Privatizacija zdravstva: zdravniki trikrat plačani za isto delo

Kaj se zgodi, ko vodstvo bolnišnice odkrije, da si zdravniki izplačujejo previsoke honorarje? Začnejo delati bistveno manj kot prej, paciente pa preusmerijo v zasebne klinike, kjer delajo popoldan.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 28. 2. 2023, 05:55


20230116-01201086
V celjski bolnišnici, ki jo začasno vodi Dragan Kovačić, imajo spet težave. Tokrat z radiologi.
STA

V Splošni bolnišnici Celje, tretji največji bolnišnici v državi, kjer se je zaradi afere z zamenjavo identitet živega in mrtvega pacienta lani jeseni zamenjalo vodstvo, je spet burno. Po naših informacijah je prišlo do upora zdravnikov specialistov na radiološkem oddelku, kjer opravljajo magnetno resonanco (MR), računalniško tomografijo (CT), ultrazvok in rentgenska slikanja. Razlog? Denar. 

V bolnišnici, ki jo začasno vodi dr. Dragan Kovačić, so lani ugotovili, da radiologi za isto delo prejemajo trikratno plačilo:

1. Za to, kar so naredili v rednem delovnem času, so najprej dobili mesečno plačo.

2. Nato so prejeli plačilo preko podjemne pogodbe.

3. Na koncu pa so dobili še stimulacijo.

Zdravniki specialisti so dobili opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, vodstvo pa je od njih zahtevalo vračilo denarja. "Počilo" naj bi, ker jim niso želeli več podaljšati podjemnih pogodb pod prejšnjimi pogoji. Po informacijah iz več virov v bolnišnici ugotavljajo, da radiologi "tiho" stavkajo, torej delajo bistveno manj kot prej. Del njihovih pacientov naj bi zato moral na izvide oziroma rentgenske posnetke, ki so ključni za nadaljnji potek zdravljenja, čakati tudi po več mesecev.

Vse to je voda na mlin zasebnim izvajalcem slikovne diagnostike, ki te iste storitve opravljajo prek koncesije ali celo samoplačniško – in v katerih delajo isti radiologi, ki so redno zaposleni v celjski bolnišnici. Gre za storitve, ki jih zdravstvena zavarovalnica plačuje neomejeno in so med najbolj dobičkonosnimi. Med tistimi, ki imajo po več soglasij za delo drugje, je tudi predstojnik radiološkega oddelka Dušan Ačkun.

Civilna družba že več mesecev opozarja pred uničenjem in privatizacijo javnega zdravstva.
Civilna družba že več mesecev opozarja pred uničenjem in privatizacijo javnega zdravstva.
Svet24

Preberite še:
Zakaj zdravniki množično odpirajo s.p.-je

Od radiologov zahtevali vračilo denarja, toda ...

Z vprašanji o dogajanju na radiologiji smo se včeraj obrnili na vodstvo celjske bolnišnice. Zanimalo nas je, koliko zdravnikov je kršilo pogodbe o zaposlitvi, koliko denarja so jim neupravičeno izplačali in kdaj so ga dobili nazaj, če sploh. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Toda o težavah na radiološkem oddelku celjske bolnišnice so že lani decembra razpravljali tudi člani sveta javnega zavoda, ki ga vodi Tomaž Subotič. Kot je razvidno iz zapisnikov, ki smo jih dobili na vpogled, jih je novi direktor Dragan Kovačić obvestil, "da je prišlo do prelivanja rednega dela in dela izven rednega delovnega časa po podjemnih pogodbah, kar pomeni, da se je delo po podjemnih pogodbah deloma izvedlo v rednem delovnem času". Če k temu prištejemo še stimulacijo, so bili zdravniki trikrat plačani za isto delo. 

V zasebni kliniki je mogoče bistveno hitreje priti do pregleda z magnetno resonanco kot v javni zdravstveni ustanovi, a je potrebno za to plačati.
V zasebni kliniki je mogoče bistveno hitreje priti do pregleda z magnetno resonanco kot v javni zdravstveni ustanovi, a je potrebno za to plačati.
sta

Nepravilnosti naj bi po naših informacijah odkrili, ker so bila plačila prek podjemnih pogodb nekajkrat višja od njihove redne plače. Dodatna težava naj bi bila v tem, da so bile obveznosti v okviru rednega delovnika zastavljene tako nizko, da so imeli še dovolj časa za opravljanje dodatnega dela prek podjemne pogodbe, vendar ne popoldan, ampak dopoldan. Torej takrat, ko bi morali delati za redno plačo. 

Obenem je Kovačić članom sveta pojasnjeval, da je vodstvo že sprejelo ukrepe in kršitelje sankcioniralo. "Zadevo smo rešili, naredili so napako, jo priznali, denar so vrnili," je januarja letos dejal v pogovoru za celjski Novi tednik. Toda po neuradnih informacijah so jim pogledali skozi prste. Z njimi naj bi se dogovorili o vračilu denarja le za lansko leto, pa čeprav naj bi se to dogajalo že dolgo pred tem. Med kršitelji naj bi bil tudi prvi radiolog Ačkun. Ta je ostal na položaju, čeprav so člani sveta javnega zavoda pozvali vodstvo, "naj razmisli o odgovornosti predstojnika".

Preberite še:
Želite zdravnika? Odprite denarnico #kolumna

Večkratna plačila praksa že od leta 2019

Zaposleni na radiološkem oddelku naj bi se prvič uprli že v drugi polovici lanskega leta, ko so odkrili kršitve pri izplačilih in jim niso hoteli podaljšati podjemnih pogodb. Naenkrat je prišlo do velikih zamud pri odčitavanju slik, na vrhuncu spora pa naj bi več kot 1500 pacientov po več mesecev čakalo na izvide. Običajno bi moral biti ta izdan v največ dveh tednih.

/
/
Bobo

Takrat naj bi jim Kovačić celo zagrozil, da se bo za pomoč obrnil na radiologe iz drugih bolnišnic, ki bi za dodatno plačilo počistili z zaostanki. Toda ostalo je le pri grožnjah. Dodatno delo naj bi namreč prek podjemnih pogodb opravili redno zaposleni na radiološkem oddelku. Toda tega naj bi bilo zdaj konec.

Večkratna plačila za isto delo na področju radiologije v Celju naj bi bila sicer praksa že najmanj od leta 2019, opozarjajo naši viri iz bolnišnice. A so vsa pretekla vodstva zamižala na obe očesi. V nasprotnem primeru bi tvegala upor, saj se radiologi zavedajo, da so med najbolj iskanimi zdravniškimi kadri tako doma kot v tujini. Zato tudi pričakujejo višje plačilo od tega, kar bi jim pripadalo glede na plačno lestvico v javnem sektorju.

Preberite še:
"Dr. Voršič me je operiral mimo vrste. Na Hrvaškem, z lažnim datumom."

Delajo še v zasebnih klinikah

Iz vrst politike in civilne družbe se že več mesecev vrstijo opozorila pred divjo privatizacijo javnega zdravstva. Ta bi lahko ljudi potisnila v položaj, da bi morali za pravočasno zdravljenje dodatno plačevati. Dogajanje na področju radiologije v celjski bolnišnici gre v to smer.

Medtem ko radiologi zahtevajo več denarja za opravljeno delo v rednem delovnem času, namreč brez težav delajo za druge, tudi zasebne zdravstvene ustanove. Po podatkih, ki smo jih pridobili od celjske bolnišnice, je imela v lanskem letu večina zdravnikov specialistov na radiološkem oddelku dovoljenje za delo drugod. S petimi soglasji je bil rekorder dr. Mitja Četina, ki med drugim dela tudi v zasebnem medicinskem centru Dvorec Lanovž. Ta nima sklenjene pogodbe z ZZZS, temveč opravlja samoplačniške storitve. Kljub temu so tudi v tej zasebni kliniki prišli do javnega denarja. 

Celjski radiologi popoldan najraje delajo v zasebnem centru Dvorec Lanovž.
Celjski radiologi popoldan najraje delajo v zasebnem centru Dvorec Lanovž.
Dvorec Lanovž

Leta 2018, ko so odprli svoja vrata, so se dogovorili za pogodbeno sodelovanje s celjsko bolnišnico, ki jo je takrat vodila še Margareta Guček Zakošek. Že takrat je bodlo v oči, da so imeli soglasje za delo v Lanovžu trije zdravniki specialisti radiologije in pet radioloških inženirjev. Guček Zakošek se je branila, da so zaradi okvare edinega magnetnoresonančnega tomografa potrebovali pomoč. Kljub temu ni šlo le za enkratno sodelovanje. Celjska bolnišnica od leta 2019 redno sodeluje z Dvorcem Lanovž, do danes pa mu je nakazala že več kot 163.000 evrov.

Preberite še:
V Ljubljani so zdravniki raje zasebniki. Celo šefinja zdravstvenega doma.