Aretirani, ker so se veselili, da je njihova ekipa izpadla

Iranske oblasti so pridržale najmanj 10 mladoletnikov, ki so svoje nestrinjanje z oblastjo izražali z veseljem ob porazu njihove nogometne reprezentance.

Svet24
Avtor: Svet24 / M.G.
torek, 20. 2. 2024, 16:15


iran-flag
(slika je simbolična)
Profimedia

Iranski režim je po smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini postal še posebej strog in konservativen, kar so na svoji koži občutili tudi najstniki iz iranskega Kurdistana, ki je neuradno ime za dele severozahodnega Irana z večinsko populacijo Kurdov. Najstniki so se v znak nestrinjanja z vladnim režimom veselili poraza iranske nogometne reprezentance proti Katarju v polfinalu pokala Azijske nogometne konfederacije (AFC Asian Cup).

Norveška organizacija za človeške pravice Hengaw, ki se ukvarja s kršenjem človekovih pravic v regiji Kurdistan, je sporočila, da je poimensko identificirala najmanj tri mladoletnike, ki jih je iranski režim zaradi "proslavljanja" poraza aretiral. Po podatkih Hengawa so aretirane mladoletnike premestili v popravljalni in razvojni center Kermanshah.

V zadnjih 40 letih po odstavitvi šaha si je iransko ljudstvo podredila zatiralska teokracija, imenovana "Islamska republika", na čelu z verskim vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem, ki nadzira vse vidike iranskega življenja, še posebej pa so pozorni na kakršnakoli dejanja proti državi.

Že med zadnjim svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2022 so lokalne skupine za človekove pravice povedale, da so varnostne sile ustrelile 27-letnega Iranca, ker je proslavljal poraz Irana proti ZDA. Iranci, utrujeni od trde in krute vladavine svoje vlade, včasih slavijo poraze iranske nogometne ekipe, ker to vidijo kot poraz trenutne nacionalne identitete njihove države.

Tudi nekateri nogometaši so že izrazili podporo protestom proti trenutnemu režimu, a seveda ne odkrito, saj si ne želijo, da bi se jim zgodilo podobno kot reprezentantu Amirju Nasr-Azadaniju, ki je bil obsojen na 16 let zapora zaradi "sovražnosti proti Bogu", ker je sodeloval v protestih proti vladi.