Župan želi, da se nova bolnica gradi na parcelah v lasti njegove družine

Kdo je odločil, da bo nova gorenjska bolnišnica, če bi jo gradili v Radovljici, stala tudi na zemljiščih, ki so v lasti županove družine? In koliko denarja bi ta zanje prejela od države?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 19. 7. 2024, 05:55


22680X7075
Če bo ministrstvo za zdravje izbralo Radovljico za lokacijo nove gorenjske bolnišnice, bo ta zrasla tudi na zemljiščih, ki so v lasti družine tamkajšnjega župana Cirila Globočnika (na fotografiji).
Mediaspeed

Trenutno ena najbolj vročih zgodb v zdravstvu je odločanje o lokaciji nove gorenjske bolnišnice, ki bi imela 600 postelj, stala pa bo več kot 300 milijonov evrov. Šlo bi za največjo državno naložbo v zdravstveni sistem v zadnjih 40 letih, pri kateri za zdaj najbolj kaže Radovljici. Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel, so namreč lokacijo v tej občini ocenili kot najbolj primerno.

Dolgoletni župan Radovljice Ciril Globočnik državi za gradnjo nove bolnišnice ponuja več kot 100.000 kvadratnih metrov veliko območje na jugovzhodu občine. Toda pri prepričevanju ministrstva, ki daje Radovljici prednost pred Kranjem in Jesenicami, ima tudi osebni interes. Del zemljišč, na katerih bi zgradili bolnišnico, je namreč v lasti enega od članov njegove družine. Če bi jih država odkupila, bi zanje po nekaterih ocenah prejel vsaj pol milijona evrov.

Vse to še dodatno v čudno luč postavlja dogajanje okrog projekta gorenjske bolnišnice, ki ga je pred tremi leti obudil nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar. V Kranju in na Jesenicah ministrstvu očitajo favoriziranje. To naj bi bilo najbolj vidno pri ocenjevanju lokacij za novo bolnišnico. Medtem pa je v delu stroke mogoče slišati pomisleke o smiselnosti njene gradnje. Med Ljubljano in Jesenicami, ki ležita dobrih 60 kilometrov narazen, se namreč že zdaj nahajajo tri javne bolnišnice (UKC Ljubljana, Jesenice, Golnik).

Jeseniški občinski svet nasprotuje analizi lokacij za novo regijsko bolnišnico, ki jo je naredilo ministrstvo za zdravje pod vodstvom Valentine Prevolnik Rupel (na fotografiji). Zaradi "diskriminatorne in nepregledne izdelave" dokumenta so ga prijavili komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in varuhu človekovih pravic.
Jeseniški občinski svet nasprotuje analizi lokacij za novo regijsko bolnišnico, ki jo je naredilo ministrstvo za zdravje pod vodstvom Valentine Prevolnik Rupel (na fotografiji). Zaradi "diskriminatorne in nepregledne izdelave" dokumenta so ga prijavili komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in varuhu človekovih pravic.
S.R.

Preberite še:
Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo zemljišča na koroški hitri cesti

Županova zemljišča bi spremenili v park

Zgodba o gradnji nove bolnišnice na Gorenjskem se je v širši javnosti prvič pojavila v začetku leta 2017, ko je ministrstvo vodila Milojka Kolar Celarc. Takrat so v Splošni bolnišnici Jesenice razglasili epidemijo gripe, ki je povzročila veliko prostorsko stisko. Državo so prepričevali, naj jim omogoči širitev, a so hitro dobili konkurenco.

Že marca 2017 je namreč župan Globočnik ministrstvu ponudil lokacijo v Radovljici. Šlo je za ogromno zemljišče med gramoznico, avtocestnim počivališčem in tamkajšnjo tiskarno, na katerem so danes njive in travniki. S prostorskim načrtom iz leta 2012, dve leti po začetku prvega Globočnikovega mandata, jih je občina namenila za območje, namenjeno zdravstvenim dejavnostim, torej ne za gradnjo stanovanj. Kmalu zatem je občina naročila še idejni projekt za gradnjo bolnišnice in pripadajočih objektov na tem območju.

Toda iz zemljiške knjige je razvidno, da je del teh zemljišč v lasti Globočnikove družine. Gre za 5.700 kvadratnih metrov velika zemljišča na samem severozahodnem robu tega območja, kjer idejni projekt sploh ni predvidel gradnje objektov ali parkirišč, ampak bi jih spremenili v park oziroma zelenice. Čez njih bi tekel tudi plinovod. Od lani so zemljišča v lasti županovega sina, a so bila pred tem že vsaj dve generaciji v rokah Globočnikovih sorodnikov. To nam je včeraj potrdil tudi Globočnik, ki je poudaril, da ta zemljišča obsegajo le 5,5 odstotka celotnega območja bolnišnice.

Na parcelah v lasti županove družine bo park oziroma zelenica.
Na parcelah v lasti županove družine bo park oziroma zelenica.
necenzurirano.si

Kot že omenjeno, na teh zemljiščih ni dovoljeno graditi stanovanj. Če bi se država odločila za gradnjo bolnišnice, pa bi jih morala odkupiti. Koliko bi v tem primeru s prodajo zaslužila županova družina?

Preberite še:
Bolnica v Izoli z javnimi milijoni pomaga tudi zasebnemu Medicorju

Za parcele bi dobili najmanj pol milijona evrov

To je postalo jasno tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko je projekt gorenjske bolnišnice po letih zastojev dobil nov pospešek. Prejšnja vlada ga je aprila 2022 na Poklukarjev predlog uvrstila v načrt razvojnih programov do leta 2025. To se je očitno zgodilo na podlagi dogovorov z občino Radovljica.

Ministrstvo je namreč od občine le mesec dni prej prejelo "akcijski načrt za pridobitev zemljišč zasebnih lastnikov" na tem območju z njihovimi izjavami o podpori projektu. V njem je občina razkrila tudi okvirno vrednost stavbnih zemljišč: od 60 do 70 evrov na kvadratni meter. To bi pomenilo, da bi državo odkup celotne lokacije v Radovljici stal slabih šest milijonov, županova družina pa bi prejela okrog 400 tisoč evrov.

Toda do danes se je ta vrednost že zvišala. Dokument, ki ga je aprila letos za ministrstvo za zdravje pripravilo podjetje Elmarkt, namreč najvišjo ceno kvadratnega metra zemljišča na območju v Radovljici določa na 90 evrov. Pri tem se je ministrstvo sklicevalo tudi na podatke, ki jih je pridobilo od občine. V tem primeru bi županovi družini prodaja prinesla vsaj pol milijona evrov.

Najverjetnejša lokacija nove gorenjske bolnišnice v Radovljici.
Najverjetnejša lokacija nove gorenjske bolnišnice v Radovljici.
necenzurirano.si

Na grafiki je razvidna namembnost zemljišč.
Na grafiki je razvidna namembnost zemljišč.
necenzurirano.si

Preberite še:
19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte šefa celjske bolnice

Županova žena podpisala izjavo o prodaji

Med zasebnimi lastniki zemljišč v Radovljici, ki so leta 2022 s podpisom izjave potrdili, da so jih pripravljeni prodati, je bila tudi županova soproga.

"V času zbiranja izjav je bila lastnica zemljišč moja žena, ki je izjavo o podpori projektu in aktivnem sodelovanju pri konsolidaciji zemljišč podpisala 22. marca 2022. V tem letu je občina na podlagi primerljivih transakcij v okolici območja urejanja tudi ocenila okvirno vrednost zemljišč. S ponudbami za ta zemljišča pa občina ne razpolaga," je poudaril župan Globočnik.

"Obravnavano območje, namenjeno bolnišnici, je bilo kot razvojno pomembno vključeno v postopku priprave in sprejemanja prostorskega reda občine v letu 2007," nam je dejal včeraj. "Območje urejanja predstavlja zaokroženo celoto, ki se na severozahodu zaključuje s cesto. Lastništvo zemljišč moje družine na to ni vplivalo. Svoj prvi mandat župana sem nastopil v novembru 2010," je pojasnil.

Preberite še:
Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

Je Radovljica premagala Kranj zaradi nerealnih cen zemljišč?

Pri tem velja poudariti, da so na ministrstvu kot eno od ključnih prednosti Radovljice v analizi lokacij navedli nekajkrat nižjo ceno zemljišč. Strošek nakupa in opremljanja kvadratnega metra zemljišča v tej občini so ocenili na slabih 156 evrov, v Kranju pa na skoraj 485 evrov, torej trikrat več. Informativno mnenje o nakupni tržni ceni je pripravila nepremičninska agencija ABC Nepremičnine.

Samo nakup in opremljanje 100 tisoč kvadratnih metrov zemljišč v Radovljici bi tako stalo 15,6 milijona evrov. V Kranju, kjer je dobra polovica območja za bolnišnico že v lasti države ali občine, pa bi država za to skupaj morala odšteti dobrih 29 milijonov evrov. Prav teh 14 milijonov evrov razlike je Radovljici v boju s Kranjem prineslo dve odločilni točki. In toliko je na koncu v dokumentu ministrstva znašala razlika v točkovanju med obema gorenjskima mestoma.

Zemljišča v Radovljici, na katerih bi zgradili bolnišnico. Z rdečo so obarvana zemljišča v lasti županove družine.
Zemljišča v Radovljici, na katerih bi zgradili bolnišnico. Z rdečo so obarvana zemljišča v lasti županove družine.
necenzurirano.si

Kot je razvidno iz dokumentacije, bi povprečna cena kupljenega zemljišča v Kranju znašala več kot 200 evrov na kvadratni meter. Toda podatki o nepremičninskih poslih, ki so bili opravljeni v zadnjem času, kažejo na bistveno nižje cene kvadratnega metra zemljišč, kot jih v dokumentaciji navaja ministrstvo:

- maja lani je bilo v naselju Stražišče okoli 6.800 kvadratnih metrov zemljišč za industrijsko gradnjo prodanih za 540.000 evrov oziroma 79 evrov na kvadratni meter.

- oktobra lani je bila v naselju Orehek tik ob reki Savi prodana hiša z okoli 2.900 velikim zemljiščem. Prodajna cena je znašala 130.000 evrov oziroma 44 evrov na kvadratni meter.

- avgusta lani je v naselju Zlato polje novega lastnika dobila starejša hiša skupaj z nekaj manj kot 2000 kvadratnih metrov zemljišč. Cena je bila 220.000 evrov oziroma okoli 115 evrov na kvadratni meter.