Vlada razrešila Lindava, znano tudi ime novega šefa policije

Drugi dan od imenovanja novega ministra za notranje zadeve je že postregel z menjavo na vrhu policije. Vlada je na današnji seji razrešila vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Novi šef policije je postal Senad Jušić.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
četrtek, 23. 2. 2023, 09:28


Boštjan Poklukar
Notranji minister Poklukar je danes predstavil svojo ekipo, ki bo z mandatom nastopila jutri.
S.R. / M24

Da bo novi notranji minister Boštjan Poklukar že danes predlagal zamenjavo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, je že dopoldne poročal Večer. Odločitev o zamenjavi naj bi Lindavu sporočil na jutranjem sestanku, ki je trajal vsega nekaj minut. Poklukar in Lindav sta se po informacijah časnika razšla v korektnem duhu.

Spomnimo, Lindav je položaj zasedel na predlog prejšnje notranje ministrice Tatjana Bobnar, ki si je želela, da bi ga vlada Roberta Goloba potrdila za poln mandat, kar pa se ni zgodilo. Kot je znano, je Bobnarjeva pozneje po notranjih razprtijah odstopila. Vlada je Lindava razrešila že na današnji seji.

Čeprav se je sprva med ožjimi kandidati za novega šefa policije omenjalo ime nekdanjega prvega moža NPU Darka Muženiča, je vlada na položaj v.d. generalnega direktorja Policije imenovala višjega policijskega svetnika Senada Jušića, ki je od junija 2015 zaposlen na generalni policijski upravi. V preteklosti je bil med drugim pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, poroča STA.

Poklukar predstavil ekipo

Poklukar je nato na današnji novinarski konferenci po redni seji vlade razkril svoje najožje sodelavce. Kot je pojasnil, njegova nova ekipa mandat nastopi z jutrišnjim dnem. Poleg novega v.d. generalnega direktorja policije Jusića so to še državna sekretarka Helga Dobrin, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Erik Pagon, v.d. generalnega direktorja direktorata za migracije na ministrstvu za notranje zadeve Matej Torkar, v.d. generalnega direktorja direktorata za upravne notranje zadeve na ministrstvu za notranje zadeve Urša Židan, v.d. direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Gregor Hudrič.

Poklukar je glede vprašanja, zakaj se je odločil za menjavo na vrhu policije, pojasnil, da si je kot vsak minister pred njim oblikoval svojo ekipo, kar je tudi njegova »zakonska pristojnost.« Lindav je po njegovih besedah korektno opravil svoje delo, tudi »midva sva se korektno razšla in sem se mu zahvalil za njegovo dosedanje delo.« Dodal je, da Lindav ostaja v sistemu policije.