Na tovorni ladji, ki so jo zavzeli Hutiji, Bolgari, Romuni, Ukrajinci, Filipinci in Mehičani

Tovorna ladja Galaxy Leader, ki so jo včeraj v Rdečem morju zavzeli uporniški Hutiji, se trenutno nahaja v jemenskem pristanišču Hodeida.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 20. 11. 2023, 20:25


galaxy-leader
Tovorna ladja Galaxy Leader.
Profimedia

Jemenski uporniki so danes objavili videoposnetek akcije, s katerega je razvidno, da so se na ladjo Galaxy Leader vkrcali iz helikopterja in jo preusmerili proti obali Jemna. Kot so v izjavi za javnost navedli v družbi Galaxy Maritime Ltd, lastnici tovorne ladje, so po zavzetju »z ladjo izgubili vse stike.« Dodali so še, da ne bodo komentirali politične oziroma geopolitične situacije, povezane z ladjo. Hutiji so namreč včeraj zagrozili, da bodo napadli vse ladje, tako ali drugače povezane z Izraelom. Kot razlog za to odločitev so navedli »izraelsko-ameriško agresijo« na območju Gaze.

Hutiji so se na ladjo vkrcali iz helikopterja.
Hutiji so se na ladjo vkrcali iz helikopterja.
Profimedia

Ladja sicer pluje pod bahamsko zastavo, posadko pa sestavljajo državljani Bolgarije, Ukrajine, Filipinov, Mehike in Romunije. Po poročanju izraelskih medijev naj bi ladjo upravljalo podjetje v delni lasti britansko-izraelskega poslovneža Ramija Ungarja. »Lastniki in upravitelji menijo, da zavzetje tega plovila pomeni hudo kršitev svobode plovbe svetovne flote in resno grožnjo mednarodni trgovini,« so še poudarili v družbi in dodali, da je trenutno njihova prva skrb varnost 25-članske posadke, ki je v rokah »storilcev tega kaznivega dejanja.«

Iran zanika odgovornost

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je včeraj odgovornosti obtožil Iran, ki finančno in vojaško podpira jemenske Hutije. Ugrabitev ladje je po njegovem mnenju »teroristično dejanje, ki pomeni kvalitativni preskok v iranski agresiji proti državljanom svobodnega sveta in ustvarja mednarodne posledice za varnost ladijskih poti.«

Iranske oblasti so danes obtožbe zavrnile. Po njihovih besedah gre za poskus preusmeritve pozornosti od dogajanja v Palestini, kjer naj bi Izrael doživel velik poraz. »Večkrat smo povedali, da uporniške skupine v regiji predstavljajo svoje države ter sprejemajo odločitve in delujejo na podlagi interesov svojih držav. Sionistični režim pa ne more sprejeti dejstva, da je v Palestini doživel velik poraz, in želi najti opravičilo za ta poraz z obtoževanjem Irana,« je po poročanju STA dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani.