Rusinje množično rojevajo v Argentini

Argentina je ena redkih držav, kjer Rusi ne potrebujejo vize, tam rojeni otrok pa avtomatsko dobi argentinsko državljanstvo, ki odpira veliko več mej kot ruski.

Svet24
Avtor: Svet24 / M. T. V.
sreda, 4. 1. 2023, 15:03


mother-1866621_1920
Rusinje rojevajo v Argentini, da otrok dobi tamkajšnje državljanstvo.
Pixabay

V Argentini je v porastu porodni turizem: lani so noseče Rusinje začele množično potovati v to južnoameriško državo, saj je ena redkih, kjer trenutno ne potrebujejo vize, tam rojeni otrok pa avtomatično dobi argentinsko državljanstvo.

To pri Rusih sicer ni nekaj novega, saj so ženske že prej rade rojevale drugje, najbolj vroča 'porodna destinacija' je bil Miami, a je epidemija nato onemogočila potovanje v Ameriko, od začetka vojne v Ukrajini pa so Rusom zaprle vrata še številne druge zahodne države. Argentina je ena redkih, ki za Ruse ne zahteva vize, zato so se bogate nosečnice preusmerile tja.

Rusinje si zelo prizadevajo, da bi njihovi otroci imeli še kakšno drugo državljanstvo, saj jim to omogoča večjo svobodo. »Argentinski potni list bo mojemu otroku odprl veliko vrat,« je za Guardian dejala Polina Čerepovitskaja, ki je v Buenos Airesu rodila decembra. Dejansko lahko ljudje z argentinskim potnim listom brez vize obiščejo več kot 170 držav, med njimi tudi Evropsko unijo, Veliko Britanijo in Japonsko, tudi pridobivanje ameriške vize je precej lahko. »S tem svojemu otroku omogočam svobodo,« je še dodala.

Na ruski ambasadi v Argentini so potrdili, da se je lani v Argentino preselilo okoli 2500 Rusov, med njimi prevladujejo noseče ženske. Ocenjujejo, da bi letos, če se bodo vojna in sankcije proti Rusiji nadaljevale, v Argentini lahko rodilo tudi do 10 tisoč Rusinj. Menda je porodnega turizma že toliko, da imajo nekatere porodnišnice na hodnikih reklamne oglase v ruščini. In še en bonus: starši v Argentini rojenih otrok lahko tudi sami zaprosijo za argentinsko državljanstvo, ki jim ga ponavadi odobrijo v roku dveh let. To je dobra novica za očete, ki se želijo izogniti mobilizaciji v domovini.

Seveda si porodni turizem lahko privoščijo le bodoči starši, ki imajo nekaj pod palcem: specializirane posredniške agencije za organizacijo potovanja računajo do 1100 do 7000 evrov na osebo, odvisno od želenih dodatkov (prevajalec, urjenje dokumentacije, porodnišnica, fotografiranje novorojenčka ipd.).