FOTO: Nad smernim krmilom ogromnega tankerja ždeli trije slepi potniki

Španska obalna straža je včeraj na Kanarskih otokih z ladje rešila tri slepe potnike, ki so kar 11 dni ždeli nad smernim krmilom.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
torek, 29. 11. 2022, 08:45


migrant, las palmas, krmilo, slepi potnik
Slepi potniki na tankerju iz Lagosa.
Salvamento Marítimo

Tanker za prevoz nafte ali kemikalij Alithini II, ki pluje pod malteško zastavo, je v Las Palmas prispel iz nigerijskega Lagosa, španska obalna straža, ki je poskrbela za osupljivo fotografijo, pa je hitro opazila, da se na njem nahajajo tudi »neželeni« gosti. Malo nad morsko gladino so namreč nad smernim krmilom sedeli trije migranti. Njihovo potovanje iz Nigerije na Kanarske otoke je trajalo 11 dni, pri čemer so premostili razdaljo slabih 2430 navtičnih milj oziroma 4500 kilometrov.

Za slepe potnike, ki jih je na varno na obalo spravila obalna straža, so poskrbeli reševalci, ki so jih oskrbeli zaradi dehidracije in podhladitve. »Niso niti prvi niti zadnji. Slepi potniki nimajo vedno take sreče,« je po dogodku dejala svetovalka na področju migracij in novinarka Txema Santana.

Kot poroča britanski Guardian, se je število migrantov na Kanarske otoke dramatično povečalo po letu 2019, ko se je okrepil nadzor nad migracijskimi potmi v Sredozemskem morju. V prvih petih mesecih letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani število migrantov na Kanarske otoke povečalo za 51 odstotkov.