Kam v občini Krško kanalizirajo državni denar za Rome

Sporna poraba državnega denarja za Rome: 100 tisoč evrov za pomoč prebivalcem romskih naselij v Krškem bo končalo pri dolgoletnem hišnem gradbincu občine in romskemu svetniku.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 28. 10. 2024, 05:55


Kerinov grm
/
T. J. G./Dolenjski list

Občine z romskimi naselji od leta 2021 iz državnega proračuna dobivajo dodatni denar. Tega morajo praviloma porabiti za Rome in projekte, povezane z njimi. Toda v Mestni občini Krško, ki bo letos za ta namen prejela več kot 700 tisoč evrov, se v zadnjih tednih pojavljajo vprašanja o tem, kje v resnici konča ta denar.

Občinski svetniki so namreč na zadnji seji izvedeli, da bo občina skoraj 80 tisoč evrov porabila za delavnice in izobraževanja prebivalcev romskega naselja Kerinov Grm. Do posla je v nenavadnih okoliščinah prišla družba Kostak, dolgoletni hišni gradbinec krške občine. Toda pozor:

- o tem nihče od naših sogovornikov ni vedel ničesar.
- šele po tem, ko smo začeli poizvedovati o projektih, ki bi se morali začeti že dva meseca nazaj, pa so vpleteni začeli na hitro organizirati delavnice.

V istem času je Mestna občina Krško v nenavadnih okoliščinah oddala še en posel, za katerega bo šel denar, namenjen za Rome. Šlo je za javni razpis za sofinanciranje projektov integracije romske skupnosti, ki je bil očitno namenjen vnaprej izbranemu ponudniku. To je društvo, ki ga je ustanovil Dejan Brajdič, romski svetnik v Krškem, čigar glas župan Janez Kerin potrebuje za podprtje njegovih projektov.

Občina je namenila 80 tisoč evrov za osveščanje prebivalcev romskega naselja Kerinov Grm.
Občina je namenila 80 tisoč evrov za osveščanje prebivalcev romskega naselja Kerinov Grm.
Dolenjski list

Do sedaj so mu izplačali že skoraj devet tisoč evrov, večino tega denarja vnaprej. Medtem pa je denarja očitno premalo za projekte, ki bi res pomagali Romom. Na primer za vrtec v Kerinovem Grmu, ki potrebuje dodatna sredstva, a jih bo občina raje namenila Kostaku za delavnice, o katerih do nekaj dni nazaj ni bilo ne duha ne sluha.

Kako torej v Krškem delijo denar za Rome?

Preberite še:
36-milijonski projekt v občini SDS: ustanovili podjetje, čez teden dobili posel

Občina zaobide zakon, posel dobi Kostak

Zakaj Romi sploh potrebujejo delavnice? "Na sestankih Sveta za sobivanje (z romsko etnično skupnostjo, op.p.) je bilo v razpravah govora o delovanju čistilnih naprav, o smeteh in ostalih zadevah, saj opažamo, da je v romskem naselju Kerinov Grm in njegovi neposredni bližini vsako leto več izzivov s področja urejanja in varovanja okolja," so odgovorili na občini Krško.

Zato, so dodali, se jim "je zdelo smiselno, da začnemo izvajati korake ozaveščanja". Odločili so se za izvedbo dveh javnih naročil:

1. Prvega so objavili 26. julija letos. Šlo je za izobraževanja o skrbi za okolje med prebivalci Kerinovega Grma.

2. Tri dni pozneje so naročili še praktična usposabljanja o delovanju malih čistilnih naprav. V postopku evidenčnega naročila so se obrnili na tri ponudnike: Kostak, Komunalo Radeče in Komunalo Sevnica.

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin (desno) in direktor Kostaka Miljenko Muha (levo).
Župan Mestne občine Krško Janez Kerin (desno) in direktor Kostaka Miljenko Muha (levo).
MO Krško

Pri obeh naročilih je najugodnejšo ponudbo oddal Kostak, in sicer 39.450 evrov (brez DDV) oziroma 38.980 evrov. To je tik pod mejo 40 tisoč evrov, nad katero bi morala občina v skladu z zakonom izvesti javni razpis, pri katerem veljajo strožji pogoji, nanj pa bi se lahko prijavil vsakdo. To bi se v vsakem primeru zgodilo, če občina izobraževanj ne bi razdelila na dva dela.

Preberite še:
Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

Za kaj bo šel denar

Še več: oba Kostakova konkurenta sta pri obeh naročilih oddala ponudbi, višji od 40 tisoč evrov. To pomeni, da ju občina v nobenem primeru ne bi mogla izbrati in da je bil posel odločen vnaprej.

Odprto ostaja tudi vprašanje, katere storitve je občina naročila pri Kostaku naročila in ali jih je sploh potrebovala.

Kostak že vrsto let velja za hišnega gradbinca Mestne občine Krško, ki ima tudi koncesijo za ravnanje z odpadki, oskrbo s pitno vodo, vzdrževanje občinskih javnih cest, pogrebne storitve ... Pri tem ima občina v lasti le 43 odstotkov Kostaka, preostali delež pa obvladujejo večinoma zasebni lastniki.

Tako bi Kostak prebivalce romskega naselja Kerinov Grm v okviru izobraževanja o skrbi za okolje ozaveščal o sortiranju odpadkov in vplivu nepravilno odloženih odpadkov na okolje. Delil bi jim tudi informativne brošure. Poleg tega bi skupaj s prebivalci naselja odstranili nepravilno odložene odpadke.

Toda tam naj bi le nekaj mesecev prej že pobirali smeti. Prav tako je občina za sanacijo črnih odlagališč v tem naselju za letos že namenila 20 tisoč evrov.

V okviru izobraževanja o delovanju malih čistilnih naprav pa bi Kostak ozaveščal prebivalce o pomenu teh naprav in pitne vode. Tudi o tem naj bi prebivalci naselja dobili brošure. Izdelali pa bi še študijo opremljanja objektov, ki nimajo urejenega ustreznega čiščenja komunalnih odpadnih vod iz gospodinjstev.

Prva izobraževanja je Kostak izpeljal šele pred dnevi v vrtcu Kerinov Grm.
Prva izobraževanja je Kostak izpeljal šele pred dnevi v vrtcu Kerinov Grm.
Občina Krško, Projekt Skupaj za znanje in facebook profil vrtca Kerinov Grm

Preberite še:
Milijonsko premoženje iz davčne oaze se je po desetih letih vrnilo v Slovenijo

Ko pridejo vprašanja, se začnejo delavnice

Naši sogovorniki iz Krškega, ki so želeli ostati neimenovani, se sprašujejo o smiselnosti takšnih izobraževanj. Primer: če se komu od prebivalcev romskega naselja pokvari mala čistilna naprava, jo pristojni že zdaj pridejo popravit, ob tem pa uporabniku ponovno razložijo, kako deluje.

Verjetno najbolj sporno je, da bi se morale delavnice, izobraževanja in drugi projekti začeti avgusta, končati pa decembra. Toda do nedavnega v Kostaku niso storili praktično nič.

Prvič smo občino o tem spraševali v začetku oktobra. Šele sredi meseca, ko smo zahtevali dodatne informacije, pa je na občini postalo burno. Čez noč so se v Kostaku najavili in sredi meseca prišli v naselje Kerinov Grm. Prvo delavnico so izvedli v tamkajšnjem vrtcu. V istem dnevu so nameravali imeti tudi izobraževanje za odrasle prebivalce, vendar nanj po naših informacijah ni prišel nihče.

Kdaj bodo v Kostaku izvedli ostala srečanja in aktivnosti, s katerimi bodo utemeljili porabo skoraj 80 tisoč občinskih sredstev, ni znano. Imajo pa zato samo še dva meseca časa.

Društvo romskega svetnika Dejana Brajdiča (tretji z leve) bo od občine dobilo 20 tisoč evrov.
Društvo romskega svetnika Dejana Brajdiča (tretji z leve) bo od občine dobilo 20 tisoč evrov.
T. J. G./Dolenjski list

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

20 tisoč evrov za romskega svetnika

"Izvajalec ima nalogo, da izvede naročilo do konca leta 2024, zato bomo glede izvedbe obveščeni v poročilu," so nam pojasnili na občini. Razpored prepuščajo Kostaku, "saj ne gre za tipična izobraževanja, temveč bodo ta morala potekati bolj individualno oziroma v manjših skupinah".

Veliko dela z izvedbo projektov, s katerimi bo upravičil občinski denar, bo imel tudi romski svetnik Dejan Brajdič. Ta je bil izvoljen konec leta 2022, enako kot župan Kerin. Pred tem je imel Brajdič veliko težav z zakonom. Bil je obsojen za različna kazniva dejanja, od tatvin in telesnih poškodb, do ropa, ponarejanja denarja in napada na uradno osebo.

Brajdičevo Romsko športno kulturno društvo Roma džam angle Krško se je kot edino prijavilo na razpis za "spodbujanje integracije najranljivejših predstavnikov romske skupnosti v širše družbeno okolje". Glede na razpisno dokumentacijo je bilo bržčas edino, ki je sploh izpolnjevalo pogoje.

Brajdičevo društvo je imelo v treh letih pred tem za vsega dva tisoč evrov prihodkov in nobenega zaposlenega. Občinski razpis pa mu bo zgolj v nekaj mesecih prinesel desetkrat toliko denarja. Do sedaj je Brajdič dobil slabih 1300 evrov za "že izvedeno ekskurzijo". Obenem so mu nakazali dva predujma v skupni vrednosti sedem tisoč evrov. "Za projekt Mednarodno povezovanje romske skupnosti je poročilo že prišlo, ni pa bilo še izvršeno izplačilo. Za preostale projekte poročil še ni," so nam dejali na občini.