Ukrajinski posli: kdo je resnični lastnik smučišča na Golteh

Sledi denarja, s katerim je podjetnik Sandi Brezovnik lani kupil letno-zimski turistični center na Golteh, vodijo do Ukrajine. Kako je z novim lastnikom centra na Golteh povezana mreža podjetij iz davčnih oaz, ki so bila vpletena v posle nekdanje predsednice vlade Julije Timošenko in plinskega oligarha Dmitrija Firtaša?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 8. 10. 2018, 04:05


Necenzurirano prenos
Golte
/

Na vzhodnem robu Kamniško-Savinjskih Alp leži letno-zimski turistični center Golte. V zadnjem desetletju, ko je bil v lasti Premogovnika Velenje, se je zaradi milih zim in krize spopadal z izgubami in visokimi dolgovi. Marca lani je prišel v roke novega lastnika.

Večinski delež podjetja Golte je z vplačilom 450 tisoč evrov kapitala prevzela družba Sicom Invest v lasti podjetnika Sandija Brezovnika. Na Golteh so takoj napovedali nova vlaganja - v povečanje prenočitvenih zmogljivosti in dodatne žičnice.

Sandi Brezovnik, častni ukrajinski konzul v Sloveniji in direktor podjetja Sicom Invest, ki je kupilo smučišče Golte.
Sandi Brezovnik, častni ukrajinski konzul v Sloveniji in direktor podjetja Sicom Invest, ki je kupilo smučišče Golte.
Mediaspeed
Toda že takrat so se pojavila ugibanja, kdo v resnici stoji za poslom.

Investicija na Golteh je namreč velik finančni zalogaj za družbo Sicom Invest, ki je bila ustanovljena s 16 tisoč evri osnovnega kapitala. V zadnjih dveh letih je skupaj ustvarila slab milijon evrov prihodkov. Iz bilanc je razvidno, da je imela na zadnji dan lanskega leta za skoraj štiri milijone evrov najetih posojil.

Pri tem je treba poudariti, da Golte niso edina investicija Sicom Investa. Februarja letos je podjetje na dražbi za pol milijona evrov kupilo Hotel Elizabeta v Lendavi.

Dokumenti razkrivajo: denar za Golte prišel iz Ukrajine

Špekulacije o skritih vlagateljih je še bolj okrepilo dejstvo, da je Brezovnik častni konzul Ukrajine v Sloveniji. V tej državi nekdanje Sovjetske zveze je odpiral vrata nekdanji Factor banki pri nepremičninskem projektu, ki je pozneje propadel.

Na čelu podjetja Golte je od avgusta Mitja Terče, nekdanji direktor družbe Elektro Celje Energija (ECE). Zadnji dve leti je služboval v Kijevu, v eni od ukrajinskih energetskih družb. Špekulacij, povezanih z lastniki, ne želi komentirati.

Dokumenti, ki smo jih v zadnjih tednih pridobili v uredništvu, dokazujejo, da je denar za nakup centra na Golteh prišel iz Ukrajine.

Zagotovila sta ga dva tamkajšnja podjetnika, Oleksandr Voronin in Volodimir Vjetošnov, ki bosta v prihodnjih mesecih postala tudi uradna lastnika centra na Golteh. To je potrdil tudi Sandi Brezovnik.

Gre za poslovneža, ki se ukvarja z gostinstvom. V Kijevu imata v lasti verigo 35 franšiznih restavracij. Z obema za zdaj ni mogoče stopiti v stik.

Golte
Golte
Facebook

Mreža podjetij, ki je pomagala Juliji Timošenko 

Naši dokumenti razkrivajo še, da sta Voronin in Vjetošnov operacijo Golte izpeljala s pomočjo mreže podjetij, ki je bila vpletena v posle nekaterih najvplivnejših Ukrajincev.

Ena od njih je Julija Timošenko, nekdanja predsednica ukrajinske vlade in "mati" tako imenovane oranžne revolucije, ki je leta 2005 na oblast v Kijevu pripeljala prozahodne stranke. Po nezaupnici leta 2010 so ukrajinske oblasti proti Timošenkovi - še iz časov, ko je vodila ministrstvo za energijo znani kot "plinski princesi" - sprožile vrsto preiskav, po katerih je bila obsojena na sedem let zapora. Na prostosti je od leta 2014, marca pa se bo potegovala za predsedniški položaj.

Drugi je oligarh Dmitri Firtaš, eden od posrednikov pri prodaji ruskega plina ukrajinskim državnim podjetjem. Tretji je Mikola Martinenko, nekdanji vidnejši politik stranke Ljudska fronta, ki jo vodi nekdanji ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

"Nakup centra Golte nima nikakršne povezave s kakšnimi političnimi veljaki," nam je zatrdil Brezovnik.

Želela sta kupiti tudi zgradbo ACH

Veriga povezav novega lastnika centra Golte se začne v Sloveniji, razkrivajo dokumenti.

Brezovnikova družba Sicom Invest je denar za projekt Golte našla pri dveh virih: ruski državni banki Sberbank in slovenskem podjetju Skupni dom. Njegova lastnika sta prej omenjena Voronin in Vjetošnov.

Podjetje Skupni dom se je v zadnjih letih zanimalo za več projektov v Sloveniji.

Želelo je kupiti zgradbo ACH na Dunajski cesti v Ljubljani, ki je pristala v rokah Sava Re (posel je s položaja odnesel predsednika uprave Zvonka Ivanušiča). Potegovala se je za nakup hotel Barbara v Strunjanu, ki ga je prodajal Premogovnik Velenje, prejšnji večinski lastnik centra na Golteh. Vlaga tudi v gradnjo sončnih elektrarn.

Glavnino finančnih virov za projekte je Skupni dom, financer Sicom Investa, dobil iz tujine. Iz dokumentov je razvidno, da sta mu skupaj 2,7 milijona evrov posodili dve podjetji:

  • Chaser Commerce iz Velike Britanije in
  • Cadilaca Investment s Cipra.

Podjetja iz davčnih oaz in banka iz Latvije

Na tej točki pridemo do ključnega vprašanja: kdo v resnici je Brezovniku posodil denar za nakup centra na Golteh?

Po naših podatkih je ciprsko podjetje Cadilaca Investment poslovno in lastniško povezano z duetom Voronin-Vjetošnov.

Druga zgodba je britansko podjetje Chaser Commerce, ki ga uradno upravlja ukrajinski državljan (ime hranimo v uredništvu). Je namreč v lasti dveh podjetij, ki prihajata iz davčnih oaz. To sta Krontex Services, ki je registriran v srednjeameriški državi Belize, in Nostrex Services, ki uradno domuje v Dominikanski republiki.

Davčna oaza
Davčna oaza
Thinkstock
Podjetje Chaser Commerce ima po naših informacijah račun odprt pri latvijski Regional Investment Bank. Njeni lastniki prihajajo iz Ukrajine. Gre za eno od bank, ki je po ugotovitvah konzorcija mednarodnih preiskovalnih novinarjev strankam vrsto let ponujala storitve off-shore podjetij za pranje denarja.

Shemo, v kateri nastopajo off-shore podjetja iz davčnih oaz, slamnata podjetja iz Velike Britanije in banke iz Latvije, države z najvišjim tveganjem za pranje denarja v EU, v zadnjih letih pogosto uporabljajo posamezniki iz držav nekdanje Sovjetske zveze pri prikrivanju lastništva podjetij in izvora denarja.

"Off-shore torbica" Julije Timošenko in milijarder na begu

Podjetje Chaser Commerce, eden od financerjev projekta Golte, je povezano tudi s krogi nekaterih najvplivnejših Ukrajincev. Dejanski lastniki Krontexa in Nostrexa, prej omenjenih podjetij iz Belizeja oziroma Dominikanske republike, ki imata v lasti Chaser Commerce, namreč prihajajo iz Ukrajine.

Po naših podatkih je Krontex v lasti oligarha Dmitrija Firtaša, lastnika podjetja Rus-Ukr Energo, ki je v plinskih poslih med Gazpromom in Ukrajino nastopalo kot posrednik.

Danes Firtaš živi na Dunaju, od koder se že več let uspešno upira izročitvi v ZDA. Tamkajšnji Zvezni preiskovalni urad (FBI) ga namreč preiskuje zaradi korupcije.

Isti podjetji iz davčnih oaz, Krontex in Nostrex, sta ustanovitelja še enega britanskega podjetja, povezanega z ukrajinskimi vplivneži. Gre za podjetje Wargrave Trading, ki je leta 2013 v dveh obrokih nakazalo 55.000 ameriških dolarjev lobistični družbi Wiley Rein iz Washingtona. Med njegovimi strankami je bila tudi Julija Timošenko.

Spomnimo, ameriška vlada je ves čas zahtevala njeno izpustitev iz zapora, saj da je bila obsojena na političnem procesu. Nekateri ukrajinski mediji pa podjetje Wargrave Trading označujejo za "off-shore torbico" nekdanje predsednice vlade.

To podjetje naj bi sodelovalo tudi pri spornih poslih nekdanjega poslanca Mikole Martinenka, natančneje pri črpanju 17 milijonov evrov iz enega od državnih podjetij.

Kje bodo našli novega financerja?

Za odgovor na vprašanje o izvoru sredstev, ki sta jih Voronin in Vjetošnov posodila podjetju Sicom Invest, ta pa jih je porabil za nakup centra Golte, nas je Brezovnik napotil na oba Ukrajinca. Tudi s podatki, kdo stoji v ozadji podjetij Chaser Commerce in Cadilaca Investment, Brezovnik po lastnih besedah ne razpolaga.

Potrdil pa je, da je prišlo pri težav z nekaterimi finančni viri. Britansko podjetje Chaser Commerce je namreč od svojih ukrajinskih partnerjev, lastnikov slovenskega podjetja Skupni dom, že zahtevalo, naj mu denar vrnejo. To je utemeljilo s "spremembo poslovne situacije".

Golte
Golte
/
"Eden od posojilodajalcev podjetja Sicom invest nas je obvestil o možni spremembi pogojev. Vstop drugih investitorjev v podjetje Golte d.o.o. je bil predviden že ob lanskem povečanju kapitala podjetja Golte," je pojasnil Brezovnik.

Dokumenti razkrivajo, da je podjetje Chaser Commerce odobrena posojila sprva podaljšalo do marca letos, že junija pa je pričakovalo prvi obrok vračila. "Podatki o ročnosti posojila so poslovna skrivnost," je poudaril Brezovnik.

Medtem ko je podjetje Skupni dom, ki je v lasti obeh Ukrajincev, od začetka oktobra v poenostavljeni prisilni poravnavi, za zdaj ni znano, kdo bo prevzel vlogo financerja namesto podjetja Chaser Commerce.

Na Golteh imajo visoke cilje

Medtem imajo na Golteh velike načrte. Trenutno so sredi večjih vzdrževalnih del na napravah. Prenovili bodo smučarski bar na spodnji postaji nihalke in teraso na Koči Trije ploti.

"Največja naložba je zagotovo apartmajsko naselje, ki ga gradimo za hotelom Golte. V letošnji zimski sezoni bo za najem na voljo že 12 apartmajev," je poudaril Mitja Terče, ki ne beži pred visokimi cilji.

"Nadejamo se, da se bomo lahko že v letošnji zimi približali številki 80 tisoč obiskovalcev. To načrtujemo doseči z dodatnimi investicijami in dobro spremljevalno ponudbo," nam je dejal Mitja Terče.

"Za nami je tudi poletna sezona, polna presežkov. Imeli smo 12 tsoč dnevnih obiskovalcev, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. V juliju in avgustu smo imeli polno zaseden hotel. Obiska iz tujine je več za 90 odstotkov," je pojasnil Terče.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net