Poslanko SDS ujeli s ponarejenim PCT-potrdilom

Razkrivamo, kako so pred domačo javnostjo zamolčali, da se je poslanka nekdanje vladajoče stranke znašla v preiskavi zaradi ponarejanja listin. Policija pa je imela velike težave pri njenem zaslišanju.

Avtor: Tomaž Modic
torek, 2. 8. 2022, 05:55


jelsane mejni prehod meja bobo
Do incidenta je prišlo na mejnem prehodu Jelšane.
Bobo

Lidija Ivanuša, nekdanja poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS) in kandidatka te stranke na zadnjih državnozborskih volitvah, je ena od ovadenih, ki so jih pri prehodu državne meje ujeli s ponarejenim covidnim potrdilom oziroma potrdilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT).

Do incidenta je po naših informacijah prišlo v nedeljo, 9. maja lani, na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu Jelšane. To je bilo v času, ko sta bila obe državi zaradi slabih epidemioloških razmer še vedno na tako imenovanem rdečem seznamu. V Slovenijo se je bilo mogoče brez odrejene karantene vrniti le z negativnim hitrim ali PCR testom, ki ni smel biti starejši od 48 ur. Izjema so bili cepljeni ali prebolevniki, vendar so kot dokaz potrebovali ustrezno zdravniško potrdilo. Tu pa se je pri Ivanuši zapletlo. 

Zoper takratno poslanko državnega zbora so zato sprožili predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora. Po zaključeni preiskavi pa naj bi vložili kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Kopru. Tam včeraj na naša vprašanja zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli odgovoriti.

Policija je zoper nekdanjo poslanko SDS Lidijo Ivanuša vložila kazensko ovadbo.
Policija je zoper nekdanjo poslanko SDS Lidijo Ivanuša vložila kazensko ovadbo.
STA

Brez komentarja je bila tudi nekdanja poslanka. V kratkem pogovoru nas je poskušala prepričati, da govorimo z napačno osebo oziroma da ne gre za njen mobilni telefon. "Pomota, pomota," je izstrelila, še preden bi se ji sploh utegnili predstaviti. Takoj zatem je odložila, na kratka sporočila pa se ni več odzivala.

Preberite še:
Janša Jelinčiču speljal poslanko. Snežič reševal njene težave v BiH.

Ujeli že skoraj 200 "ponarejevalcev"

Na policiji informacij o tem, da je med osebami, ki so se skušali izogniti karanteni zaradi epidemioloških ukrepov in so se pri mejni kontroli izkazovali s ponarejenimi potrdili, tudi nekdanji funkcionar državnega zbora, niso mogli ne potrditi ne zanikati. Podatkov namreč v takšni obliki ne zbirajo.

Pojasnili so le, da so v lanskem letu obravnavali 53 kaznivih dejanj "ponarejanja listin v povezavi z ukrepi za preprečitev širjenja covid-19 (vsa ponarejena potrdila o cepljenju, prebolelosti, testiranju)". V letošnjem letu pa so zabeležili 126 takšnih primerov. Skupaj so jih torej ujeli skoraj 200. Policija je sicer na zlorabo PCT potrdil prvič opozorila v začetku junija lani, manj kot mesec dni po tem, ko je mejo prečkala Ivanuša.

"Vse potnike, ki bi se poskušali izogniti karanteni ob povratku v Slovenijo, opozarjamo, da je izkazovanje s ponarejenimi potrdili kaznivo dejanje ponarejanja listin," so takrat navedli. Pozneje so domačo javnost obveščali celo o tem, da so med osumljenci teh kaznivih dejanj policisti, ki naj bi imeli lažna covidna potrdila, in zdravniki, ki so jih izdajali v zameno za denar. Medtem policija, ki jo je do zamenjave oblasti vodil Anton Olaj, nikoli ni razkrila, da je v preiskavi tudi poslanka državnega zbora, predstavnica najvišje zakonodajne institucije v državi, oziroma da so proti njej celo vložili ovadbo.

Nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs je policijsko postajo Žalec obiskal v času, ko so imeli tam velike težave z iskanjem poslanke SDS, osumljene kaznivega dejanja ponarejanja listin.
Nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs je policijsko postajo Žalec obiskal v času, ko so imeli tam velike težave z iskanjem poslanke SDS, osumljene kaznivega dejanja ponarejanja listin.
Bobo

Preberite še: 
Objestnež na motornih saneh v središču Celja #video

Policisti so jo tri mesece zaman iskali

Tudi sicer so imeli policisti po naših informacijah veliko težav pri preiskovanju suma kaznivega dejanja. Ivanušo, ki ima stalno bivališče prijavljeno v Ločici pri Savinji, naj bi tako več mesecev neuspešno iskali na policijski postaji Žalec, kjer so jo hoteli zaslišati oziroma pridobiti njene izjave o okoliščinah storitve kaznivega dejanja. To naj bi naredili šele lani jeseni. Ravno septembra lani je sicer policijsko postajo obiskal takratni notranji minister Aleš Hojs.

V vsem tem času se je Ivanuša redno udeleževala sej državnega zbora oziroma njegovih delovnih teles. Manj kot teden dni po incidentu na slovensko-hrvaški meji je bila tako že prisotna na nujni seji državnega zbora, na kateri je takratna koalicija Janeza Janše za las, s 44 glasovi proti in 43 glasovi za preprečila spremembo zakona o drugem tiru, po katerih tuj kapital ne bi smel vstopiti v lastniško strukturo projektnega podjetja 2TDK. Sredi junija pa jo je bilo mogoče opaziti na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah.

Lidija Ivanuša se je pridružila pozivom k cepljenju in javno grajala nasprotnike cepljenja oziroma ukrepov proti epidemiji covid-19.
Lidija Ivanuša se je pridružila pozivom k cepljenju in javno grajala nasprotnike cepljenja oziroma ukrepov proti epidemiji covid-19.
Facebook

Ivanuša je sicer podobno kot drugi predstavniki SDS ves čas epidemije pozivala ljudi k cepljenju. Tako je 15. julija lani na družbenem omrežju Facebook delila poziv poslank in poslancev državljanom, naj se cepijo in prispevajo v boju proti covid-19. Novembra pa je delila objavo Alenke Jeraj, v katerem je grajala nasprotnike cepljenja: "Kljub temu, da je cepiva dovolj za vse, bomo zaradi peščice tistih, ki po letu in pol še vedno trdijo, da virus ne obstaja in da gre za svetovno zaroto, v prihodnjih dneh morda potrebovali pomoč naših sosedov pri oskrbi bolnikov."

Preberite še:
Olaj na čolnu s policisti, ki preganjajo Gantarja #foto

Janša Jelinčiču speljal poslanko, Snežič reševal njene težave v BiH

Ivanuša je bila sicer leta 2018 v državni zbor izvoljena na listi Slovenske nacionalne stranke (SNS). Decembra 2019 pa se je odločila, da se pridruži SDS. Šlo je za enega zadnjih udarcev takratni vladi Marjana Šarca, ki si je večino v državnem zboru zagotavljala le še s pomočjo Zmaga Jelinčiča. Takrat je Ivanuša pojasnila, da stališča SNS ne odražajo več njenih vrednot. "V politiko se nisem podala zato, da bi si reševala svojo eksistenco, niti zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji," je poudarila.

Julija lani so predsednik državnega zbora in vodje poslanskih skupin pozvale javnost k cepljenju.
Julija lani so predsednik državnega zbora in vodje poslanskih skupin pozvale javnost k cepljenju.
Facebook

/
/
Facebook

Toda dokumenti in informacije, ki smo jih objavili na necenzurirano.si, kažejo drugačno sliko. Življenjski partner Lidije Ivanuša, podjetnik Sergej Divjak, je bil pred njenim prestopom v velikih finančnih težavah. Zaradi 100.000 evrov dolga do države je razglasil osebni stečaj. Le nekaj mesecev pred prestopom Lidije Ivanuša v SDS je ustanovil podjetje v Bosni in Hercegovini - na naslovu, kjer vrsto let deluje Rok Snežič.

Preberite še:
Kaj razkrivajo podatki o telefonskih klicih Roka Snežiča