To je največja poznana rastlina

Danes so v več tujih medijih potrdili nenavadno znanstveno odkritje: domnevno največjo človeku poznano rastlino, ki je videti kot ogromen podvodni travnik. Nenavadna morska trava se razteza v plitvini ob Zalivu morskih psov (Shark Bay) na skrajnem zahodu avstralskega kontinenta in zavzema po različnih poročilih med 180 in 200 kvadratnih metrov površine (približno četrtina triglavskega narodnega parka)

Svet24
Avtor: Svet24 / A.R.
sreda, 1. 6. 2022, 11:04


Posidonia australis - Twitter Search _ Twitter
Skoraj 200 kvadratnih kilometrov zavzema površina, na kateri se razteza ena sama rastlina
Twitter

Do nenavadnega odkritja so prišli, ko so z genetsko metodo skušali odgovoriti na vprašanje, koliko rastlin vsebuje bujno podvodno zalivsko področje. Morska trava vrste Posidonia australis je ob avstralski obali običajni del vodne flore. Med pregledom 18 tisoč genetskih markerjev z različnih koncev podvodnega rastja pa so prišli do presenetljivega odgovora: območje v velikosti treh Manhattanov se je pred približno 4.500 leti razvilo iz enega samega semena.

Starost so določili po hitrosti širjenja oziroma rasti te nenavadne gmote, ki se v enem letu poveča za nekaj deset centimetrov. Kar je sedaj obveljalo kot ena sama rastlina, pa se po svoji velikosti razteza tudi v silo različnih podvodnih razmerah, kar ji omogoča velika trpežnost in prilagodljivost. Rastlina naj bi nastala po zadnji ledeni dobi, ko je področje naselilo mnogo različnih vrst, a je le ena lahko preživela in prevladala v neprijaznem okolju.