Partnerica novega ministra do službe v državnem podjetju

Ali verjamete Pošti Slovenije, da je partnerica novega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča dobila tam službo po naključju?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 18. 6. 2021, 05:55


Marjan Dikaučič
Ne samo Marjan Dikaučič, tudi njegova partnerica je prišla do nove službe.
STA

Novi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je postal član vlade kljub pomanjkanju izkušenj in vprašljivi preteklosti, ni edini, ki je v zadnjih tednih dobil priložnost za velik karierni preskok. To je uspelo tudi njegovi življenjski sopotnici. Obema je pri tem očitno pomagalo prijateljstvo s Tomažem Kokotom, enim od ključnih ljudi iz novega omrežja SDS, ki prevzema vajeti v državnem gospodarstvu.

Andreja Lipnik, partnerica Marjana Dikaučiča, ki je bila do zdaj strokovna sodelavka na okrožnem sodišču v Celju, se bo namreč po naših informacijah do konca julija zaposlila v pravni službi Pošte Slovenije. Gre za družbo, ki je v stoodstotni lasti države, že vrsto let pa velja za eno od trdnjav SDS. Kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja jo vodi Kokot, nekdanji županski kandidat SDS iz Poljčan. Sosledje dogodkov kaže, da je bil prav on tisti, ki je Dikaučičevi partnerici uredil službo.

Razpis za novo delovno mesto, na podlagi katerega je bila med več kandidati izbrana Dikaučičeva soproga, je Pošta Slovenije objavila v petek, 5. marca. Le dan prej, 4. marca, je Kokot začel svoj mandat v nadzornem svetu tega državnega podjetja in kmalu zatem postal tudi njegov predsednik. 

33-letni Tomaž Kokot je popoln neznanec v gospodarskih krogih. Velikega podjetja nikoli ni videl od znotraj. Kljub temu so ga imenovali za šefa državnega podjetja z več kot 6000 zaposlenimi.
33-letni Tomaž Kokot je popoln neznanec v gospodarskih krogih. Velikega podjetja nikoli ni videl od znotraj. Kljub temu so ga imenovali za šefa državnega podjetja z več kot 6000 zaposlenimi.
Pošta Slovenije

To je bilo že v času, ko se je začel majati položaj zdaj že nekdanjega dolgoletnega generalnega direktorja Pošte Slovenije Borisa Novaka. Vse glasnejše so bile informacije o njegovi zamenjavi. Po naših informacijah se je Novak v nemilosti največje vladne stranke znašel tudi zato, saj kot šef upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, ni želel izpeljati prisilne poravnave telekomunikacijskega operaterja T-2, s katero bi se ta rešil dolgov. Prav tako se je upiral pritisku na nekatere lastnike medijev. Kokot je Novaka nasledil v začetku aprila.

Preberite še:
Zakaj Počivalškov izbranec ne sme postati pravosodni minister

Na Pošti trdijo, da gre za naključje

Na Pošti Slovenije so potrdili, da bodo v kratkem zaposlili Lipnikovo, toda vztrajajo, da gre za čisto naključje. Ob tem so ostro zanikali, "da bi gospod Kokot, najprej kot predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije, nato kot začasni generalni direktor, kakorkoli vplival na postopek izbire kandidatke".

Pojasnili so, da se je postopek izbora kandidatov za razpisano delovno mesto pričel že v februarju. "Predlog po dodatni zaposlitvi so strokovne službe poslovodstvu podale 26. februarja (vlada je Novaka 18. februarja razrešila z vrha DUTB, op.p.). Objava prostega delovnega mesta je bila 5. marca. Odločitev o izboru omenjene kandidatke je bila na podlagi razgovorov in testiranj kandidatov sprejeta 13. maja," so poudarili in dodali, da je "gospod Dikaučič novi minister za pravosodje postal 16. junija". 

Boris Novak je bil dolgo časa dobro zapisan pri SDS, a se je letos znašel v nemilosti. Najprej se je moral posloviti z vodstvenega položaja v DUTB, kmalu zatem pa še z vrha Pošte Sloveniji.
Boris Novak je bil dolgo časa dobro zapisan pri SDS, a se je letos znašel v nemilosti. Najprej se je moral posloviti z vodstvenega položaja v DUTB, kmalu zatem pa še z vrha Pošte Sloveniji.
STA

"Naj poudarimo, da smo v postopku zaposlitve na to delovno mesto nameravali zaposliti drugega kandidata, ki pa je od kandidature odstopil. Zato je bila izbrana omenjena kandidatka, ki se je po dokončni izvedbi trofaznega izbirnega postopka izkazala kot najustreznejša za prosto razpisano delovno mesto," so še pojasnili na Pošti Slovenije. Osebne povezave med novim ministrom za pravosodje, njegovo partnerico in začasnim generalnim direktorjem Pošte Slovenije jim niso poznane. Z ministrstva za pravosodje so nam včeraj sporočili, da Dikaučič "stvari iz zasebnega življenja ne želi komentirati".

Preberite še:
Notranje čiščenje v SDS #analiza #foto

Vse povezave Marjana Dikaučiča

Toda po naših informacijah so bile prav Dikaučičeve povezave s Kokotom in drugimi vplivnimi posamezniki blizu SDS, predvsem Rokom Snežičem, odločilne pri tem, da nasledi Lilijano Kozlovič na položaju ministra za pravosodje. 

Po pričevanju naših virov se Kokot in Dikaučič poznata še iz študentskih let. Prva zgodba, ki ju povezuje, je dogajanje okrog doma za starejše v Poljčanah. Pred leti, v času vlade Mira Cerarja, je bil Dikaučič imenovan v svet tega zavoda, ki ga je takrat vodil Kokot. Slednji se je leta 2018 odločil razrešiti tedanjo direktorico doma Ivo Soršak in sebe imenovati na njen položaj. Pri tem ga je ves čas kot član sveta zavoda podpiral Dikaučič. Toda Kokotu manever ni uspel, zato so občinski svetniki v Poljčanah na koncu iz sveta zavoda razrešili njega. 

Druga zgodba, ki povezuje Dikaučiča in Kokota, je hiša v Slovenski Bistrici, kjer je nekaj časa uradno prebival Dikaučič. Njen lastnik je bil namreč od leta 2015 do 2018 Srečko Kokot, oče Tomaža Kokota in dolgoletni vodja nabave v Celjskih mesninah, ki jih vodi Izidor Krivec, tesen prijatelj prvaka SMC Zdravka Počivalška. Novega pravosodnega ministra je uradno predlagala stranka SMC.

Novega pravosodnega ministra je uradno predlagala stranka SMC Zdravka Počivalška. Toda vse kaže, da so Marjanu Dikaučiču do položaja pomagali vplivni posamezniki iz SDS.
Novega pravosodnega ministra je uradno predlagala stranka SMC Zdravka Počivalška. Toda vse kaže, da so Marjanu Dikaučiču do položaja pomagali vplivni posamezniki iz SDS.
Bobo

Več virov nam je zaupalo, da sta se Dikaučič in Kokot udeleževala dražb v stečajnih in izvršilnih postopkih, na njih pa kupovala nepremičnine.

Preberite še:
Kaj se dogaja na uradu za boj proti pranju denarja

Minister, ki skriva svojo preteklost

Državni zbor je Dikaučiča imenoval v torek s 44 glasovi za in 41 proti. Posle je od Kozlovičeve prevzel v sredo in s tem tudi dejansko prevzel vodenje pravosodnega resorja. Ob tem so bili poslanci kritični do dejstva, da ne Dikaučič ne njegovi predlagatelji niso želeli razkriti, kje vse je do sedaj služboval novi minister. Znano je le, da je leta 2009 opravil pravniški državni izpit in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. Nobenih podatkov o Dikaučiču ni mogoče razbrati niti iz življenjepisa, objavljenega na spletni strani ministrstva.

V življenjepisu Marjana Dikaučiča na spletni strani ministrstva ni niti besede o preteklih zaposlitvah v zasebnem sektorju.
V življenjepisu Marjana Dikaučiča na spletni strani ministrstva ni niti besede o preteklih zaposlitvah v zasebnem sektorju.
Posnetek zaslona

Kot smo razkrili, je bil v tem času vpleten v zgodbe s slamnatimi lastniki, ki jih njegovo ministrstvo že več let preganja. Dikaučič je bil tako direktor podjetja SCL, ki je končalo v rokah brezdomca iz Maribora, danes pa je brez bančnega računa in ima za več deset tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Vodil je tudi podjetje Prevozi Žižek, ki je danes v stečaju in ima za 1,3 milijona evrov dolgov. Med upniki je tudi finančna uprava (Furs), ki od podjetja terja več kot 200 tisoč evrov.

Preberite še:
Kandidat za ministra za pravosodje je dober znanec Roka Snežiča