Nad Mirana Vuka glavni akterji kriptopiramidnih shem

Kdo je zmagal v spopadu za premoženje Mirana Vuka in kdo je v resnici kupil njegovo vilo z bazenom? Sledi vodijo do razvpitih denarnih verig, v katere so številni Slovenci vložili na milijone evrov.

Avtor: Tomaž Modic / Primož Cirman
petek, 14. 2. 2020, 05:55


Vuk Novaković 1
Nova lastnica vile Mirana Vuka je soproga enega glavnih slovenskih promotorjev popularnih denarnih verig.
posnetek zaslona

Miran Vuk, nekoč eden najbogatejših Slovencev in dolgoletni župan Zavrča, ki je od leta 2014 v osebnem stečaju, je dokončno ostal brez luksuzne vile nad Ptujem.

Po naših informacijah so si posamezniki iz najožjega kroga družine Vuk prizadevali, da bi posestvo z dvonadstropno hišo z bazenom, tremi garažami in tovornim dvigalom prešlo v roke prijateljskega kupca. Za vilo so se spopadle tudi osebe s kriminalno preteklostjo. Toda njihov načrt je spodletel.

Na dražbi julija lani je namreč vilo kupila fizična oseba iz okolice Maribora, ki naj ne bi bila povezana z Miranom Vukom. Njena identiteta je bila več mesecev zavita v tančico skrivnosti. Danes razkrivamo, da je nova lastnica Vukove vile nad Ptujem širši javnosti neznana Nina Novaković. Sledi za poslom vodijo do razvpitih denarnih verig, v katere so številni Slovenci vlagali na milijone evrov.

Zdaj že nekdanja vila Mirana Vuka nad Ptujem.
Zdaj že nekdanja vila Mirana Vuka nad Ptujem.
posnetek zaslona

/
/
/

Za njimi pogorišče

O poslovni preteklosti Nine Novaković ni veliko informacij. Le to, da je bila samostojna podjetnica, do leta 2012 pa je imela odprt manjši frizerski salon v Lenartu v Slovenskih goricah.

Precej bolj je znan njen soprog Goran Novaković. Gre za enega glavnih slovenskih promotorjev popularnih denarnih verig, v katere naj bi tisoče Slovencev vložilo (in izgubilo) ogromne vsote denarja.

S še nekaj posamezniki, ki so bili pri vrhu teh shem in posledično prejemali največji delež vplačil novih vlagateljev, so v znanih hotelih in dvoranah po največjih slovenskih mestih prirejali dogodke, na katerih so obljubljali absurdno visoke zaslužke v rekordno hitrem času in temu primerno razkošno življenje: drage avtomobile, potovanja ...

Goran Novaković je po naših podatkih sodeloval pri najmanj dveh projektih (dokazila o tem hranimo v uredništvu), za katerima je ostalo pogorišče. To so:

- kriptovaluta OneCoin in

- družbeno omrežje SiteTalk.

V obeh primerih so se hitro začele pojavljati obtožbe, da gre v resnici za nedovoljene piramidne sheme, v katerih bodo vlagatelji ostali brez denarja. Očitki so se izkazali za upravičene. Slovenski promotorji pa so se že umaknili in se lotili novih projektov. Več o tem v okvirju.

Nekateri glavni ambasadorji poslovne priložnosti Wantage One. Na levi Nina Novaković, v sredini Goran Novaković. 

"Nakup smo financirali z bančnim posojilom"

Medtem ko so denarne verige propadale, vlagatelji pa ostali praznih rok, sta zakonca Novaković našla novo domovanje. Lani poleti sta se udeležila javne dražbe, na kateri je stečajni upravitelj Dragan Manjulov prodajal vilo Mirana Vuka. Izklicno ceno je določil pri 415.000 evrih. Kot edina je ponudbo oddala Nina Novaković in postala lastnica vile.

Kako je oseba, ki po dostopnih podatkih nima večjega premoženja, financirala nakup? Ali je del denarja prišel tudi iz propadlih piramidnih shem?

"Ne bi odgovarjala na vaša vprašanja," se je odzvala Nina Novaković, uradna lastnica nepremičnine. Za pojasnila nas je napotila na soproga Gorana Novakovića, ki nam je dejal, da "je nakup nepremičnine financirala banka Raiffeisen". V celoti? "To ni pomembno," je odgovoril. Zavrnil je informacije, da bi bil nakup kakorkoli povezan z njunim delovanjem v prej omenjenih shemah.

Sitetalk so oglaševali kot boljšo različico Facebooka.
Sitetalk so oglaševali kot boljšo različico Facebooka.
businessforhome.org

Za Rujo Ignatovo, samooklicano kriptokraljico, so izginile vse sledi.
Za Rujo Ignatovo, samooklicano kriptokraljico, so izginile vse sledi.
Youtube

115 tisočakov lastnega denarja

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili na necenzurirano.si, je razvidno, da sta večino denarja za nakup res zagotovila z najemom bančnega posojila. 

Po naših informacijah sta ponj morala v poslovalnico Raiffeisen bank v Dobrli vasi na avstrijskem Koroškem, slabih 20 kilometrov od slovenske meje. Tam so Nini Novaković odobrili 300.000 evrov visoko posojilo, ki ga bo morala vrniti v 25 letih. Po naših izračunih mesečni obrok znaša nekaj manj kot 1300 evrov.

Preostalih, kar okoli 115.000 evrov, je po naših informacijah nakazala z osebnega bančnega računa. Kot nam je pojasnil upravitelj Dragan Manjulov, ki vodi osebni stečaj Mirana Vuka, izvora denarja ni posebej preverjal, saj da je to v domeni banke.

Poleg tega v zavarovanje najetega posojila nista zastavila nepremičnine, ki sta jo kupila iz stečajne mase, ampak je banka v zavarovanje vzela več parcel na Štajerskem in pa stanovanjsko hišo v okolici Ljubljane, ki je v lasti tretje osebe (njeno ime hranimo v uredništvu).

Fiktivne hipoteke in lažni upniki

Že pred meseci smo poročali, da se je lani poleti zgodil poskus sovražnega prevzema poslovnega imperija družine Vuk in njenega premoženja.

Preberite več:

Mafijski spopad za premoženje Mirana Vuka

Po načrtu bi kupnina morala končati na računu slovaškega podjetja Chalom, na katero je Vuk pred časom prenesel premoženje. To je pred tem na vilo vpisalo hipoteko. A že nekaj dni po prodaji hiše Nini Novaković se je zapletlo. Stečajni upravitelj je začel iz Slovaške prejemati nenavadna elektronska sporočila. Odvetniki domnevnih novih upnikov Mirana Vuka so ga obvestili, da so kupili dolg, zavarovan z nepremičnino.

Nekoč eden najbogatejših Slovencev in dolgoletni župan Zavrča.
Nekoč eden najbogatejših Slovencev in dolgoletni župan Zavrča.
Milos Vujinovic/Bobo

Na koncu je enemu od največjih Vukovih upnikov, Frančišku Borsanu, uspelo na sodišču dokazati, da je hipoteka slovaškega podjetja fiktivna. To pomeni, da bo kupnina od prodaje vile v celoti pripadla Borsanu.

Borsan si obeta tudi poplačilo od prodaje ranča v Turškem Vrhu, ki še ni bil prodan. Stečajni upravitelj bo prodajni postopek začel po tem, ko bo pravnomočno zaključena prodaja vile nad Ptujem.

Propadli projekti, v katerih so sodelovali novi lastniki hiše Mirana Vuka


SITETALK

Oglaševali so ga kot boljšega od Facebooka, sčasoma naj bi celo presegel ameriškega velikana. V resnici je velik del uradno registriranih uporabnikov na Sitetalku prihajal iz držav jugovzhodne Azije, po letu 2014 pa je zadeva zamrla.
V ozadju SiteTalka je bilo zdaj že neobstoječe podjetje Unaico, ki je pred tem že upravljalo z denarno mrežo. Vlagatelje je poskušalo prepričati, naj kupijo fiktivne delnice, s katerimi naj bi se trgovalo na notranji borzi. Ko bi te delnice pozneje uvrstili na eno od svetovnih borz, bi vlagatelji obogateli. Napovedi promotorjev se nikoli niso uresničile.

ONECOIN

Vlagatelje so prepričevali z obljubami o hitri rasti istoimenske kriptovalute, ki naj bi v nekaj letih postala novi bitcoin. Njihov slogan je bil Bitcoin Killer (angl. ubijalec bitcoina). Pri tem so bili zelo uspešni, saj so prepričali kar 3,6 milijona ljudi po vsem svetu, tudi okrog 14 tisoč Slovencev. V OneCoin so vlagatelji vložili več kot tri milijarde evrov.
Od samega začetka so na OneCoin letele obtožbe, da gre v resnici za piramidno shemo in da bodo vlagatelji ostali praznih rok. Očitki so se izkazali za upravičene, nekateri organizatorji denarne verige pa so se že znašli na zatožni klopi. V ozadju denarne mreže je bila samooklicana kriptokraljica Ruja Ignatova, ki pa je skupaj z denarjem izginila neznano kam.

WANTAGE ONE

Goran Novaković po javno dostopnih podatkih sodeluje pri projektu Wantage One švedskega podjetja Wellmont Capital Group.
To v ospredje postavlja revolucionarno novo platformo za avtomatizirano trgovanje s kriptovalutami. Predpogoj za njeno uporabo je seveda včlanitev v Wantage One prek mrežnega marketinga in plačilo vložka, ki znaša od 600 in vse do 120 tisoč evrov.
Vsi glavni akterji v Wantage One so nekdanji visoki predstavniki OneCoina, je poročal Siol.net.