Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA poslati policijo

Vlada Janeza Janše krepi napade na Slovensko tiskovno agencijo (STA). Danes bi morala odločati o sklepih, s katerimi bi dodatno pritisnila na vodstvo STA.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 4. 3. 2021, 12:59


Bojan Veselinovič
Bojan Veselinovič
STA

V gradivu, ki je bilo po naših informacijah tik pred sejo umaknjeno z dnevnega reda, je tako:

-        nadzornemu svetu STA predlagala, da nemudoma razreši direktorja Bojana Veselinoviča. "Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da je pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti STA v letu 2020 prišlo do številnih kršitev, za katere je neposredno odgovoren direktor STA Bojan Veselinovič. Direktor STA je neposredno odgovoren tudi za šikaniranje zaposlenih," je zapisala vlada.

-        urad vlade za komuniciranje (UKOM) za vlado pripravilo poročilo o tem, kako je STA v letu 2020 na podlagi pogodbe izvajala svoje naloge. Ugotovil je, da je prišlo do številnih kršitev, za katere je po mnenju urada direktor Veselinovič osebno odgovoren. 

-        pozvala ministrstvo za notranje zadeve, naj na podlagi tega poročila preveri, ali navedene kršitve vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti ter ukrepa v skladu z zakonom.

Gre sicer za poročilo, ki je izrazito enostranski prikaz dosedanjih napetih odnosov med STA in vladnim uradom za komuniciranje. Temelji na vrsti nepreverjenih govoric. Ena od teh je, da na STA finančno izkoriščajo posamezne novinarje, česar po trditvah urada v agenciji niso zanikali. V uradu, ki ga vodi Uroš Urbanija, so šli celo tako daleč, da Veselinoviču očitajo, da odgovorne urednice STA Barbare Štrukelj ni zaščitil, ko je ta javno opozorila, da se nanjo tedensko vršijo pritiski visokih uradnikov. Obtožujejo ga tudi, da je pred desetletjem odpustil zdaj že pokojnega nekdanjega urednika Boruta Meška.

Janez Janša
Janez Janša
STA

Preberite še:
Nova Janševa taktika, kako na kolena spraviti STA

Vaših deset tisoče evrov za vojno proti slovenskim medijem

Veselinovič je včeraj javno zavrnil očitke, da ogroža delovanje STA. Opozarja, da je Ukom tisti, ki krši najmanj dva zakona, "tako da je pripisovanje kakršnekoli krivde STA in meni kot direktorju brez vsakršne podlage v dejstvih". Predstavniki zaposlenih na STA pa navajajo, da niso talci Veselinoviča, pač pa samovoljnih potez šefa Ukoma.

"Ne gre za bitko med Urbanijo in Veselinovičem, ampak za boj za ohranitev neodvisne in nepristranske STA. In tega bi morale podpreti vse politične stranke, ne pa da je to za premnoge mrtva črka na papirju," je poudaril Veselinovič. Po 29 letih namreč letos prvič UKOM s STA ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji zaprla dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb. Za plačilo lanskih obveznosti Ukoma do agencije pa je bil državni zbor prisiljen sprejeti celo zakon, s katero je vladi naložil plačilo zapadlih računov. 

Preberite še:
Janša in Urbanija: duet za uničenje STA

Gradivo za vlado.
Gradivo za vlado.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si