Tako je šef Ukoma svojim razdelil deset tisoče evrov

Medtem ko vlada očita Slovenski tiskovni agenciji (STA) nepregledno in nezakonito delovanje, direktor njenega urada za komuniciranje Uroš Urbanija proračunski denar preusmerja k izbrancem in to skriva pred javnostjo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 3. 5. 2021, 05:55


20200605-01008196
Šef vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija nima nobenih težav z zaposlovanjem vojske stankarskih kadrov in oddajanjem poslov svojim kolegom in simpatizerjem vladajočih strank.
STA

Danes, na svetovni dan svobode medijev, mineva že 123 dni, odkar Slovenska tiskovna agencija (STA) opravlja javno službo brez plačila. Vlada Janeza Janše oziroma njen urad za komuniciranje (Ukom) pod vodstvom Uroša Urbanije ne želita poravnati računov STA, čeprav jima to izrecno nalaga zakonodaja. Izgovarjata se na to, da jima STA noče izročiti zahtevane dokumentacije o poslovanju. Toda z razkrivanjem informacij o ravnanju z javnim denarjem ima velike težave ravno Urbanija.

Na Ukom smo se konec februarja obrnili z zahtevo, naj nam razkrijejo vse pogodbene partnerje v zadnjem letu dni. Toda podatkov nismo prejeli. Na Ukomu, ki se financira izključno iz državnega proračuna, jih namreč zaradi "varstva osebnih podatkov" niso želeli razkriti. Poslali so nam ga šele na zahtevo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Ugotovila je, da Ukom s skrivanjem podatkov krši zakon, zato je ugodila naši pritožbi. Podatke, ki smo jih zahtevali, smo od Ukoma prejeli šele prejšnji mesec, zadnji dan pred iztekom roka, ki ga je postavila pooblaščenka.

Danes tako razkrivamo: 

-       komu je Ukom zaupal projekt promocije cepljenja,

-       koliko denarja bodo prejeli nekdanji kolegi, politični somišljeniki in druge osebe, ki jih je Urbanija izbral za pisanje člankov o dogajanju v času slovenske osamosvojitve, in

-       koliko denarja je Ukom porabil za spremljevalne aktivnosti projekta postavitve novoletne smreke v Vatikanu.

Preberite še:
Lahko noč in srečno, Slovenija #kolumna

Plačilo za čivke v podporo vladi? 

Cepljenje prebivalstva je ključni projekt v boju proti covid-19. V Ukomu so se zato odločili za njegovo promocijo med ljudmi. Zaupali so jo strokovnjaku za govorico telesa Edvardu Kadiču, kolumnistu Nova24TV, ki na družbenih omrežjih napada opozicijo in druge kritike vlade. Za "izvedbo komunikacijskih storitev v pripravi in izvedbi komunikacijske podpore projektu promocije cepljenja proti COVID-19" mu bo Ukom plačal 11.500 evrov.

"Delo vlade je, da sprejema odločitve. Delo svetovalne skupine je, da svetuje. Kdor tega ne razume, naj gre." S temi besedami je Edvard Kadič (na fotografiji) komentiral izstop prvega epidemiologa Maria Fafangla iz vladne svetovalne skupine za covid-19.
"Delo vlade je, da sprejema odločitve. Delo svetovalne skupine je, da svetuje. Kdor tega ne razume, naj gre." S temi besedami je Edvard Kadič (na fotografiji) komentiral izstop prvega epidemiologa Maria Fafangla iz vladne svetovalne skupine za covid-19.
Revija Zarja

Kaj vse bo Kadič počel za denar, ki ga bo od državnega urada prejel za promocijo cepljenja, iz podatkov ni mogoče ugotoviti. Prav tako ne, na podlagi kakšnih referenc je Ukom za projekt izbral osebo, ki se predstavlja kot "life coach" (življenjski trener v slo.). V zadnjem času sicer na družbenem omrežju Twitter vse pogosteje objavlja in deli objave v podporo cepljenju. Toda Kadič, ki ga portali SDS označujejo za "medijskega strokovnjaka", je predvsem goreč zagovornik vlade. Ko je Janša maja lani na spletnih straneh vlade objavil basen o vojni z medijih, je Kadič ocenil, da je "taktično to mesto objave naravnost vrhunska izbira". O telesni govorici predsednika vlade je pohvalno govoril tudi kot analitik v eni od televizijskih oddaj, ki jo je do nedavnega vodil propadli politik Bojan Požar. V boju proti STA javno podpira Uroša Urbanijo. 

Preberite še:
Kako Uroš Urbanija deli državni denar prijateljem iz SDS

32.000 evrov za članke o osamosvojitvi

Na enak način je Urbanija očitno izbiral tudi sodelujoče pri drugem projektu – obujanja spominov na dogodke, ki so pred 30 leti pripeljali do osamosvojitve. Na Ukomu so se odločili, da bodo od 23. decembra, ko je bila obletnica plebiscita, na svojih spletnih straneh vsak dan objavljali članke o takratnem dogajanju. 

Toda Urbanija se pri tem ni obrnil na čim širši krog zgodovinarjev in poznavalcev takratnega obdobja, ampak je to nalogo zaupal izključno svojim nekdanjim novinarskim kolegom, političnim somišljenikom in drugim osebam, ki jim sam najbolj zaupa. Za pripravo člankov bodo prejeli več kot 32.000 evrov. Medtem ko eni članki skušajo objektivno povzemati takratno dogajanje, drugi odkrito poveličujejo vlogo posameznih ljudi v Demosu, govorijo o "zmotnih presojah" takratne opozicije in "levice", o njunem "zaviranju odcepitve" in takratnem "enostranskem poročanju domačih medijev". 

Za pisanje člankov o osamosvojitvi bo Ukom pod vodstvom Uroša Urbanije plačal več kot 32.000 evrov. Med pisci so večinoma njegovi nekdanji kolegi in politični somišljeniki.
Za pisanje člankov o osamosvojitvi bo Ukom pod vodstvom Uroša Urbanije plačal več kot 32.000 evrov. Med pisci so večinoma njegovi nekdanji kolegi in politični somišljeniki.
facebook

Na vrhu seznama najbolje plačanih piscev je novinar Aleš Žužek, ki je v petih mesecih pripravil enajst člankov, do izteka pogodbe januarja prihodnje leto pa bo prejel 5.450 evrov. S šefom Ukoma se dobro poznata že vrsto let. V času prve Janševe vlade sta bila skupaj na STA. Pred desetletjem, ko je bil Urbanija odgovorni urednik spletnega portala RTV Slovenija, je bil Žužek njegov namestnik. Danes Žužek, ki je leta 2008 pisal tudi za predvolilne brezplačnike SDS, dela za državni Siol.net, ki ga je ob zamenjavi oblasti začel urejati izbranec te stranke Peter Jančič.

Med pisci osamosvojitvenih člankov za Ukom najdemo še novinarje in sodelavce dveh medijev: 

-       konservativnega spletnega medija Časnik.si (Aleš MaverJani DrnovšekLenart RiharJurij Pavel Emeršič), ki velja za izrazito naklonjenega aktualni vladi, in

-       spletnega časopisa Domovina.je (Marko BalažicBlaž KarlinTino Mamić), ki ga izdaja Zavod Iskreni, ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi.

Med najbolj aktivnimi pisci je Andraž Koželnik, zgodovinar in leta 2018 kandidat za poslanca SDS. Trenutno je vršilec dolžnosti direktorja Inštituta dr. Jožeta Pučnika in lokalni asistent evropskega poslanca Milana Zvera, ki svoje delo opravlja v Ljubljani, torej v pisarni na Trstenjakovi, kjer je sedež SDS. Koželnik je bil tudi njen predstavnik za odnose z javnostjo.

Med pisci sta tudi Matija Matej Kavčič, učitelj zgodovine in spoznavanja vere na zavodu Sv. Stanislava, in zgodovinar Martin Nahtigal. Že pred mesecem dni pa smo razkrili, da so članke pisali tudi zaposleni na Študijskem centru za narodno spravo. Gre za javni zavod, ki ga je leta 2008 ustanovila prva Janševa vlada in med zgodovinarji velja za podaljšek stranke SDS. Dolga leta je bila njegova direktorica Andreja Valič Zver, članica izvršilnega odbora SDS in soproga Milana Zvera. Ukom je za pisanje najel tudi društvo Fokus 2031. Njegov generalni sekretar je Marko Balažic, politični analitik, ki redno nastopa na dogodkih stranke NSi.

Posel na Ukomu je Uroš Urbanija dal tudi svoji prijateljici, ki mu pomaga pri upravljanju njegovih koč na Veliki planini.
Posel na Ukomu je Uroš Urbanija dal tudi svoji prijateljici, ki mu pomaga pri upravljanju njegovih koč na Veliki planini.
Booking.com

Preberite še:
Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA poslati policijo

Od Vatikana do Velike Planine 

Nekaj manj kot 55.000 evrov je Ukom plačal za okrasje, kulturni program in promocijske aktivnosti pri projektu postavitve slovenskega božičnega drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Od tega je šlo največ, več kot 31.000 evrov, za izdelavo božičnih okraskov, za kar je poskrbela znana cvetličarka Sabina Šegula. Tri tisoč evrov je dobil tudi scenarist prireditve v Vatikanu Igor Pirkovič, sicer novinar RTV Slovenija, dober prijatelj Uroša Urbanije, avtor besedila himne SDS in velik podpornik vlade, ki mu je lani zaupala pripravo scenarija proslave ob dnevu državnosti.

Med večjimi posli je še 15.000 evrov vredna pogodba o "izdelavi in izvajanju celostne strategije promocije objav na družbenih omrežjih vlade RS". Kot smo razkrili, jo je Ukom sklenil z Anjo Dangubič, nekdanjo novinarko medijev, ki jih je urejal Urbanija. Pomaga mu tudi pri upravljanju njegovih koč na Veliki planini. 11.900 evrov bo v letu dni za promocijo znamke "I Feel Slovenia" prejela pevka in zmagovalka Eme Ana Soklič

Scenarist prireditve v Vatikanu je bil Igor Pirkovič, ki je od Ukoma prejel 3000 evrov.
Scenarist prireditve v Vatikanu je bil Igor Pirkovič, ki je od Ukoma prejel 3000 evrov.
TV SLO

Po posredovanju informacijske pooblaščenke je moral Urbanija razkriti tudi imena oseb, ki so za Ukom delale prek študentskega servisa. Med njimi je Danijel Kovačič Grmek, član uredniškega odbora občinskega časopisa Pivški list, kamor je bil imenovan na predlog SDS. Po informacijah več virov naj bi bil zadolžen tudi za operativno komunikacijo med vrhom Ukoma in centralo SDS na Trstenjakovi ulici. V štirih mesecih in pol je prejel 8.434 evrov, nato pa se je na Ukomu zaposlil za določen čas za delo na projektu slovenskega predsedovanja EU.

Preberite še:
Vaših deset tisoče evrov za vojno proti slovenskim medijem