Ko Janša zapre Slovenijo, Janković prodaja elitna zemljišča

Zakaj in na čigavo pobudo je Mestna občina Ljubljana vsega teden dni po razglasitvi epidemije sklicala javno dražbo, na kateri bo prodajala zemljišča na elitni lokaciji? So ta spet rezervirana za vnaprej znanega kupca?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 21. 4. 2020, 05:55


Ljubljanski župan Zoran Janković je konec lanskega leta razburil domačo javnost, ko je zemljišča za Bežigradom v Ljubljani, predvidena za širitev Univerzitetnega rehabilitacijskega centra (URI) Soča, hotel prodati podjetju Mijaks Mihe Jarca. Ta bi na njih zgradil luksuzna oskrbovana stanovanja.

Po ogorčenju mnogih in ostrem odzivu tedanje vlade je javno dražbo tik pred zdajci preklical. Zaradi velike odmevnosti se je iz zgodbe umaknil tudi zasebni investitor, ki bi na zemljiščih gradil luksuzna oskrbovana stanovanja. Toda le začasno. Po štirih mesecih se je prah očitno dovolj polegel.

Tako bo v četrtek dopoldne v prostorih Mestne občine Ljubljana (MOL) potekala javna dražba, na kateri bodo poskušali prodati zemljišča ob URI Soča. Cena? Nekaj več kot 12.000 kvadratnih metrov zemljišč bo na prodaj za pet milijonov evrov oziroma 410 evrov na kvadratni meter. Koliko interesentov je do izteka včerajšnjega roka vplačalo varščino, na občini ne razkrivajo.

Mestna občina Ljubljana bo na dražbi prodajala zemljišča tik ob URI Soča.
Mestna občina Ljubljana bo na dražbi prodajala zemljišča tik ob URI Soča.
DUTB

Zagotavljajo pa, da so tokrat iz prodajnega postopka izvzeli vsa zemljišča, rezervirana za uporabo in širitev URI Soča. Teh občina tudi sicer ne bi mogla prodati, saj je državno odvetništvo na njih že decembra, takoj po izbruhu afere, vpisalo zaznambo in bo njihovo lastništvo poskušalo prek sodišča prepisati na državo.

Janša zaprl Slovenijo, Janković sklical dražbo

Kljub temu javno dražbo občinskih zemljišč ponovno spremljajo nenavadne okoliščine. Kot kaže, je glavni kandidat za nakup spet Mijaks. "Po neuspešni zadnji javni dražbi smo prejeli izražen interes za nakup nepremičnin od že znanega interesenta za nakup (Mijaks, op.p.)," so za necenzurirano.si povedali na ljubljanski občini.

Javno dražbo so sicer sklicali 20. marca, torej na isti dan, ko je zaradi epidemije novega koronavirusa začela veljati začasna prepoved zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah. Vlada Janeza Janše je že nekaj dni prej zaprla vrata trgovin, gostinskih lokalov in javnih institucij.

Dejstvo, da je bila že tedaj velika večina javnih dražb nepremičnin in drugega premoženja do nadaljnjega preložena ali odpovedana, jih ni zmotilo. "Javno dražbo smo objavili zaradi izkazanega interesa po nakupu nepremičnin. Ravno zaradi izrednega stanja smo rok med objavo in izvedbo dražbe podaljšali. Zaenkrat menimo, da jo bomo lahko izvedli," so dodali. 

Zoran Janković bo ne glede na epidemijo in omejitev gibanja izpeljal dražbo občinskih zemljišč.
Zoran Janković bo ne glede na epidemijo in omejitev gibanja izpeljal dražbo občinskih zemljišč.
STA

Druge javne institucije so ravnale drugače. Na ministrstvu za pravosodje so spomnili, da je predsednik vrhovnega sodišča že 13. marca, dan po razglasitvi epidemije, izdal odredbo, v kateri je med drugim določil, da "sodišča v postopkih zaradi insolventnosti ne razpisujejo javnih dražb in drugih opravil, ki zahtevajo osebne stike upraviteljev, udeležencev in drugih oseb v teh postopkih".

Stanovanja za 4000 evrov na kvadratni meter

"Do zaključka javne dražbe podatka o zainteresiranosti ne bomo razkrili, saj bi to lahko negativno vplivalo na sam postopek prodaje nepremičnin," so še dodali na občini.

Kljub vsemu kaže, da interesentov za nakup ne bo veliko. Zemljišča so po veljavnem prostorskem načrtu namenjena centralni dejavnosti, torej za gradnjo zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in drugih dejavnosti, ki niso moteče za okolje. Na njih bi bilo torej mogoče oziroma bi se investitorju najbolj splačalo zgraditi oskrbovana stanovanja.

Mijaks je od leta 2009 v ljubljanskih Dravljah, Murglah in Rožni dolini zgradil in prodal že več kot 300 oskrbovanih stanovanj, ki so dostopna izključno premožnim. Trisobno stanovanje v Murglah, ki ima 115 kvadratnih metrov površin, je s parkiriščem vred na prodaj za nekaj manj kot 450.000 evrov.

Miha Jarc, lastnik in direktor Mijaksa, naj bi že kupil nekatera zemljišča ob URI Soča, želi pa priti tudi do tistih v občinski lasti.
Miha Jarc, lastnik in direktor Mijaksa, naj bi že kupil nekatera zemljišča ob URI Soča, želi pa priti tudi do tistih v občinski lasti.
/

Ne nazadnje je Miha Jarc javno dejal, da je že odkupil oziroma dosegel dogovor o odkupu več zemljišč ob URI Soča, ki so med drugim v lasti NLB. Koliko bo zanje plačal, ni znano. Po podatkih iz zemljiške knjige pa še ni začel prepisa lastništva na teh nepremičninah.

Jarc včeraj ni bil dosegljiv za pojasnila.

Kupce išče tudi slaba banka

Medtem ko Janković išče načine, kako bi zemljišča ob URI Soča prodal Jarcu ali kateremu drugemu interesentu, ki bi zanje odštel več, je območje ob Štajerski cesti nenadoma postalo zanimivo za druge investitorje.

Na zahodnem delu rehabilitacijskega centra je namreč še en velik sklop zemljišč, do nedavnega v lasti Cestnega podjetja Ljubljana (CPL). To je zaradi izčrpavanja končalo v stečaju, njegovo premoženje pa je zasegla Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Na njej je končal kompleks v skupni velikosti 18.366 kvadratnih metrov.

Ravno v decembru, ko je Janković sklical in preklical dražbo, je DUTB začela aktivno oglaševati in prodajati nepremičnino. Zanjo pričakuje natanko šest milijonov evrov ali 326 evrov na kvadratni meter. To je precej manj od zemljišča v lasti MOL, vendar so na njej še objekti, ki jih je potrebno porušiti. "V času, ko je bila DUTB v fazi pridobivanja lastništva nad omenjenim zemljiščem in še preden je pričela z aktivnim oglaševanjem, se je za nakup zanimalo več potencialnih kupcev, vendar nihče ni oddal ponudbe," so povedali.

DUTB ima v lasti označena zemljišča, na katerih trenutno stojijo objekti propadlega Cestnega podjetja Ljubljana.
DUTB ima v lasti označena zemljišča, na katerih trenutno stojijo objekti propadlega Cestnega podjetja Ljubljana.
DUTB

V DUTB so naredili še korak naprej. "Začeli smo pridobivati občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Povpraševanje po zemljiščih s prejetimi OPPN je namreč bistveno višje kot po zemljiščih, kjer ta še ne obstaja," so povedali.