Nova24TV dala 40.000 evrov samo za napade na Goloba

Za kampanjo, v kateri so hvalili vlado Janeza Janše in napadali njenega izzivalca Roberta Goloba, so šle ogromne vsote denarja. Kdo je plačal končni račun?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 3. 5. 2022, 05:55


20220201-01107009
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je bil tarča sovražne kampanje, ki jo je prek svojih medijev vodila največja vladna stranka.
STA

Nova24TV, ki jo obvladujejo madžarski prijatelji SDS, financira pa predvsem Telekom Slovenije, je pred volitvami za diskreditacijo prvaka Gibanja Svoboda in najverjetnejšega mandatarja za sestavo nove vlade Roberta Goloba samo na družbenem omrežju Facebook porabila 40.000 evrov.

To razkriva poročilo o porabi slovenskih oglaševalcev na Facebooku, ki jih zaradi transparentnosti delovanja objavlja ameriški velikan. Iz njega je razvidno, kdo je v zadnjih 30 dneh porabil največ denarja za oglase o volitvah in drugih političnih vprašanjih. Z velikim naskokom je na prvem mestu propagandni aparat največje vladne stranke, ki se kljub astronomskim vložkom v kampanjo, s katero je na vsakem koraku nagovarjala volivce, seli v opozicijo.

Ti podatki dodatno potrjujejo očitke, da so v SDS in strankarskih medijih grobo kršili predvolilno zakonodajo. Po tej so volilna kampanja vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, ki se izvajajo v obdobju 30 dni pred volitvami, njihov namen pa je vplivati na odločanje volivcev. Kampanja je finančno omejena, porabljena sredstva pa so pod drobnogledom računskega sodišča.

Če je vlada Janeza Janše brez sramu porabljala davkoplačevalski denar za poveličevanje svojih dosežkov, so "umazano delo" opravili mediji SDS. Z manipulacijami in lažmi so skušali očrniti svojega največjega nasprotnika.

/
/
Facebook

Preberite še:
Ta oblast se mora posloviti. Ker je za družbo nevarna.

Ker jih gleda in bere premalo ljudi, so si pomagali z denarjem

Tako so na Nova24TV v treh dneh pred parlamentarnimi tolitvami, torej od četrtka do sobote, ko je že začel veljati volilni molk, na omrežju Facebook sponzorirali videoposnetek, katerega glavno sporočilo je bilo: "Golob vam bo ZNIŽAL PLAČE. Izbira je vaša."

Nova24TV je sponzorirala oglase za blatenje Roberta Goloba.
Nova24TV je sponzorirala oglase za blatenje Roberta Goloba.
Facebook

Za njegovo promocijo so porabili med 700 in 800 evrov, s čimer so si "kupili" od 150 do 175 tisoč prikazov. Tolikokrat se je ta oglas prikazal aktivnim slovenskim uporabnikom Facebooka. Teh je po zadnjih podatkih agencije Valicon okoli 800.000. Na Nova24TV so se odločili, da bodo bolj agresivno nagovarjali prebivalce podravske in savinjske regije. Gre za območja Slovenije, kjer na parlamentarnih volitvah običajno zmaguje SDS, zato je stranka na ta način skušala mobilizirati njene privržence. Hkrati so mesečni dohodki prebivalcev teh regij v povprečju nižji kot v osrednji in zahodni Sloveniji, zaradi česar bi bili lahko še bolj občutljivi na napovedi o zniževanju plač.

Glavnino denarja so usmerili v diskreditacije in napade na Goloba: 

- več kot šest tisoč evrov so porabili v zameno za 500 do 600 tisoč prikazov članka o domnevni aferi o gotovini, ki naj bi jo kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj nosil Golobu. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za izmišljeno zgodbo. 

- več kot štiri tisoč evrov je šlo za 350 do 400 tisoč prikazov članka o domnevnem bančnem računu, ki naj bi ga imel Golob v Romuniji. Tudi ta zgodba se je izkazala za neresnično.

Nova24TV je plačevala za širjenje neresničnih novic.
Nova24TV je plačevala za širjenje neresničnih novic.
Facebook

- več kot tisoč evrov so dali za 125 do 150 tisoč prikazov članka o tem, da naj bi "Golob napovedal maščevanje delavcem po volitvah z zniževanjem plač!"

- od 700 do 800 evrov so porabili za 200 do 250 tisoč prikazov članka o poslih in domnevnih Golobovih provizijah v Bosni in Hercegovini. Toda pri tem so se sklicevali na videoposnetek iz leta 2009, v katerem se dva poslovneža iz te države dogovarjata o lastniškem deležu slovenskega podjetja Istrabenz Gorenje, ki ga je takrat vodil Golob, pri skupnem projektu hidroelektrarn na reki Neretvi.

Večino teh "afer" je v tednu pred volitvami objavila televizija Planet TV, ki je prav tako v madžarski lasti in ji je bila v interesu ohranitev Janševe vlade na oblasti. Toda zaradi slabe gledanosti in nizke kredibilnosti so si provladni mediji pomagali s promocijo na Facebooku in skušali vest o Golobovih domnevnih aferah spraviti do volilcev. Pri njihovem prepričevanju očitno niso bili pretirano uspešni.

Preberite še:
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov

Večina strank si toliko denarja ni mogla privoščiti

Velike vsote denarja so na Nova24TV dali tudi za širjenje dobrega glasu o vladi Janeza Janše. Tako so za promocijo članka, v katerem predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik razlaga, da je "Slovenija v vrhunski kondiciji" in da je "ta vlada za podjetja naredila veliko", porabili več kot dva tisoč evrov. S tem so si "kupili" od 300 do 350 tisoč prikazov na Facebooku.

Na Nova24TV so veliko večino svojega mesečnega proračuna, če ne celo več, porabili za promocijo člankov, v katerih z lažnimi novicami diskreditirajo Roberta Goloba.
Na Nova24TV so veliko večino svojega mesečnega proračuna, če ne celo več, porabili za promocijo člankov, v katerih z lažnimi novicami diskreditirajo Roberta Goloba.
Bobo

Več kot tri tisoč evrov so namenili za prav toliko prikazov članka, v katerem nastopajo "ugledni pravniki" Ernest Petrič, Tone Jerovšek, Miha Pogačnik in Peter Jambrek, odhajajočo vlado pa označujejo za "zgodbo o uspehu". Petrič je sicer kandidiral na listi Povežimo Slovenijo, enega od satelitov SDS, Pogačnik je v času te vlade vodil vladno zakonodajno-pravno službo, Jambrek pa je dolgoletni ideolog slovenske desnice, ki mu je odhajajoča Janševa vlada pomagala pri urejanju financiranja njegovih zasebnih fakultet.

Sredstva, ki jih je samo na omrežju Facebook porabila Nova24TV, so nepredstavljiva za večino političnih strank, ki so se potegovale za mesta v državnem zboru. Poleg tega je Nova24TV proti Golobu več tednov vodila tudi negativno kampanjo na najbolj priljubljenem slovenskem spletnem iskalniku Google. Tam je zakupovala ime Roberta Goloba in njegove stranke, s tem pa ljudi, ki so iskali informacije o njem, vodila na svojo spletno stran, na kateri jim je ponudila zbirko domnevnih afer.

Preberite še:
V SDS pred volitvami hitijo: kaj Telekom kupuje za desetine milijonov

Telekom prikrito financira strankarsko televizijo SDS

Samo za to so na Nova24TV namenili veliko večino svojega mesečnega proračuna, če ne celo več. Delovanje portala po zadnjih podatkih stane dobrih 50 tisoč evrov na mesec. Za primerjavo, celotna kampanja Liste Marjana Šarca (LMŠ) pred parlamentarnimi volitvami leta 2018, po katerih je sestavila vlado, je stala 105.000 evrov. Zakaj so na Nova24TV za zakupe na Facebooku porabili toliko denarja? Ker je njeno financiranje tesno vezano na usodo Janševe vlade. 

Kot smo pred časom razkrili, so pred letom 2020 delovanje tako televizije kot spletnega portala podpirala podjetja iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, tesnega Janševega političnega zaveznika. Nakazila so bila uradno "pokrita" z računi za oglaševanje, ki jih izstavlja Nova24TV, podpisoval pa jih je tudi aktualni minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Njihov ekonomski temelj je močno vprašljiv, saj oglaševalci ne poslujejo na slovenskem trgu.

Telekom Slovenije, ki ga vodi Cvetko SRšen, ni samo največji državni oglaševalec na Nova24TV, ampak je po zamenjavi vlade postal tudi njen glavni financer.
Telekom Slovenije, ki ga vodi Cvetko SRšen, ni samo največji državni oglaševalec na Nova24TV, ampak je po zamenjavi vlade postal tudi njen glavni financer.
STA

Ko je prišlo do zamenjave vlade, so strankarski mediji dobili novega glavnega financerja. To je postal Telekom Slovenije, ki ga vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega. Kot smo poročali, Telekom za predvajanje obeh televizijskih programov Nova24TV v shemi, ki jo prodaja naročnikom, mesečno plačuje nesorazmerno visoko nadomestilo, ki ga po naših podatkih nikakor ni mogoče upravičiti s kriteriji gledanosti. Družbi Nova24TV za predvajanje njenih programov plačuje nekajkrat več kot njegovi tekmeci na trgu. Ta denar se je nato posredno porabljal tudi za kampanjo pred nedavnimi volitvami.