali na naročanje pri okulistu

S čakalnimi vrstami in pomanjkanjem zdravnikov se ne ubadajo le v Sloveniji. Zadnji primer je presenetil prebivalce in politike v Lienzu na avstrijskem Tirolskem.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
torek, 10. 1. 2023, 20:17


lienz, okulist, vrsta
Tako so čakali na termin pri okulistu v Lienzu.
ORF

V ponedeljek se je več kot 150 ljudi nagnetlo pred stavbo okulista Matthiasa Dapre v Lienzu. Prvi so bili tam že pred zoro, okoli 5.30 so se postavili v vrsto in bili pripravljeni tri ure čakati, da se odpre ordinacija.

»Prijateljica je prišla ob 6. uri, bila je dvanajsta v vrsti. Tudi sama čakam že dve uri. Kaj takšnega še nisem doživela,« je za Kleine Zeitung povedala ena od čakajočih na dodelitev termina za pregled pri okulistu.

Dapra je bil presenečen, zagotovil pa je, da bo vsakemu dodelil termin v čim bližnji prihodnosti. Županja Lienza Elisabeth Blank pa ni bila le presenečena, ampak tudi šokirana. Z besedo »škandal« je opisala nedopustno čakanje in predvsem dejstvo, da v okrožju Lienza deluje le en okulist. Skupaj z zdravniško zbornico si bo prizadevala, da čim prej pridobijo še enega okulista.

Tudi drugi lokalni politiki so ogorčeni in se sprašujejo, kam gre denar, ki ga dobivajo zavarovalnice in zdravstveni domovi. Kritične razmere v Lienzu namreč niso od včeraj, pač pa se vlečejo že vsaj eno leto.