FOTO: Slovenski reševalni psi v Turčiji pod ruševinami že zaznali življenja

Slovenska enota je že operativna na delovišču v Turčiji, so potrdili na Upravi za zaščito in reševanje. Deluje v provinci Hatay, slovenski psi pa naj bi pod ruševinami že zaznali življenja.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 8. 2. 2023, 12:03


potres v turčiji, slovenski pes, reševanje
Slovenski reševalci in njihovi psi na delu v turški provinci Hatay.
Uprava RS za zaščito in reševanje

Kot smo že poročali, je so v Turčijo v zgodnjih jutranjih prispeli tudi slovenski reševalci, ki so nemudoma krenili na pot proti koordinacijski bazi. Ekipa vključuje sedem vodnikov z reševalnimi psi, tri pogodbene pripadnike civilne zaščite in enega uslužbenca Uprava za zaščito in reševanje. Na upravi so pozneje potrdili, da je slovensko enoto v Istanbulu sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) ter jih nato z letalskim prevozom nemudoma premestila v Adano.

Slovenska enota je v Adano prispela ob 6. uri po lokalnem času, od tam pa so jo po pogovoru v turškem sprejemnem centru napotili v provinco Hatay, kjer je "ob prihodu takoj začela z delom." Tam deluje v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. "Razmere na deloviščih so zahtevne in upamo da bomo lokalnemu prebivalstvu lahko pomagali, za to bomo uporabili vse resurse in znanje, ki ga imamo," je včeraj povedal vodja enote Blaž Turk.

Na Upravi za zaščito in reševanje so v popoldanskih urah nato dodali, so slovenski psi za iskanje in reševanje samo 22 ur od odhoda iz Slovenije v provinci Hatay že izvajajo operativne naloge. Štirje med njimi naj bi glede na prva poročila enote že zaznali življenja pod ruševinami.

Iz Generalnega direktorata za evropsko civilno zaščito in evropske operacije humanitarne pomoči (ECHO) so medtem sporočili, da je pomoč ponudilo 20 držav članic EU. "Skupaj je bilo za reševanje življenj mobiliziranih 1485 reševalcev in 100 reševalnih psov," so zapisali na Twitterju.

Že včeraj smo poročali, da je v Turčijo prispel tudi slovenski kinolog Mare Bručan, vodja šolanja in trener v šoli BM psi pomočniki ter podpredsednik Komisije za reševalne pse pri Mednarodni kinološki zvezi. Kot nam je pojasnil, se je na teren podal z madžarsko ekipo, ki jo koordinirata on in njegov madžarski kolega.