Kakšen je "dress code" in kako se bo za dogodek oblekla Pirc Musar?

Modni navdušenci in mediji ugibajo, kakšne kreacije in barve bodo nosili člani kraljeve družine in gostje zgodovinskega dogodka?

Svet24
Avtor: Svet24 / N.S.
sobota, 6. 5. 2023, 08:01


natasa pirc musar london
Predsednica države Nataša Pirc Musar je sinoči na sprejemu v Buckinghamski palači nosila modro in črno barvo, kar smo tudi napovedali.
Instagram

Ker bo Slovenijo na kronanju v Londonu zastopala predsednica države dr. Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem, smo informacije glede navodil pri izbiri oblačil za dogodek preverili v uradu predsednice, povedali so nam: »Za sprejem v Buckinghamski palači se pričakuje poslovna obleka, klobuk za ženske ni potreben. Oblačila so lahko v katerkoli barvi, tudi črni. Za kronanje pa se pričakuje dnevna obleka za ženske in tako imenovani 'morning coat' za moške. Klobuk za ženske ni obvezen, lahko pa se ga ima. Oblačila so lahko v katerikoli barvi, tudi črni."

'Dress code' pomeni, da je 'zapovedano', kako mora biti gost oblečen in je ponavadi pravilo, ki ga organizator postavi za določen dogodek.

Na uradu predsednice smo preverili tudi glede morebitnega darila Slovenije novemu kralju. "Glede protokolarnih daril ter protokolarnih posebnosti posameznih dogodkov je v navadi, da se ob pripravi dogodka povežemo z veleposlaništvom oziroma uradom gostitelja. V tem primeru smo dobili informacijo, da protokolarna darila niso predvidena, kar je za tovrstne dogodke tudi običajno.«

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar
Sašo Švigelj/M24.si

Ker gre za splošna navodila slovenskega veleposlaništva v Londonu, ni bilo natanko znano, kaj bo nosila slovenska predsednica, smo pa včeraj napovedali, da bo najverjetneje izbrala črno, modro in belo barvo ter se odpovedala naglavnemu pokrivalu.

Modro in črno barvo je Nataša Pirc Musar tudi res izbrala za sinočnji sprejem v Buckinhamski palači, kakšno barvo obleke bo nosila na kronanju, pa bo znano že čez dobri dve uri.

Zvezdniški gostje

Dan po kronanju na posestvu Windsor sledi veliki koncertni spektakel, za katerega so s pomočjo nacionalnega žreba razdelili deset tisoč vstopnic, več tisoč pa jih je šlo v roke dobrodelnim organizacijam in prostovoljcem, ki sodelujejo z dvorom. Na odru, ki bo simboliziral krono, bodo nastopili Katy Perry, Take That, Lionel Ritchie, Andrea Bocelli, Nicole Scherzinger in drugi. V šovu, polnem svetlobnih efektov, projekcij, laserjev in dronov, bodo imeli posebno vlogo tudi Tom Cruise, Joan Collins, Tom Jones, Bear Grylls in celo Medvedek Pu.