TAB priznal: Furs zasegel svinec, a nismo vedeli, da je iz Rusije

Tovarna akumulatorskih baterij (TAB) iz Mežice, ena največjih gospodarskih družb v Sloveniji, se je znašla pod drobnogledom finančne uprave (Furs) zaradi suma kršenja sankcij proti Rusiji.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 3. 1. 2024, 05:55


tab mežica
/
Bobo

Po naših informacijah je TAB v preiskavi Fursa zaradi uvažanja svinca, iz katerega v Mežici izdelujejo štartne, trakcijske in druge baterije visoke kakovosti. Kot smo neuradno izvedeli, so inšpektorji Fursa sredi lanskega leta zaustavili najmanj en tovornjak svinca, namenjen v Mežico, in ugotovili, da je uvožen iz Rusije. V Slovenijo naj bi prišel prek Turčije.

Na Fursu pojasnil o postopkih, ki jih vodijo proti zavezancem, ne dajejo. Toda očitno je šlo za del širše akcije Fursa, ki je po uradnih podatkih od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022 na območju Slovenije preveril skoraj devet tisoč pošiljk in zaradi suma kršenja sankcij uvedel 47 inšpekcijskih nadzorov. Pri tem je začasno zasegel okrog sto ton blaga, za katerega sumi, da prihaja iz Rusije.

Koliko kršiteljev sankcij je torej v skoraj dveh letih našel Furs?

Svinec prek Turčije v Slovenijo

Kot že omenjeno, o preiskavi proti TAB uradno ni mogoče izvedeti ničesar. Šele danes, po objavi članka, se je odzval glavni izvršni direktor Roman Burja. Potrdil je zaseg svinca, a poudaril, da niso vedeli, od kod je prišel.

"V TAB smo morali po avgustovskih poplavah, kjer smo izgubili velike zaloge svinca, hitro poiskati dobavne poti, s katerimi bi nadomestili izgubo te surovine. Obrnili smo se na vse naše hčerinske in povezane družbe ter mednarodne trgovce, s prošnjo po čimprejšnji pomoči. Veseli smo bili odziva, saj nam je surovina, ki nam jo je tako kritično primanjkovalo, pomagala, da smo po sanaciji uničene proizvodnje ponovno začeli s proizvodnjo naših produktov," je pojasnil Burja.

Roman Burja, glavni izvršni direktor družbe TAB
Roman Burja, glavni izvršni direktor družbe TAB
LinkedIn

"Edino pošiljke iz Turčije, na katere se sklicujete v vašem članku, so bile v Slovenijo pripeljane v mesecu septembru in zasežene s strani Fursa. Takoj, ko nas je Furs obvestil o morebitnih sumih izvora te surovine, smo preklicali vsa naročila iz Turčije," je dodal Burja. Po tem so vse dobavitelje opozorili na dosledno upoštevanje mednarodnih sankcij.

"S Fursom celoten postopek korektno sodelujemo ter jim podamo vsa poročila in odgovore, ki jih posedujemo," je dodal Burja.

Jim je svinec dobavila hčerinska družba?

Po nekaterih informacijah naj bi bilo na enem od tovornjakov 20 ton svinca. Ta naj bi iz Rusije prišel v Turčijo, od tam pa naprej v Slovenijo. Kot kaže, jim ga je dobavila kar njihova turška odvisna družba.

Od jeseni 2021 ima TAB v Turčiji družbo TAB-Baykal. Ukvarja se s prodajo industrijskih baterij na turškem trgu, lani pa je imela več kot šest milijonov evrov prihodkov od prodaje. V zadnjih mesecih je začela dobivati visoka plačila iz Slovenije. Tako ji je TAB v obdobju od avgusta do oktobra lani po podatkih ebonitete.si nakazal 867.000 evrov. Kaj je s tem plačal, ni znano.

V minulem letu so v TAB nabavili 59.500 ton svinca in svinčenih zlitin v skupni vrednosti nekaj manj kot 140 milijonov evrov. Od tega so ga dobro tretjino oziroma 23.000 ton proizvedle družbe znotraj skupine. Preostalo so morali kupiti na trgu. Trenutno ima skupina tri tovarne, od tega dve v Sloveniji. V Črni na Koroškem proizvajajo startne baterije vseh blagovnih znamk (TAB, Topla, Vesna, Starter Vesna). V Žerjavu imajo tovarno za reciklažo odpadnih akumulatorjev. V letošnjem letu na Prevaljah odpirajo še tovarno za proizvodnjo baterijskih hranilnikov električne energije.

Lani je skupina ustvarila 411 milijonov evrov prihodkov in slabih 27 milijonov evrov čistega dobička. Zaposlujejo več kot 1500 ljudi. Največji, 17-odstotni lastnik TAB je Bogomir Auprih, sicer nekdanji direktor, zdaj pa predsednik upravnega odbora.

/
/
STA

Furs: zadržali smo 100 ton blaga iz Rusije

Na Fursu so nam pojasnili, da so aktivno vpeti v izvajanje omejevalnih ukrepov povezanih z vojno v Ukrajini in preprečevanju izogibanju omejevalnim ukrepom preko posrednega izvoza blaga v Rusijo preko tretjih držav.

"Furs sproti implementira vse omejevalne ukrepe (pakete sankcij) in ostale kontrole povezane z omejevalnimi ukrepi, ki jih prenese v ustrezne carinske sisteme, s čimer zagotavlja nadzor nad uvozom/izvozom in tranzitom blaga povezanega s sankcijami in preprečuje nezakonita ravnanja," so dodali.

V obdobju od februarja 2022, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini, do danes je bilo na podlagi sprejetih omejevalnih ukrepov, povezanih z vojno v Ukrajini kontroliranih 8867 pošiljk. "Zavrnili smo en uvoz iz Belorusije in tri izvoze v Belorusijo ter tri uvoze iz Rusije in 23 izvozov v Rusijo. Nadalje je bilo na podlagi ostalih kontrol v zvezi s preprečevanjem izogibanja omejevalnim ukrepom (s trgovanjem preko ostalih tretjih držav) zavrnjenih deset izvozov, enajst tranzitov in dva uvoza," so povedali na Fursu.

/
/
TAB Mežica

Uvedenih je bilo tudi 47 naknadnih inšpekcijskih nadzorov, v katerih so sankcionirali 11 storilcev, tem pa izrekli sankcije globe v skupnem znesku 5320 evrov. "Prav tako smo do dokončne odločitve o kršitvi omejevalnih ukrepov začasno zadržali cca. 100 ton blaga, za katerega domnevno sumimo, da izvira iz Rusije in je posledično njegov uvoz prepovedan," so dodali.

12 svežnjev sankcij, a Rusi najdejo stranska vrata

Zaradi ruske agresije na Ukrajino je Evropski svet sprejel že dvanajst svežnjev gospodarskih in individualnih omejevalnih ukrepov, z drugimi besedami sankcij. Ti so uperjeni zoper posameznike, podjetja in organizacije, ki so povezani z rusko oblastjo.

Graf: poslovanje krovne družbe TAB v Sloveniji

/
/
Ebonitete.si

Tako so na črnem seznamu ruski oligarhi iz ožjega kroga predsednika Vladimirja Putina, politično izpostavljene osebe in gospodarske družbe, ki so del ruskega vojaškega stroja ali pa mu pomagajo pri izdelavi orožja in vojaške opreme. Obsežne sankcije proti Rusiji so med drugim uvedli tudi v Združenih državah Amerike (ZDA). Prepoved uvoza ali izvoza velja za vse ključne industrije, tudi energetiko.

Kljub omejitvam so v Rusiji velikokrat uspešni pri premagovanju oziroma izogibanju sankcijam. Pri uvozu jim največkrat pomagajo podjetja iz sosednjih držav. Ta ga uradno kupijo za lastne potrebe, dejansko pa ga po višji ceni preprodajo v Rusijo. Poročali smo o podjetju Valerian iz Ivančne Gorice. Njegovo ime se je znašlo na uvoznih deklaracijah za strelivo kalibra 338 Lapua Magnum, ki ga je kupovala ruska orožarska družba Promtehnologija. Gre za isto vrsto streliva, ki ga je ruska stran uporabljala v Ukrajini. Kot se je izkazalo, je Valerian strelivo prodajal v Kirgizijo, državo v Srednji Aziji, ki ima pomembno vlogo pri oskrbovanju Rusije z orožjem in vojaško opremo.