Joc Pečečnik posodil milijon evrov padlemu hrvaškemu tajkunu

Zakaj je eden najbogatejših Slovencev nakazal milijon evrov soprogi nekdanjega lastnika Agrokorja Ivice Todorića, ki je le nekaj tednov po prejetju denarja ustanovil politično stranko? In kaj o tem pravi sam?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 11. 10. 2024, 05:55


joc pececnik mv
Joc Pečečnik (na fotografiji) je z nekdanjim lastnikom hrvaškega Agrokorja Ivico Todorićem stkal tesne vezi.
Marko Vavpotič

Joc Pečečnik, eden najbogatejših Slovencev, je v začetku leta posodil milijon evrov Vesni Todorić, soprogi nekdanjega lastnika Agrokorja Ivice Todorića, ki je vrsto let veljal za največjega hrvaškega tajkuna.

To je razvidno iz dokumentov, ki smo jih dobili na vpogled v uredništvu necenzurirano.si, informacijo pa nam je potrdilo tudi več hrvaških virov. Pečečnik na naša vprašanja o posojilu ni želel odgovarjati. Toda iz dokumentov izhaja, da je 960 tisoč evrov Vesni Todorić posodilo podjetje JPX. To je bilo nekoč znano pod imenom Olimpija 2006, Pečečnik pa je prek tega podjetja pred leti izpeljal projekt nogometnega prvoligaša v Ljubljani.

Pečečnikovo podjetje je denar Vesni Todorić nakazalo januarja letos. Zakaj, ni mogoče ugotoviti. Toda februarja, le mesec dni pozneje, je Todorič, ki je po finančnem zlomu Agrokorja leta 2017 ostal brez lastništva največjega hrvaškega konglomerata, javno sporočil, da odhaja v politiko. Ustanovil je stranko "Hrvaška skupaj" in napovedal, da bo z njo nastopil na letošnjih parlamentarnih volitvah in končal vladavino Andreja Plenkovića. To se pozneje ni zgodilo, pri čemer je Todorića od volitev zelo verjetno odvrnila tudi praktično nična podpora v anketah javnega mnenja.

A že takrat je bilo mogoče slišati vprašanja, kdo Todoriću, ki je po lastnih besedah brez denarja, pomaga pri tem političnem projektu. "Meni ni znano, da bi se Vesna Todorić ukvarjala s politiko niti nimam pregleda nad vsemi nakazili okoli naše skupine, ki jih je skoraj 6.000 letno," nam je včeraj dejal Pečečnik, ki ga je najbolj zanimalo, od kod smo za to posojilo izvedeli.

Ivica Todorić (na fotografiji) je pompozno napovedoval svoj vstop na politični parket. A je hitro ugotovil, da zanj ne bi volil praktično nihče.
Ivica Todorić (na fotografiji) je pompozno napovedoval svoj vstop na politični parket. A je hitro ugotovil, da zanj ne bi volil praktično nihče.
Profimedia

Preberite še:
Pečečnik pridiga o davkih, sam pa ima milijone v davčni oazi

"S financiranjem politike se ne ukvarjam"

"Od vas rabim podatek, od kod vam ta informacija, saj so plačila v zasebnih družbah poslovna skrivnost. Pošljite mi podatke o nakazilu kdaj, koliko in od kod vam ta informacija, pa vam bom dal točne podatke, ker sicer bom za takšne manevre primoran ukrepati, saj gre za poseg v poslovne skrivnosti, ki jih je nekdo nezakonito pridobil," nam je sporočil Pečečnik.

"S financiranjem politike pa se ne ukvarjam. To vendarle veste," je še dodal. Podjetje JPX, ki je Vesni Todorić posodilo slab milijon evrov, je leto 2023 končalo s 666 tisoč evrov premoženja, do lani jeseni pa praktično ni poslovalo.

Pečečnik, ki mu je prodaja igralniške skupine Interblock leta 2022 prinesla več kot 300 milijonov evrov, in Todorić sta sicer dobra prijatelja. Novembra lani, dva meseca preden je Vesni Todorić posodil milijon evrov, je bil Ivica Todorić gost presenečenja na konferenci Slovenskega poslovnega kluba (SBC), ki ga vodi Pečečnik. To je naletelo na mešane odzive med občinstvom. Medtem ko ga je Pečečnik navzočim podjetnikom, članom združenja, predstavljal kot zgled, je Todorić v resnici njihovo nasprotje.

Todorić je namreč svoj poslovni imperij v času hrvaške privatizacije zgradil z izdatno pomočjo tamkajšnje politike, ki je Agrokorju vrsto let s sistemskimi ukrepi omogočala dominantni položaj na trgu. Do leta 2017 je tako Todorić veljal za "gazdo" Hrvaške – za tajkuna, močnejšega od politike. Na koncu so Agrokor potopili visoki dolgovi, za katere je moral odplačevati devet- in več odstotne obresti.

Joc Pečečnik je članom poslovnega kluba pripravil presenečenje. Toda mnogi od njih so bili negativno presenečeni.
Joc Pečečnik je članom poslovnega kluba pripravil presenečenje. Toda mnogi od njih so bili negativno presenečeni.
Marko Vavpotič

Preberite še:
Todorić pri Pečečniku, Tuš pa pod Mercatorjem #kolumna

Kupil družbo, ki jo je Todorić skril v davčno oazo

Obenem je Pečečnik kupoval nekdanje Agrokorjevo premoženje. Leta 2022 je postal lastnik slovenske polnilnice vode Costella, ki je bila pred tem uradno v rokah podjetja iz Združenih arabskih emiratov. Toda ob zlomu Agrokorja se je izkazalo, da je dejanska lastnica Costelle v resnici švicarska družba Agrokor AG, ki jo je lastniško obvladoval Todorić.

Ob finančnem zlomu Agrokorja se je proti Todoriću začelo več kazenskih in odškodninskih postopkov zaradi očitkov o finančnem izčrpavanju Agrokorja. Februarja lani je bil Todorić pravnomočno oproščen obtožb, da je z malverzacijami oškodoval Agrokor za 1,25 milijona evrov. V procesu, kjer tožilstvo Todoriću in sodelavcem očita 160-milijonsko oškodovanje, pa je obrambi uspelo izključiti ključni dokaz, zaradi česar je obtožnica padla. Čaka ga še sojenje zaradi podpisovanja domnevno lažnih Agrokorjevih menic.

Toda Todorić, ki ima ves ta čas blokirane nepremičnine in bančne račune, se lastništva Agrokorja do danes ni odrekel. Prepričan je, da ga je hrvaška država po krivici razlastninila. Mednarodni center za poravnavo investicijskih sporov je tako pred letom dni sprejel Todorićevo tožbo proti Hrvaški. Na Nizozemskem pa mu je uspelo vpisati hipoteko na blokirano premoženje ruske Sberbank, nekoč največje upnice Todorićevega Agrokorja.

Lani je Pečečnik na Hrvaškem kupil zgodovinsko vilo Münz, ki se nahaja ob obali, tik nad marino.
Lani je Pečečnik na Hrvaškem kupil zgodovinsko vilo Münz, ki se nahaja ob obali, tik nad marino.
Google

Preberite še:
Težave Joca Pečečnika na Hrvaškem: požig vile in aretiran partner

Vlaga v nepremičnine na opatijski rivieri

Pri tem na Hrvaškem kroži več špekulacij, kdo Todoriću financira te pravne postopke. Sam je celo javno dejal, da ima ponudbe več ameriških skladov za odkup terjatev do hrvaške države, ki izhajajo iz njegove tožbe.

Posojilo Vesni Todorić sicer ni edina naložba, ki jo ima Pečečnik na Hrvaškem. Skupaj s partnerjem, poslovnežem Eduardom Maržićem, sta v kraju Ičići pri Opatiji kupila zgodovinsko vilo Münz, ki velja za eno najlepših na tamkajšnji rivieri, vendar je bila vrsto let zapuščena in obsojena na propad. Zdaj jo nameravata obnoviti. V neposredni bližini namerava zgraditi luksuzno letovišče, imenovano Sealeven Residence, v katerem bo enajst objektov.

Toda Pečečnik denar običajno vlaga prek svoje osrednje družbe Elektronček. Ta ima 87 milijonov evrov premoženja, samo lani in letos pa je v Pečečnikove nepremičninske projekte na Hrvaškem vložila skoraj pet milijonov evrov. Ali je denar, ki ga je posodil Vesni Todorić, po devetih mesecih že dobil nazaj, uradno ni mogoče preveriti.