Preiskave pri nekdanjem šefu Darsa. Policisti tudi na kranjski občini.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes opravljajo hišne preiskave v povezavi s posli državne Družbe za avtoceste (Dars).

Avtor: Primož Cirman
torek, 23. 4. 2024, 09:30


Valentin Hajdinjak
Kriminalisti preiskujejo Darsove posle z avto vleko iz obdobja, ko je to družbo vodil Valentin Hajdinjak. Ta je večkrat javno zanikal, da bi poznal ključne akterje, ki so se potegovali za te posle.
Robert Balen

Na Darsu so za 24ur.com potrdili, da so jih obiskali kriminalisti. Po naših informacijah so v jedru preiskave posli z avto vleko, pri kateri se že več let pojavljajo sumi domnevnega kartelnega dogovarjanja in drugih nepravilnosti.

V preiskavi je tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in to zaradi poslov z zemljiščem v lasti Darsa na Gorenjskem. Kriminalisti v okviru preiskave obiskali tudi Mestno občino Kranj. Tam so nam to informacijo potrdili. Poudarili so, da v zadevi niso ne preiskovanec ne osumljenec.

Dars je sicer kranjski občini lani prodal 13.470 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju Primskovega. Njegova ocenjena vrednost je znašala 427 tisoč evrov, občina pa ga je odkupila za dejavnost Komunale Kranj, ki jo vodi Matjaž Berčon, predsednik regijskega odbora NSi za Gorenjsko. Kranjski mestni svet je o poslu odločal na prvi izredni seji po zadnjih lokalnih volitvah. 

Kot že omenjeno, kriminalisti iščejo tudi dokumentacijo o poslih z avtovleko, ki jih za Dars opravlja znani avtoprevoznik Enes Draganović. Gre za dejavnost, s katero posamezna podjetja, ki z Darsom na podlagi javnih razpisov sklenejo večletne pogodbe, ustvarjajo milijonske dobičke.

Pop TV je lani objavil posnetek, iz katerega je razvidno, da je denar od enega od podjetnikov, ki se je potegoval za posel, prejel tudi Rok Snežič, prijatelj prvaka SDS Janeza Janše, ki je v času nekdanje vlade veljal za osebo iz njegovega ožjega kroga. Podjetnik je takrat razkril, da je moral Snežiču plačati 90 tisoč evrov podkupnine, na posnetku pa je videti, da mu je izročil pet tisoč evrov gotovine. Po poročanju več medijev so kriminalisti obiskali tudi Snežiča. 

Preberite več:
To je oseba, ki je v imenu Snežiča klicala šefa Darsa 
Snežič po aferi Dars zaprl edini bančni račun v Sloveniji

Enes Draganović
Enes Draganović
arhiv Reporterja

Hajdinjak je takrat javno zanikal, da bi poznal Draganovića in Snežiča. Poudaril je, da se v posle z avtovleko ni vpletal. Kot smo razkrili oktobra lani, je v imenu Snežiča stik do Hajdinjaka iskala članica NSi Julija Humar, nekdanja svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo.

Posli z avtovleko so sicer spadali v pristojnost nekdanjega direktorja področja vzdrževanja Damjana Jaklina, pred tem državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, ko ga je vodil Matej Tonin. Med prvim valom epidemije je Jaklin vodil vladno delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Ali je Jaklin med osumljenci, za zdaj ni znano. 

Kot so sporočili z Darsa, pri preiskavi aktivno sodelujejo, NPU pa bodo skladno z odredbo sodišča izročili vso zahtevano dokumentacijo. "Dars bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave ne moremo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov," so pojasnili na Darsu, ki ga od novembra lani vodi David Skornšek.