Ruske sile raketirale Zaporožje in Harkov, ruska raketa vstopila v zračni prostor Moldavije

Rusija je z raketami napadla Zaporožje in Harkov, poročajo ukrajinske zračne sile, dve ruski raketi sta med napadom na Ukrajino prečkali zračni prostor Romunije in Moldavije.

Svet24
Avtor: Svet24 / E. J.
petek, 10. 2. 2023, 09:52


rusija
Ruski raketi naj bi v jutranjih urah med najnovejšim ruskim raketnim napadom na ukrajinsko energetsko infrastrukturo najprej prečkali ukrajinsko mejo z Moldavijo, kmalu za tem pa vstopili tudi v zračni prostor Romunije, članice zveze Nato., na fotografiji posledice ruskega raketiranja mesta Kramatorsk.
Profimedia

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni je danes opozoril, da sta dve ruski raketi med napadom na Ukrajino prečkali zračni prostor Romunije in Moldavije. Romunske oblasti so njegove trditve že zanikale, Moldavija pa je potrdila vstop ene od ruskih raket v njen zračni prostor in sporočila, da bo na pogovor poklicala ruskega veleposlanika. Ruski raketi naj bi v jutranjih urah med najnovejšim ruskim raketnim napadom na ukrajinsko energetsko infrastrukturo najprej prečkali ukrajinsko mejo z Moldavijo, kmalu za tem pa vstopili tudi v zračni prostor Romunije, članice zveze Nato, je na družbenih omrežjih zapisal Zalužni.

Romunsko obrambno ministrstvo sicer trdi, da v njihov zračni prostor ni vstopila nobena ruska raketa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Romunija je zaznala raketo, izstreljeno iz Črnega morja z ladje Ruske federacije, ki pa v nobenem trenutku ni prečkala romunskega zračnega prostora," je sporočilo ministrstvo in pojasnilo, da je bila najbližja ruska raketa od njihovega zračnega prostora oddaljena približno 35 kilometrov. "Dve letali romunskih zračnih sil MiG-21 pod poveljstvom Nata sta bili poslani na sever Romunije, da bi dopolnili naše zmogljivosti pri odzivanju," je še dodalo ministrstvo. Moldavske oblasti so medtem potrdile vstop ene od ruskih raket v njihov zračni prostor. Ob tem so sporočile, da bodo poklicale na zagovor ruskega veleposlanika in rusko stran opozorile na nesprejemljivo kršitev zračnega prostora. "Ugotavljamo, da ruska stran nadaljuje agresivno vojno proti Ukrajini, raketni napadi na sosedo pa neposredno in negativno vplivajo tudi na našo državo," je v izjavi za javnost opozorilo moldavsko zunanje ministrstvo.

Opustošeno industrijsko mesto Konstantinovka v ukrajinski regiji Doneck.
Opustošeno industrijsko mesto Konstantinovka v ukrajinski regiji Doneck.
Profimedia
Do trditev ukrajinskega vrhovnega poveljnika prihaja potem, ko je Rusija v jutranjih urah z raketami in droni izvedla nov obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil so ruske sile v noči na petek z več deset izstrelki napadle mesto Zaporožje v Ukrajini in severovzhodno regijo Harkov.

"Sovražnik je napadel regijo Harkov in regijo Zaporožje z do 35 raketami S-300 zemlja-zrak, ki jih z zračno obrambo ni mogoče uničiti v zraku," so sporočile ukrajinske zračne sile na svoji Facebook strani. Ukrajinska vojska namreč ne poseduje sistemov zračne obrambe, ki bi se lahko uspešno spopadli z balističnimi raketami in temi izstrelki.

S-300 iz sovjetskega obdobja, zasnovan za sestrelitev bojnih letal, je Rusija med vojno proti Ukrajini surovo preoblikovala za zadevanje kopenskih ciljev. Ruske sile so izstrelile tudi rakete C-300 zemlja-zrak z meje v Belgorodu in iz zasedenega mesta Tokmak v južni Ukrajini, so še dodale letalske sile.

V petek zjutraj so po vsej Ukrajini tulile sirene za zračni napad, ko so uradniki opozorili na potencialno obsežni ruski raketni napad. Zračne sile so sporočile, da je Rusija čez noč z območja Črnega morja kritično infrastrukturo napadla s sedmimi brezpilotnimi letali Shahed iranske izdelave in šestimi raketami iz ruske fregate v Črnem morju, poroča CNN. 

Napad na Zaporožje je bil najhujši, odkar je Rusija vdrla v Ukrajino februarja lani, so sporočili lokalni uradniki.
Napad na Zaporožje je bil najhujši, odkar je Rusija vdrla v Ukrajino februarja lani, so sporočili lokalni uradniki.
Profimedia

Najhujši ruski napad do sedaj

»Sovražnikovo letalstvo je v zraku in na morju so ladje, ki lahko nosijo rakete Kaliber. Sovražnik je izstrelil rakete. Zračni alarm bo trajal dolgo,« je dejal Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije iz Odese za Reuters. Napad na Zaporožje je bil najhujši, odkar je Rusija vdrla v Ukrajino februarja lani, so sporočili lokalni uradniki.

Ukrajinska zračna obramba je sestrelila pet od sedmih brezpilotnih letal in pet od šestih raket Kaliber, izstreljenih proti Ukrajini. Uradniki so tudi povedali, da so po napadih na infrastrukturo odredili izredne izklope elektrike po vsej državi.