Lukašenko: Jedrsko orožje iz Rusije že na poti v Belorusijo

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je potrdil, da se je premeščanje jedrskega orožja iz Rusije v Belorusijo že začelo.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
četrtek, 25. 5. 2023, 19:53


Aleksander Lukašenko
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.
Profimedia

Rusija in Belorusija sta namreč danes podpisali sporazum, v skladu s katerim bo Belorusija v posebnem obratu, gradnjo katerega naj bi dokončali v mesecu dni, hranila ruske jedrske konice. Gre sicer za taktično jedrsko orožje, ki je namenjeno uporabi na bojišču in je krajšega dosega. »Premiki jedrskega orožja so se že začeli,« je danes ob robu vrhovnega evrazijskega ekonomskega sveta v Moskvi dejal Lukašenko, pri čemer ni pojasnil, ali je orožje že na beloruskih tleh.

Načrte, da bi v Belorusijo namestili jedrsko orožje, s čimer bi Rusi jedrsko orožje prvič od padca Sovjetske zveze namestili zunaj svojih meja, je sicer že konec marca letos napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Njegova napoved je takrat sprožila kritike mednarodne skupnosti, ostri so bili zlasti na Zahodu.

Kot je poudaril tudi Lukašenko, bodo v Belorusiji hranili izključno taktično, in ne strateško jedrsko orožje. Po ocenah ameriških oblasti ima Rusija približno 2000 taktičnih jedrskih konic, vključno z jedrskimi bombami, s katerimi lahko oborožijo letala, ter jedrskimi konicami za rakete kratkega dosega in topniške granate, poroča tiskovna agencija AP.

Odgovor na agresijo Zahoda

Uporaba tega orožja, tudi če je nameščeno na beloruskih tleh, sicer ostaja izključno v ruskih rokah. Tako Rusija kot Belorusija potezo opravičujeta z agresijo Zahoda. »Namestitev taktičnega jedrskega orožja je učinkovit odziv na agresivno politiko neprijateljskih držav,« je med srečanjem z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem dejal beloruski obrambni minister Viktor Hrenin. Šojgu je dodal, da so odločitev za ta korak sprejeli »v luči izredno močnega stopnjevanja grožnje na zahodnih mejah Rusije in Belorusije.«

Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je na drugi strani opozorila, da si bo Rusija s to potezo zagotovila dolgoletni nadzor nad Belorusijo ter da bo to še bolj ogrozilo varnost Ukrajine in celotne Evrope.