Jelka Godec urejala ventilatorje, posel dobil Geneplanet

Novi dokumenti razkrivajo, kako je Janševa vlada v prvih dneh epidemije podjetju Geneplanet tlakovala pot do dobave neustreznih ventilatorjev.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 18. 6. 2020, 05:55


20200302-00992817
"Bili smo na ničli, imeli smo nič ventilatorjev v celotni državi," je pred časom dejala Jelka Godec, zdaj državna sekretarka v Janševem kabinetu, ko je opisovala razmere ob izbruhu epidemije. Danes je jasno, da ni govorila resnice.
STA

Vlada Janeza Janše je že takoj po izbruhu epidemije delala vse, da bi podjetje Geneplanet dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, neprimernih za zdravljenje obolelih za COVID-19.

Novi dokumenti, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili v uredništvu necenzurirano.si, dokazujejo, da je bil Geneplanet že pred nastopom Janševe vlade izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev. Posel je dobil v rekordno hitrem času in se takoj dogovoril za vnaprejšnje plačilo. Država je v ponudbi Geneplaneta med ponujenimi ventilatorji izbrala daleč najdražji tip, ki se je pozneje izkazal za neustreznega. Posel je bil dogovorjen še pred uradnim sklepom o ustanovitvi strokovne komisije, ki je odločala o primernosti ventilatorjev.

V vsem tem času so vodilni politiki SDS zavajali s podatki o številu ventilatorjev v Sloveniji. Namerno so prikazovali, da jih država nima - le zato, da bi lažje upravičili tako velik posel z Geneplanetom. Prav zaradi tega je Janševa vlada že takoj po prevzemu oblasti bolnišnicam odredila, da same ne smejo več nabavljati zaščitne opreme. 

Operativno je posel ves čas koordinirala Jelka Godec, tedaj še poslanka SDS. Vsa sporočila je pošiljala s strankarskega elektronskega naslova. To dodatno potrjuje besede Zdravka Počivalška, da je bil Geneplanet posel SDS, kar je minister za gospodarstvo v enem od pogovorov razkril Ivanu Galetu

Največja laž epidemije

V jedru zgodbe o nabavah ventilatorjev med epidemijo je laž. "Bili smo na ničli, imeli smo nič ventilatorjev v celotni državi," je pred časom dejala Jelka Godec, zdaj državna sekretarka v Janševem kabinetu, ko je opisovala razmere ob izbruhu epidemije. Danes je jasno, da ni govorila resnice.

Pred izbruhom epidemije je bilo v Sloveniji 281 ventilatorjev, od tega najmanj 168 primernih za zdravljenje bolnikov s COVID-19. To je pozneje v državnem zboru potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. V tistem času so jih ločeno naročale tudi slovenske bolnišnice. Prav na dan uradne razglasitve epidemije, 12. marca, je recimo UKC Ljubljana sklenil dogovor o nakupu 50 ventilatorjev tipa Hamilton C6. Nato jih je naročil še dodatnih 57, skupaj torej 107. 

Ob načrtovanih nakupih ostalih bolnišnic bi imela država že v drugi polovici aprila na voljo vsaj dvesto prostih ventilatorjev za zdravljenje bolnikov s COVID-19. To je bilo skoraj enako številu razpoložljivih postelj na intenzivnih oddelkih. Ventilatorje je naročalo tudi ministrstvo za zdravje. Dokumenti razkrivajo, da je 15. marca, tretji dan Janševe vlade, pridobilo ponudbo za dobavo 50 ventilatorjev tipa Hamilton C6, torej enakih, ki jih je pred tem naročil že UKC Ljubljana. Gre za ventilatorje, ki jih je stroka ocenila kot primerne za bolnike s COVID-19. 

Kaj je Jelka Godec ukazala šefom bolnišnic

Toda ponudba je končala v košu za smeti. Hitro je postalo jasno, zakaj. V ozadju se je očitno že pripravljal teren za Geneplanet.

Najprej je Janševa vlada po prevzemu oblasti centralizirala nabavo opreme. Po naših podatkih je Jelka Godec, takrat še poslanka SDS, že 17. marca direktorje bolnišnic na sestanku na ministrstvu za zdravje obvestila, da sami ne smejo več nabavljati aparatur in zaščitne opreme. "Vse nabave bodo potekale centralno. Ministrstvo za zdravje bo poskrbelo za ustrezne standarde in količine, zavod pa bo centralno vodil vse postopke nabav," piše v povzetku sklepov sestanka, ki smo ga pridobili. 

Janševa vlada je oblast prevzela v petek, 13. marca. Že štiri dni pozneje, 17. marca, je direktorjem bolnišnic odredila, da sami ne smejo več nabavljati aparatur in zaščitne opreme. Isti dan je bilo že jasno, da bo država pri Geneplanetu naročila 220 ventilatorjev.
Janševa vlada je oblast prevzela v petek, 13. marca. Že štiri dni pozneje, 17. marca, je direktorjem bolnišnic odredila, da sami ne smejo več nabavljati aparatur in zaščitne opreme. Isti dan je bilo že jasno, da bo država pri Geneplanetu naročila 220 ventilatorjev.
necenzurirano.si

Dokument dokazuje, da se je ministrstvo v prvem tednu Janševe vlade vodilo po domače. Glavno besedo je imela Jelka Godec. Čeprav tam nikoli ni imela nobene formalne funkcije, sta bila njeno ime in telefonska številka na seznamu državnih sekretarjev, ki ga je vlada pošiljala na teren. Kot poslanka je imela na ministrstvu pisarno z imenom na vratih. Ali je bila sama v stikih z Markom Bitencem, direktorjem in lastnikom Geneplaneta, ni znano. Pojasnil Jelke Godec nismo dobili. Bitenc že nekaj časa ne daje izjav medijem. 

Marko Bitenc, direktor in lastnik Geneplaneta
Marko Bitenc, direktor in lastnik Geneplaneta
STA

Na voljo še dva, mnogo cenejša tipa ventilatorjev

Vse to danes otežuje iskanje odgovornosti za nekatere odločitve iz tistega časa. Že 16. marca, dan pred sestankom med Godčevo in direktorji bolnišnic, je namreč Geneplanet državi pod oznako zaupno poslal ponudbo za dobavo 200 ventilatorjev. Dokument razkriva, da podjetje ni ponudilo le enega, ampak tri tipe ventilatorjev: 

-        S1600 po ceni 13.240 evrov na kos, 

-        Mindray SV300 po ceni 15.220 evrov na kos,

-        Siriusmed R30 po ceni 36.400 evrov na kos (vse brez DDV).

Ko je Godčeva bolnišnicam ukazala, naj same ne nabavljajo več opreme, je že morala vedeti, da bo Geneplanet dobavil ventilatorje tipa Siriusmed R30, ki so bili daleč najdražji. Dokumenti razkrivajo, da je odločitev o tem padla v enem dnevu. Kdo jo je sprejel, ni jasno. Skupina strokovnjakov za ocenjevanje opreme, ki jo je vodil dr. Marko Noč, takrat uradno še ni delovala. To je sicer ustrezalo Geneplanetu. Pozneje je namreč skupina ugotovila, da so bili ti ventilatorji neustrezni. Za zdravljenje bolnikov s COVID-19 jih ni uporabljala nobena od bolnišnic. 

Geneplanet je državi ponujal tri različne tipe ventilatorjev, po dogovoru pa je dobavil najdražje in neprimerne za zdravljenje COVID-19.
Geneplanet je državi ponujal tri različne tipe ventilatorjev, po dogovoru pa je dobavil najdražje in neprimerne za zdravljenje COVID-19.
necenzurirano.si

Ne samo to, dobesedno čez noč se je v poslu spremenila tudi količina ventilatorjev. Še 17. marca se je Bitenc z državo dogovarjal o dobavi 150 ventilatorjev. Dan pozneje je z zavodom podpisal pogodbo o dobavi 220 ventilatorjev, vrednost posla pa je zrasla na osem milijonov evrov (brez DDV). V to ceno ni bilo všteto servisiranje, kar lahko še zviša končni strošek. Medtem ko je država zavračala ponudbe ustreznih ventilatorjev, je torej pri Geneplanetu naročila še dodatnih 70 neustreznih. Še isti dan je Geneplanet dobil osem milijonov evrov predplačila. 

Tega denarja podjetje nikoli ne bi dobilo, če Janševa vlada dan prej ne bi spremenila režima nabave. Četudi zavod ni bil usposobljen za nabavo opreme, je bil priročen, ker ima poseben pravni položaj znotraj sistema javne uprave. To mu omogoča, da za vnaprejšnje plačevanje blaga ne potrebuje soglasja ministrstva za finance. 

Državni denar za financiranje drugih poslov Geneplaneta

Zdravko Počivalšek je pritiskal na zavod, naj "Bitencu plača avans". Ves čas je vedel za podrobnosti pogovorov in da gre za "posel SDS".
Zdravko Počivalšek je pritiskal na zavod, naj "Bitencu plača avans". Ves čas je vedel za podrobnosti pogovorov in da gre za "posel SDS".
STA

V Geneplanetu so ves čas vedeli, da bodo celoten denar dobili vnaprej, dokazujejo dokumenti. Podjetje je to kot plačilni pogoj navedlo v ponudbi, ki jo je poslalo po predhodnem dogovoru. Kdo vse v vrhu vlade je Geneplanetu obljubil privilegij, ki ga ni imela velika večina ostalih dobaviteljev opreme? Eden od teh je bil zagotovo Počivalšek, ki je pozneje pritiskal na zavod, naj "Bitencu plača avans". 

Iz dokumentacije je namreč razvidno, da je v pisni komunikaciji s podjetjem ob uslužbencih zavoda sodelovala še Andreja Potočnik. Gre za nekdanjo poslanko SMC, ki jo je Počivalšek pozneje določil v projektno skupino za nabavo opreme. Ponudbo je prejela na zasebni elektronski naslov, kar pomeni, da je komunicirala na enak način kot Jelka Godec.

Še 17. marca se je Marko Bitenc dogovarjal o dobavi "le" 150 ventilatorjev. Že naslednji dan je podpisal pogodbo za 220 ventilatorjev. Kdo je odločal o količinah in tipu ventilatorjev, ni znano.
Še 17. marca se je Marko Bitenc dogovarjal o dobavi "le" 150 ventilatorjev. Že naslednji dan je podpisal pogodbo za 220 ventilatorjev. Kdo je odločal o količinah in tipu ventilatorjev, ni znano.
necenzurirano.si

Ne le, da je plačilo vnaprej Geneplanetu minimiziralo tveganje pri poslu. S tem denarjem sta mu Počivalšek in vlada dejansko pomagala pri izvedbi drugih, pred očmi javnosti skritih poslov. Nabavna cena ventilatorjev pri kitajskem proizvajalcu je bila namreč nižja od osmih milijonov evrov, kolikor je Geneplanet dobil od države. Z delom denarja, ki ga je dobil od države, je zato lahko Geneplanet financiral tudi dobavo ventilatorjev, za katero se je dogovoril z največjimi slovenskimi bolnišnicami. Te mu niso plačale predujma. 

Geneplanet je tako dejansko dobil državno pomoč, s katero je bil v ugodnejšem položaju od konkurentov na trgu. Država pa ventilatorje, s katerimi si v boju z novim koronavirusom ni mogla pomagati.

Kaj smo vprašali Jelko Godec

1. Zakaj ste se takoj po imenovanju nove vlade odločili centralizirati nabavo ventilatorjev glede na to, da so posamezni postopki naročil v bolnišnicah že tekli, zato so te morale prekiniti postopke nabave?

2. Ali lahko zanikate, da ste se pred 17. marcem z družbo Geneplanet oziroma njenimi odgovornimi osebami dogovorili, da boste od njih nabavili ventilatorje?

3. Ali lahko zanikate, da je Geneplanet ponujal več tipov ventilatorjev? Ali ste Vi odločali o tipu ventilatorja, ki ga bo nabavil Zavod RS za blagovne rezerve?

4. Zakaj ste se odločili za nabavo 220 ventilatorjev glede na to, da so bolnišnice ocenile - kot je razvidno iz dokumentov -, da ob obstoječih 168 ventilatorjih ne potrebujejo več kot dodatnih 50 ventilatorjev zaradi prostorskih omejitev na intenzivnih oddelkih?

5. Zakaj ste se s posameznimi dobavitelji dogovarjali še kot poslanka? Po čigavem pooblastilu ste kot poslanka urejali dobavo ventilatorjev?

6. Ali ste stike prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK)?

7. Zakaj ste za komunikacijo z dobavitelji uporabljali elektronski naslov stranke SDS?