Razrešili eno največjih skrivnosti Stonehengea

Jedro je po več kot 60 letih le našlo "pot domov".

Svet24
Avtor: Svet24 / J.P.
četrtek, 30. 7. 2020, 08:10


Stonehenge
Pogled na Stonehenge iz zraka
Profimedia

Končno lahko rečemo, da poznamo izvor kamnov, ki tvorijo znameniti Stonehenge. Test metrskega jedra se namreč ujema z geokemično študijo stoječih megalitov.

Arheologi dobrodelne organizacije English Heritage, ki skrbi za več kot 400 zgodovinskih krajev na Otoku, so tako začrtali kraj, od koder izvirajo kamni – nahaja se 25 kilometrov severno od angleške znamenitosti v bližini mesta Marlborough.

Središče, podkvasti strukturi, ki jih tvori petnajst kamnov, ter tako imenovani stražni kamni so 20-tonske, sedem metrov visoke tvorbe. Manjše kamne so že pred časom izsledili v Wales, velikanov pa strokovnjakom do nedavnega ni uspelo identificirati. Za to se imajo zahvaliti že omenjenemu jedru, pridobljenem med arheološkimi izkopavanji leta 1958. Nihče ni vedel, kje je, dokler ga 89-leni Robert Phillips, ki je sodeloval pri izkopavanjih, ni lani vrnil.

Zdaj je torej znano, kje so starodavni graditelji okoli leta 2500 pr. N. š. dobili svoje materiale. Bili so na lovu za največjimi kamni in edino smiselno je, da jih poiščejo čim bližje.