Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v luksuznem Schellenburgu

Kaj se dogaja na ljubljanskem nepremičninskem trgu? Kje se nahajajo najdražja stanovanja? In kdo so njihovi kupci?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 23. 7. 2024, 05:55


schellenburg
Zadnja tri stanovanja v Schellenburgu so bila prodana za več kot 8000 evrov na kvadratni meter.
Primož Lavre

Cene stanovanj v Ljubljani še naprej podirajo rekorde. Tako je v mesecu maju povprečna vrednost prodanega kvadratnega metra presegla že neverjetnih 4000 evrov. Tista najdražja stanovanja pa so bila kupljena z gotovino oziroma brez hipoteke.

To razkriva pregled poslov s stanovanjskimi nepremičninami, ki smo ga v zadnjih dneh opravili na necenzurirano.si. Pod drobnogled smo vzeli Ljubljano, kjer je največ povpraševanja in (pre)malo ponudbe. Ugotovili smo, da se dogajanje na nepremičninskem trgu umirja. V zadnjih mesecih je bilo namreč prodanih bistveno manj stanovanj kot v istem obdobju lani. Kljub temu prodajne cene niso upadle. Ravno nasprotno.

To je, kot smo poročali včeraj, posledica tudi velikega števila praznih stanovanj. Po najnovejših podatkih o porabi električne energije, ki so nam jih posredovali z Elektra Ljubljana, je takšnih že kar okoli 11.400. To pomeni, da v vsakem enajstem stanovanju ne živi nihče. Vse to še potiska cene navzgor.

Preberite še:
Od osebnega stečaja do elitnega stanovanja v Schellenburgu

Polovico manj prodanih stanovanj kot lani

Iz najnovejših podatkov o prodaji nepremičnin v Ljubljani, ki jih zbira in objavlja Geodetska uprava (Gurs), je tako razvidno:

- da je bilo maja letos opravljenih nekaj več kot 70 poslov s stanovanji. Mesec prej jih je bilo okoli 120, marca pa dobrih 150. Podobno je bilo v lanskem letu. Maja lani je bilo namreč prodanih okoli 160 stanovanj.

- povprečna velikost prodanega stanovanja je znašala 75 kvadratnih metrov.

- njihova povprečna starost je bila 1970.

- povprečna cena kvadratnega metra je, kot rečeno, znašala nekaj več kot 4000 evrov. Kar 36 stanovanj je bilo prodanih po višji ceni.

- večina najdražjih stanovanj se nahaja v središču Ljubljane, toda najdemo jih tudi v Zeleni jami, Trnovem in v Mostah.

- starost stanovanja je pomemben dejavnik pri določanju cene, ni pa edini. Med te lahko uvrstimo predvsem lokacijo.

Podroben pregled vseh prodanih stanovanj objavljamo v tabeli.

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez kredita

Rus, ki bi v Ljubljani trgoval s farmacevtskimi izdelki

Kar tri stanovanja so bila prodana za ceno več kot 8000 evrov na kvadratni meter. Vsa se nahajajo v prestižni ljubljanski soseski Schellenburg, ki jo je zgradil nepremičninski poslovnež Jože Anderlič. In vsa so bila kupljena brez posojil. Kar pomeni, da so imeli njihovi lastniki dovolj lastnih sredstev.

Največje med njimi, velikosti 169 kvadratnih metrov, je stalo kar okoli 1,4 milijona evrov. Kupil ga je ruski državljan Mihail Balakovskij, ki živi v Izraelu, aprila letos pa je v Ljubljani ustanovil podjetje za veleprodajo farmacevtskih izdelkov ter medicinskih potrebščin. Njegovo ime najdemo tudi v tako imenovanih panamskih dokumentih. Bil je delničar podjetja Dorset Trading Services z Britanskih deviških otokov.

Stanovanje v Schellenburgu je kupil tudi nekdanji medijski mogotec Tomaž Drozg (na fotografiji).
Stanovanje v Schellenburgu je kupil tudi nekdanji medijski mogotec Tomaž Drozg (na fotografiji).
Mediaspeed

Malo manjše stanovanje v Schellenburgu, veliko 141 kvadratnih metrov, je bilo prodano za 1,15 milijona evrov. Njegov kupec je Tomaž Drozg, ustanovitelj medijske hiše Adria Media, ki ima ob spletnem portalu Metropolitan v lasti še revije Story, Cosmopolitan, Elle in Avtomagazin. Njen večinski delež je Drozg leta 2021 prodal skupini United Group, ki je v lasti srbskega medijskega mogotca Dragana Šolaka.

Okoli 740.000 evrov je za 90 kvadratnih metrov veliko stanovanje odštel Tomaž Žvipelj, nekdanja dolgoletna desna roka Joca Pečečnika. Bil je direktor in solastnik igralniške družbe Interblock, ki jo je Pečečnik leta 2022 za več kot 300 milijonov evrov prodal Američanom. Žvipelj je že pred tem v Schellenburgu kupil 169 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Preberite še:
V Ljubljani več kot 11.000 praznih stanovanj, najemnine in prodajne cene pa v nebo