Foto: Razkošje na 920 kvadratnih metrih – to je vila zakoncev Frantar-Zabret

Najbolj razvpita zdravstvena dobavitelja, zakonca Tanja Frantar Zabret in Igor Zabret, vročinske valove že drugo poletje preživljata v senci ob bazenu svojega novega luksuznega doma. Ta je le streljaj od igrišča za golf ob največjem slovenskem parku, Arboretumu Volčji Potok, in pod videonadzorom, saj je na objektu množica varnostnih kamer.

Svet24
Avtor: Svet24 / Silvester Šurla
petek, 26. 7. 2024, 17:21


UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik
Vila zakoncev Frantar-Zabret v naselju Rudnik pri Radomljah močno izstopa.
Igor Kupljenik

Kar 920 kvadratnih metrov bruto površine je velikost njune enostanovanjske hiše v naselju Rudnik pri Radomljah. Luksuzne novogradnje, ki v podeželskem okolju močno izstopa, se držita še dva objekta: garaža in shramba z dodatnimi 135 oziroma 38 kvadratnimi metri bruto površine. Na južni strani objekta pa je v zemljo vkopan zunanji bazen podolgovate oblike, tlorisnega gabarita 4,8 krat 15,7 metra. Bazen gre v globino 2,2 metra, njegov skupni volumen je 135 kubičnih metrov.

Po priznanju krivde v aferi smejalni plin je sodišče Igorja Zabreta obsodilo na dve leti zapora, a kazen bo/je odslužil s 1460 urami dela v splošno korist.
Po priznanju krivde v aferi smejalni plin je sodišče Igorja Zabreta obsodilo na dve leti zapora, a kazen bo/je odslužil s 1460 urami dela v splošno korist.
Leo Caharija

V Reporterju so že med epidemijo leta 2021 razkrili, da si razvpita dobavitelja javnega zdravstva Igor Zabret in Tanja Frantar Zabret gradita novo domovanje, in objavili prve fotografije z gradbišča. V vlogi investitorja je nastopalo podjetje Global Med, izvajalec pa je bilo podjetje Medicoengineering. Obe podjetji sta registrirani na istem naslovu v obrtno-industrijski coni Trzin in imata ista lastnika, omenjeni zakonski par. Frantar Zabretova nas je kmalu po začetku gradnje poskušala zavesti, da vilo gradita za tuje kupce in da je nepremičnina že prodana, ceno pa je označila za poslovno skrivnost. Seveda to ni bilo res, novo luksuzno domovanje sta gradila zase, kar se je kasneje tudi potrdilo v javno dostopnih uradnih evidencah. Svoje staro domovanje v nekaj kilometrov oddaljenih Radomljah, ki mu prav tako ne gre odrekati razkošja, a je neprimerljivo z novo vilo, pa sta prodala Gašperju Dolinšku in Anji Velepec. Dolinšek je skupaj z bratom lastnik Optike Vallis in spletne trgovine Moje-lece.si.

Posredovanje informacijskega pooblaščenca

Tanja Frantar Zabret je zavajala, da vilo gradita za tuje kupce in da je nepremičnina že prodana.
Tanja Frantar Zabret je zavajala, da vilo gradita za tuje kupce in da je nepremičnina že prodana.
Leo Caharija

Gradnja nove vile zakoncev Frantar-Zabret je potekala rekordno hitro, saj je od začetka gradnje do pridobitve uporabnega dovoljenja minilo le poldrugo leto. Toda pojdimo lepo po vrsti. Ko so v Rudniku pri Radomljah zabrneli prvi gradbeni stroji, sta bila na tabli ob gradbišču poleg odgovornih oseb za gradnjo in nadzor navedena tudi številka gradbenega dovoljenja in datum, ko je bilo to izdano – 7. junij 2021. Da je 2. julija istega leta postalo pravnomočno in da se je 12. v istem mesecu začela gradnja, pa smo lahko razbrali iz zbirke podatkov o graditvi objektov na spletnem portalu prostorskoinformacijskega sistema. Postopek za izdajo gradbenega dovoljenja so vodili na upravni enoti Kamnik, vodja oddelka za prostor, gospodarstvo in kmetijstvo Darja Valentinčič pa je maja letos kar dvakrat zavrnila našo prošnjo za posredovanje tako gradbenega kot uporabnega dovoljenja, čeprav smo slab mesec prej od ljubljanske upravne enote brez težav pridobili gradbeno dovoljenje za vilo ustavnega sodnika Klemna Jakliča na obronkih Polhograjskega hribovja.

Faksimile gradbenega dovoljenja, ki smo ga od UE Kamnik prejeli po posredovanju urada informacijskega pooblaščenca.
Faksimile gradbenega dovoljenja, ki smo ga od UE Kamnik prejeli po posredovanju urada informacijskega pooblaščenca.
Nenad Glücks

Valentinčičeva se je najprej izgovarjala, da bi razkritje obeh dokumentov pomenilo kršitev varstva osebnih podatkov, češ da gre za podatke o točno določenih fizičnih osebah, ki ne opravljata javne funkcije. Da je bilo gradbeno dovoljenje izdano pravni osebi, podjetju Global Med, ki je v postopku nastopalo v vlogi investitorja, in ne fizičnima osebama, pa je uradnica upravne enote Kamnik gladko ignorirala. Tudi v drugem poizkusu, ko smo ji predlagali, naj v obeh dokumentih osebne podatke prikrije, je še kar vztrajala pri prvotni odločitvi. Šele po pritožbi na urad informacijskega pooblaščenca, ki nam je pod dveh mesecih delno ugodil, so nam bili iz Kamnika vendarle prisiljeni poslati tako gradbeno kot uporabno dovoljenje, pri čemer so prikrili nekaj osebnih podatkov.  

Še pred izdajo gradbenega dovoljenja je bila opravljena sprememba namembnosti, saj je šlo za kmetijsko zemljišče brez trajnih nasadov z boniteto 41. Ker število bonitetnih točk ni presegalo 50, pa v skladu z zakonodajo ni bilo osnove za izračun nadomestila zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Je moral pa investitor, torej podjetje Global Med, občini Kamnik plačati komunalni prispevek 31.647,86 evra. Za primerjavo, ustavni sodnik Klemen Jaklič je za svojo razkošno vilo s 749 kvadratnimi metri bruto površine občini Dobrova - Polhov Gradec plačal le slabe štiri tisočake komunalnega prispevka. Upravna enota Kamnik je uporabno dovoljenje za vilo v Rudniku pri Radomljah izdala po spremembi lastništva 31. januarja 2023.

Gradnja nove vile zakoncev Frantar-Zabret je potekala rekordno hitro, saj je od začetka gradnje do pridobitve uporabnega dovoljenja minilo le poldrugo leto.
Gradnja nove vile zakoncev Frantar-Zabret je potekala rekordno hitro, saj je od začetka gradnje do pridobitve uporabnega dovoljenja minilo le poldrugo leto.
Primož Lavre

Simbol profitarstva v javnem zdravstvu

Zanimivo, da je pod gradbeno dovoljenje, katerega vsebino je poskušala prikriti pred javnostjo, podpisana prav Darja Valentinčič, ki postopka na kamniški upravni enoti sicer ni vodila. V dokumentu na osmih straneh pa najdemo kar precej podrobnih podatkov o pravi »graščini«, ki je zadnja leta postala nekakšen simbol profitarstva v slovenskem javnem zdravstvu. Enostanovanjska hiša z 920 kvadratnimi metri bruto površine, s tlorisom v obliki razširjene črke U, ima dve etaži: pritličje in nadstropje. Glavni vhod je s severne strani objekta. V pritličju so vetrolov, dvigalo, dve toaleti, bivalni del, garderoba, kabinet, fitnes, kotlovnica, kuhinja, jedilnica, loža in kopalnica. V mansardi pa so galerija, utiliti, štiri garderobe, štirje balkoni, kopalnica in dve spalnici. Uporabna površina vile v Rudniku pri Radomljah je kar 522,5 kvadratnega metra, tlorisni gabarit pa je 22,9 krat 37,6 metra.

Fasada na objektu je svetlo sive barve, vila v višino sega 9,5 metra, streha na njej je simetrična dvokapnica naklona 35 stopinj, kritina je v sivih tonih, na strehi hiše so štiri frčade, še ena pa je na strehi garaže, v kateri sta dve parkirni mesti. Streha shrambe pa je večji del pod terenom in prekrita s travnato površino. Stanovanjski objekt je priključen na javno vodovodno, elektro in telekomunikacijsko omrežje, ogrevanje pa je centralno, na toplotno črpalko zrak-voda. Fekalne vode so speljane v malo biološko čistilno napravo, meteorne pa v ponikalnico.

Na severovzhodni strani hiše je pritlična garaža, na južni zunanji bazen, na jugozahodni pa je delno vkopana shramba. Gradbena parcela obsega zemljišče s površino 2143 kvadratnih metrov. Medtem ko je podjetje Global je še vedno lastnik še dveh parcel, večjega travnika pod južnim delom vile, pa je bilo lastništvo gradbene parcele z objekti pred dvema letoma preneseno na Igorja Zabreta in Tanjo Frantar Zabret, ki imata vsak po polovični delež. S prenosom lastništva s pravne na fizični osebi je bila v zemljiški knjigi izbrisana tudi hipoteka pri N Banki za odobreno posojilo 650 tisoč evrov. Do spremembe lastništva je prišlo že leto po začetku gradnje in še preden je bila vila dokončana. V bilanci podjetja Global Med, investitorja in prvotnega lastnika, so se tako v letu 2022 prihodki povečali za pol milijona evrov, za približno isti znesek pa se je zmanjšala njegova zadolženost, kar pomeni, da je bila nepremičnina na fizični osebi prenesena za okoli 500 tisočakov.

Poleg gradbene parcele imata zakonca v lasti po podjetju Global Med še okoliška zemljišča (travnik) v velikosti skoraj 20 tisoč kvadratov.
Poleg gradbene parcele imata zakonca v lasti po podjetju Global Med še okoliška zemljišča (travnik) v velikosti skoraj 20 tisoč kvadratov.
Nenad Glücks

Pod Golobovo vlado za skoraj 28 milijonov poslov

Zanimivo, da podjetja Global Med ne najdemo med prejemniki javnega denarja na portalu Erar. Glavnino poslov z javnim zdravstvom dvojec Zabret-Frantar ustvarita prek drugega podjetja – Medicoengineeringa, ki je v zadnjih dvajsetih letih prejel za 80 milijonov evrov plačil iz javnega sektorja. Podjetje ni zgolj dobavitelj medicinskega materiala, temveč sodeluje tudi pri gradbenih projektih v zdravstvu, za katere dobavlja še potrebno opremo. Največ – 27,5 milijona evrov – je Medicoengineering, ki se je pred dvema desetletjema, v času razvpite afere operacijske mize, še imenoval Aico-Med, prejel od ministrstva za zdravje, z 20,6 milijona evrov sledi urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (večina sklenjenih poslov je iz časov, ko je urad vodil lani razrešeni Aleš Šabeder, ki se je zaradi očitkov o korupciji ravno pri teh gradbenih projektih znašel v policijski preiskavi), na tretjem mestu z 11,1 milijona evri pa je ljubljanski UKC. Na seznamu sledijo še druge bolnišnice in zdravstveni domovi po Sloveniji.

Za lani Medicoengineering še ni objavil bilance, v letu 2022 pa so ob 13,3 milijona evrov prihodkov dosegli 806 tisočakov čistega dobička. Tudi pod vlado Roberta Goloba jim posli cvetijo. Leto 2023 je bilo rekordno, imajo dobrih 18 milijonov evrov prilivov iz javnega sektorja, kaže aplikacija Erar. Od nastopa Golobove vlade do danes pa že skoraj 28 milijonov evrov. Med večjimi posli je tudi požarna sanacija Onkološkega inštituta, vrednost investicije, pri kateri mrgoli nepravilnosti, o čemer smo v Reporterju že pisali, pa je 3,76 milijona evrov z DDV.

Poslovno in družinsko idilo v Rudniku pri Radomljah kazi le epilog zdravstvene afere smejalni plin, smrti pacientov v novogoriški bolnišnici zaradi napačne napeljave medicinskih plinov. Igor Zabret je marca lani kot odgovorna oseba, direktor Medicoengineeringa z veliko muko in v hudem strahu pred zaporom vendarle priznal krivdo. Sodišče ga je na koncu vseeno obsodilo na dve leti zapora, a kazen bo/je odslužil s 1460 urami dela v splošno korist. Poleg tega je trem bolnišnicam v izogib zaporu daroval 13.200 evrov v denarju in aparaturah, na direktorskem mestu v podjetju pa ga je zamenjal Andrej Skale z Dobrne. Soproga Tanja Frantar Zabret, ki rada govori naokrog, da ima vsak človek svojo ceno in skupaj s soprogom v poznih nočnih urah pošilja nesramna in žaljiva SMS-sporočila piscu teh vrstic, pa je še vedno prokuristka Medicoengineeringa in direktorica Global Meda.