"Ni prav, da zdravniki težave rešujemo na hrbtih bolnikov" #video

"Ne stavkam, ker ni prav, da svoje težave rešujemo na hrbtu bolnikov. Ti nimajo zveze z našimi plačami. Bolnikom tega ne moreš narediti," je v novi oddaji Studia necenzurirano dejal dr. Samo Zver, predstojnik oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana.

Avtor: Uredništvo
torek, 5. 3. 2024, 05:55


1709292527-vr-aktual-necenzurirano-samo-zver-foto-jaka-zorman-5-of-9-1709292497038
Samo Zver, zdravnik in predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, je s svojo plačo zadovoljen. Tudi ne ve, da bi šlo kateremu od njegovih kolegov slabo.
Jaka Zorman

Na vprašanje, ali se zdravniški sindikat Fides s stavko bori tudi za paciente, kot pravijo njegovi vodilni, je Zver odgovoril, da "ne ve, kako se v tej borbi počutijo bolniki". "Večina, ki jih srečujem, zelo slabo. V bolnišnicah in zdravstvenih domovih lahko nekaj naredimo le kot ekipa, torej zdravniki skupaj z medicinskimi sestrami, strežnicami in drugim osebjem. Ne vem, kako se ti ljudje počutijo zdaj," je poudaril Zver v peti oddaji Studia necenzurirano.

Sam pravi, da je s plačo zadovoljen: "Tudi ne vem, da gre komu od mojih kolegov slabo. Starejši zdravniki so dobro plačani, medicinske sestre pa si plačo naredijo z dodatki. Kakšna so prava razmerja med nami, ne vem. Prav pa je, da se o njih odločamo skupaj."

V zdravniškem cehu je po njegovem "precej nelepih načinov obnašanja". "Kažemo s prstom, očitamo, da nek oddelek ne dela nič, čeprav ne vemo ničesar o tem, kaj počne. Recimo pri splošni medicini je tako, četudi morajo zdravniki tam vedeti največ. Največji junaki med zdravniki pa so tisti, ki gredo na intervencijo in sami oskrbijo dva ali tri poškodovance. Večjih junakov ni," je prepričan Samo Zver, ki opozarja, da zdravnike vedno bolj obremenjujejo preobsežna administrativna opravila.

Zver je v zadnjih tednih večkrat opozarjal na finančno izčrpavanje UKC Ljubljana prek Zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM), pri katerem naroča krvne pripravke, zdravila iz krvi in plazme, shranjevanje celic in druge storitve. Revizijska družba Ernst & Young, ki je pregledala te posle, je ugotovila, da je UKC Ljubljana v zadnjih petih letih storitve preplačal za skupaj več kot 12 milijonov evrov.

"Izkazalo se je, da ima ZTM izjemno dobre povezave z ministrstvom za zdravje in nekaterimi akterji, ki so tam že vrsto let. Še vedno preplačujemo storitve, a to ne moti nikogar v Sloveniji razen mene. Na ZTM so si ceno od leta 2009 do danes popravili za 241 odstotkov," opozarja Zver.

Nekaj sto kilometrov južneje imamo ljudi, za katera obstajajo draga zdravila, a ne morejo do njih. Predstavljajte si, da ste oče ali mama otroka, za katerega obstaja zdravilo, vi pa do njega ne morete, četudi ste hišo že prodali. Pri nas te bolečine ni. Ta zdravila dobimo, kar se nam zdi normalno. Ravno zato toliko opozarjam na preplačane storitve ZTM, ker to je ta denar, ki se steka v taka zdravila. Če z denarjem ne bomo racionalno ravnali, bo ta balon počil," meni Zver, ki se strinja, da je UKC Ljubljana največja žrtev divje privatizacije zdravstva: "UKC je svetla točka slovenskega zdravstva, ne pa problem. Pri nas pozdravimo vsakega, ki pride. Ko plenilci zavohajo denarne pogače, pridejo neopaženo po njih, zato želijo imeti šibke direktorje."

V oddaji boste izvedeli še:

- kaj bi moral storiti Fides? In kaj ministrstvo za zdravje?
- kdo so plenilci slovenskega zdravstva?
- zakaj država ne poskrbi za socialno rehabilitacijo ljudi, ki prebolijo raka?
- zakaj prihaja do zdravniških napak?