Video in foto: Huligani metali bakle, steklenice, kamenje, podirali tudi drevesa in poškodovali več policistov

Policija je v sredo zvečer v Splitu zaradi neredov, ki so jih povzročili navijači Hajduka na stadionu Poljud in v okolici po tekmi z Dinamom, pridržala skupno 51 ljudi, trije policisti pa so potrebovali zdravniško pomoč, je sporočila policija.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
četrtek, 4. 4. 2024, 07:13


split, huligani
Policija je pridržala več navijačev.
Profimedia

Izgredi so izbruhnili po polfinalni tekmi hrvaškega pokala med Hajdukom in Dinamom, ki se je končala z 0:1.

Po koncu nogometne tekme, po 21. uri, je skupina domačih navijačev nedovoljeno vdrla na igrišče z namenom, da bi napadla gostujočo ekipo, so v sporočilu za javnost zapisali pri policiji. Dodali so, da so po tekmi na stadionu in v njegovi okolici večkrat večje skupine ljudi napadle policiste in vanje metale goreče bakle, steklenice, kamenje in druge predmete. Podirali so drevesa, zasajena ob cestah. 

Trije policisti prepeljani v bolnišnico

"V tem trenutku so trije policisti potrebovali zdravniško pomoč in so bili prepeljani v splitsko bolnišnico. Poškodovano je bilo tudi eno službeno vozilo," piše v sporočilu za javnost, objavljenem po polnoči.

Po poročanju Indexa.hr so zamaskirani pripadniki Torcide, skupine navijačev HNK Hajduk Split, prebili ograjo na severni tribuni Poljuda in vdrli na igrišče, zaradi česar so igralci obeh ekip zbežali v garderobi. Navijači so se v nadaljevanju pomikali proti jugozahodni tribuni, kjer so se nahajali Bad Blue Boysi. Policisti so s hitrim posredovanjem vendarle preprečili neposreden obračun navijaških skupin, Torcidaše pa so pregnali nazaj na severno tribuno.

Torcidaši so nato začeli trgati sedeže in jih metati v policiste. V nekem trenutku so uporabili tudi mizo, ki služi kot šank pod stojalom, in jo vrgli s stojala. Na koncu so zapustili tribuno, a so se izgredi preselili na mestne ulice, kjer so med drugim, zakurili več zabojnikov. Na več mestih je obstajala nevarnost, da se ogenj razširi na vozila, parkirana ob gorečih zabojnikih, zaradi česar so morali nujno posredovati gasilci.

Policisti varovali tudi gasilce

Policisti so gasilce varovali, da ne bi postali tarča huliganov. Policija navaja, da je prejela številne prijave Splitčanov, ki so bili zaskrbljeni za svoje premoženje zaradi prisotnosti večjega števila navijačev na javnih površinah. Okolico Poljuda je ves čas preletaval tudi helikopter. Okoli 22.30 so se razmere umirile, policisti pa so vso noč nadzorovali javne površine, da bi preprečili ponovno zbiranje izgrednikov.

Odzval se je tudi župan

O izgredih se je na Facebooku oglasil tudi splitski župan Ivica Puljak. "Za nasilje ni opravičila in ostro obsojam izgrede in uničevanje lastnine, ki so se zgodili na stadionu in okolici po tekmi. Žal mi je za tako neprijetne prizore in upam, da jih v našem mestu ne bomo nikoli več videli."