Počivalšek na volitve s polno malho SMC, račune pa plačuje država

Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, plačuje tudi račune za pripravo njegove stranke na volitve.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 3. 2. 2022, 05:55


zdravko-počivalšek
Zdravko Počivalšek se na volitve podaja s stranko, ki ima polno malho denarja. Kljub temu njegove račune plačuje tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi.
STA

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo in prvak stranke Konkretno, je včeraj tudi uradno oznanil, da gre na državnozborske volitve s Slovensko ljudsko stranko (SLS) in še tremi strankami. Z njimi bo oblikoval skupno listo kandidatov pod imenom Povežimo Slovenijo. V tej združbi bo imel ključno vlogo. Vendar ne zaradi podpore volivcev, saj javnomnenjske raziskave njegovo stranko komajda zaznavajo, temveč zaradi polne malhe denarja.

Tako je imela stranka Konkretno konec lanskega leta na svojem bančnem računu kar 575.000 evrov, je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu. To je več, kot so imele pred letom dni skupaj denarja na računih vse štiri stranke Koalicije ustavnega loka (KUL). Med vsemi strankami ga je več imela le SDS Janeza Janše. Gre za dediščino Mira Cerarja, ustanovitelja stranke SMC, ki jo je leta 2019 prevzel Počivalšek, ji z vstopom v Janševo vlado in svojim delovanjem v celoti zbil že tako šibko podporo, na koncu pa preimenoval.

Del dediščine je že zapravil. Lani, ko ni bilo volitev, druge stranke pa so varčevale finančno moč za letošnje supervolilno leto, je tako Počivalškova stranka porabila skoraj pol milijona evrov. Večina denarja je šla za plačilo stroškov storitev. Katerih vse, ni znano. Kljub temu pa so pri Počivalšku nekatere račune za priprave na volitve izstavili tudi davkoplačevalcem.

Kljućni Počivalškov svetovalec je bil do začetka letošnjega leta Sebastjan Jeretič.
Kljućni Počivalškov svetovalec je bil do začetka letošnjega leta Sebastjan Jeretič.
Arhiv

Preberite še:
Zdravko Počivalšek prek prijatelja kupuje nov službeni audi A8

Počivalška pripravljali za nastop na volitvah

Tako so lani jeseni na ministrstvu za gospodarstvo najeli zunanjo agencijo za storitve komunikacijskega izobraževanja, "in sicer od izobraževanj nastopanja pred kamero, podajanja izjav, intervjujev, oblikovanja sporočil in podobno".

Izobraževanja so trajala tri mesece, od začetka oktobra do konca decembra. Udeležili so se jih trije vodilni na ministrstvu: Počivalšek in oba državna sekretarja Simon Zajc in Andrej Čuš, predsednik stranke Zelenih, ki bo skupaj s Konkretno in drugimi strankami nastopila na volitvah. Iskanja ponudnika so se na ministrstvu lotili le nekaj dni po septembrskem kongresu stranke SMC, na kateri so podprli združitev s stranko GAS Alojza Kovšce, s tem pa storili prvi korak na poti v gibanje Povežimo Slovenijo. Tako Zajc kot Čuš bosta na prihajajočih volitvah kandidirala za poslanca. 

Zgornja tabela prikazuje, koliko prihodkov je v lanskem letu ustvarila stranka SMC in koliko tega je porabila za stroške storitev in stroške dela.
Zgornja tabela prikazuje, koliko prihodkov je v lanskem letu ustvarila stranka SMC in koliko tega je porabila za stroške storitev in stroške dela.
necenzurirano.si

V supervolilno leto je stranka SMC, zdaj Konkretno, vstopila z več kot pol milijona evrov sredstev na bančnem računu.
V supervolilno leto je stranka SMC, zdaj Konkretno, vstopila z več kot pol milijona evrov sredstev na bančnem računu.
necenzurirano.si

Kot so nam potrdili na ministrstvu, so za izobraževanje najeli agencijo o28. Ta je v lasti Alenke Vidic Praprotnik, nekdanje televizijske voditeljice in partnerke v agenciji Propiar. Za izobraževanja so ji do sedaj plačali 12.200 evrov. Čeprav zagotavljajo, da so agencijo o28 izbrali s konkurenčnim postopkom, je bil posel očitno oddan vnaprej. Agencijo Alenke Vidic Praprotnik so namreč izbrali tako, da so povpraševanje za prvi sklop izobraževanj poslali še dvema podjetjema. To sta: 

- podjetje Neuroagencija, ki je v lasti Igorja Vlačiča, dolgoletnega sodelavca in prijatelja Sebastjana Jeretiča, ki je do nedavnega veljal za ključnega Počivalškovega političnega svetovalca. Jeretič je bil do leta 2014 tudi lastnik Neuroagencije.

- podjetje Anfima, ki ga vodi Anja Križnik Tomažin, sestra Nine Tomažin, ustanoviteljice in direktorice Propiarja, kjer je nekoč delala Alenka Vidic Praprotnik.

Preberite še:
Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga svojemu prijatelju

Novi zakon o nalezljivih boleznih pisal tudi Počivalškov odvetnik

Ko vse ostane med prijatelji 

Medtem ko sta bila Vlačič in Anja Križnik Tomažin pripravljena opraviti izobraževanja za 7.350 evrov oziroma nekaj manj kot 10.000 evrov, je Alenka Vidic Praprotnik oddala ponudbo v višini 6.100 evrov in zmagala. Pozneje je dobila še en posel, "ker je bilo sodelovanje uspešno in se je izkazala potreba po nadaljevanju teh storitev", že prej pa je bila prepoznana kot najugodnejša.

Toda po naših informacijah je pri pridobitvi tega javnega naročila odločilno vlogo odigralo dejstvo, da je Alenka Vidic Praprotnik v odličnih odnosih z Jeretičem. Na ta račun dobiva različne posle v omrežju Počivalškove stranke. V istem času so recimo njene storitve začeli najemati tudi v Splošni bolnišnici Celje, ki jo vodi Margareta Guček Zakošek, članica najožjega vodstva nekdanje stranke SMC in nekdanja državna sekretarka pri Počivalšku. 

Agencija o28 je od ministrstva za gospodarstvo prejela že 12.200 evrov.
Agencija o28 je od ministrstva za gospodarstvo prejela že 12.200 evrov.
Erar

Z državnim denarjem je ministrstvo Alenki Vidic Praprotnik tik pred volitvami plačalo storitve, ki jih Počivalšek in njegovi potrebujejo med kampanjo. Takoj po zaključku izobraževanja je namreč Počivalšek, ki se je prej pojavljal predvsem na novinarskih konferencah vlade, zagnal kampanjo na družbenih omrežjih in v medijih. V januarju je bil večkrat gost na RTV Slovenija in televiziji Nova24TV, ki jo obvladuje SDS. Na Twitterju je začel objavljati "Zdravkova zasebna sporočila", serijo kratkih video posnetkov, na katerih odgovarja na domnevna vprašanja potencialnih volivcev.

Kampanjo pa je kronal s plačanim intervjujem za Metropolitan, eno najbolje obiskanih spletnih strani v državi. Videoposnetek, na katerem je "novinarjem odprl vrata svojega doma" in govoril o osebnem življenju, si je do sedaj ogledalo že več kot 60.000 ljudi.

Ministrstvo plačevalo Počivalškovega političnega svetovalca

Na Počivalška so sicer že v preteklosti leteli številni očitki, da mora njegovo ministrstvo plačevati račune za storitve, ki so bile v resnici namenjene zanj. Ministrstvo je bilo v mandatu te vlade eden od največjih odjemalcev storitev podjetja Neurovirtu, ki je v lasti Sebastjana Jeretiča. V zadnjih dveh letih mu je plačalo skoraj 65.000 evrov.

Jeretič, nekdanji komunikacijski svetovalec Socialnih demokratov in Borisa Popoviča, s katerim sta se razšla po njegovem porazu na županskih volitvah v Kopru leta 2018, je denar Počivalškovega ministrstva prejemal v času, ko je pripravljal tudi različne načrte politične oživitve SMC. Ena od Jeretičevih idej je bila tudi povezovanje SMC z župani večjih slovenskih mest in drugimi strankami na desnici. Ves čas je Jeretič sodeloval tudi na posameznih sejah organov SMC in obiskoval druge ministre iz vrst stranke.

Počivalška je Jeretič javno branil tudi pred očitki iz poročila o poslih z zaščitno opremo, ki ga je računsko sodišče objavilo pred letom dni. V začetku leta so izbruhnile informacije, da naj bi se Jeretič sprl tudi s Počivalškom, ker ta na vladi ni preprečil kadrovskih zamenjav v Intereuropi, logistični družbi z Obale, od koder prihaja Jeretič. Ministrstvo pogodbe z Jeretičem nima več, za zunanjega sodelavca za komuniciranje z javnostjo pa je najelo Marka Balažica, nekdanjega publicista portala Domovina.je, ki sodi v domeno NSi in SDS. 

Podobno je bilo z odvetniškimi storitvami. Ministrstvo je v lanskem letu plačalo skoraj 50.000 evrov odvetnici Nini Zidar Klemenčič, ki je Počivalšku pomagala v pravni bitki proti računskemu sodišču zaradi njegovih ugotovitev pri nakupih zaščitne opreme v času prvega vala epidemije covid-19. Zidar-Klemenčičeva je med drugim v imenu ministrstva hodila na razčiščevalne sestanke na računsko sodišče.

Preberite še:
Državni milijon za Počivalškove sodelavce