Mestni svetnik SDS na čelu bolnišnice Soča

Politično kadrovanje v zdravstvu: vodenje največjega domačega zavoda za rehabilitacije odraslih in otrok prevzel mestni svetnik SDS iz Ljubljane.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 22. 6. 2021, 12:30


zvone-čadež
Zvone Čadež, novi začasni šef bolnišnice Soča, je dolgoletni vidni član SDS.
Twitter

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča, ki opravlja celovite rehabilitacije odraslih in otrok. ima novega generalnega direktorja. Vlada je namreč na položaj začasno imenovala Zvoneta Čadeža, člana izvršilnega odbora SDS in njenega mestnega svetnika v Ljubljani. Na čelu institucije, ki zaposluje 650 ljudi, letno pa ustvari 30 milijonov evrov prihodkov, bo Čadež zamenjal Roberta Cuglja, ki je pred tednom dni postal državni sekretar na ministrstvu za zdravje.

Gre za nov primer političnega kadrovanja. Čadež, dosedanji predsednik sveta URI Soča, do zdaj ni delal v zdravstvu. Kot doktor kemijskih znanosti je bil od leta 1994 zaposlen v upravi za zaščito in reševanje (URSZR), kjer je vodil izobraževanja in usposabljanje s področja jedrske, radiološke, kemijske in biološke zaščite za enote civilne zaščite ter kemije in nevarnih snovi za poklicne gasilce. V njegovem življenjepisu je mogoče prebrati, da si je "ves čas prizadeval za čim večjo vključenost Slovenske vojske v naloge zaščite in reševanja". Je strokovnjak za protiterorizem, prejemnik bronaste medalje Slovenske vojske za izredne zasluge in urednik knjige Biološka vojna. Od leta 2017 je predstavnik Mestne občine Ljubljane v svetu Gasilske brigade Ljubljana.

V SDS ima Čadež več funkcij. Je član njenega izvršilnega odbora in podpredsednik mestnega odbora v Ljubljani. Na predzadnjem kongresu leta 2017 je bil izvoljen v sedemčlanski nadzorni odbor SDS, leto dni pozneje pa kandidiral na parlamentarnih volitvah – po lastnih besedah "zaradi izkušenj, ki jih je imel z migrantskim valom leta 2015". Za glasove se je potegoval z geslom "Brez varnosti pade vse!". URI Soča je zaslovela tudi z rehabilitacijo otrok iz vojnih in kriznih žarišč, zlasti na Bližnjem vzhodu. Čadež je tudi prejemnik bronastega znaka SDS, ki ga stranka članom podeljuje za različne zasluge.

Njegov račun na družbenem omrežju Twitter je poln objav s protimigrantsko in homofobno vsebino. "Kot zaposlenega v URSZR, kjer skrbijo tudi za državne rezerve šotorov in postelj za nastanitve naših državljanov v primerih velikih naravnih nesreč, so ga še posebej zaboleli prizori, ko so migranti v nastanitvenih centrih zakurili postelje in šotore ter pred njimi celo delali 'selfije'," je razlagal v intervjuju za Demokracijo pred parlamentarnimi volitvami 2018. Zabolelo ga je ne le zaradi nehvaležnosti, pač pa tudi zaradi škode, ki je pri tem nastala, saj on in njegovi kolegi dobro vedo, koliko stane kvaliteten šotor, kakršni so bili tisti, ki so izginjali v plamenih. "Primeri škode gredo v nedogled, seveda pa ti niso bili tako vidni, kot so bili primeri gorečih šotorov. Eden je bil recimo uničevanje kablov," je opozarjal.

Kot še en primer izredne brezbrižnosti do tuje lastnine in njenega uničevanja je omenil problem odej. "Odej je med migrantskim navalom leta 2015 vseskozi primanjkovalo. Pomanjkanje se je začelo deloma zato, ker so migranti odeje preprosto uničili. V eni sami noči so jih tako zelo posvinjali, mnogokrat opravili kar na njih tudi potrebo, da so postale neuporabne," je dejal.

Preberite še:
Ko Janša zapre Slovenijo, Janković prodaja elitna zemljišča

Potrebujejo zemljišča za nujno širitev

URI Soča je ena najuglednejših zdravstvenih ustanov pri nas. 60 let skrbi za bolnike, ki imajo zaradi srčnega ali možganskega infarkta, kroničnih bolezni, prometnih nesreč ali drugih nezgod težave z gibanjem, čutenjem, spominom ... 

V zadnjih letih se spopada s prostorsko stisko, zato že nekaj časa načrtuje širitev. Leta 2019 se je znašla v središču pozornosti po našem razkritju, da je nameravala Mestna občina Ljubljana s prodajo zemljišč za gradnjo luksuznih stanovanj onemogočiti nujno širitev rehabilitacijskega centra Soča. V Soči so načrtovali, da bi v prihodnjih letih gradili objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka. Za vse to so potrebovali sosednja zemljišča v lasti ljubljanske občine. 

URI Soča se v zadnjih letih spopada s prostorsko stisko, zato že nekaj časa načrtuje širitev.
URI Soča se v zadnjih letih spopada s prostorsko stisko, zato že nekaj časa načrtuje širitev.
STA

Okoli 6000 kvadratnih metrov okoliških zemljišč je nato od ljubljanske občine kupila družba DC Naložbe, ki je v lasti Zavarovalnice Triglav in Save Re, na njih pa bodo gradili bolnišnico. Preostalih 6000 kvadratnih metrov zemljišč je kupila družba TSC, ki je v lasti poslovneža Tomaža Šifrarja. Ta je zaposlen v družbi Sibo Group, ki jo vodi njegov brat Boštjan Šifrar. Tomaž Šifrar je tudi solastnik in direktor družbe Projekt Pilonova, ki je investirala v gradnjo treh večstanovanjskih blokov v Pilonovi ulici.

Zadnjo večjo investicijo so na URI Soča izpeljali leta 2019, ko so prenovili oddelek za rehabilitacijo pacientov po amputaciji in oddelka za rehabilitacijo pacientov po poškodbah, s perifernimi živčnimi okvarami in revmatološkimi obolenji. Sofinanciralo jo je ministrstvo za zdravje.

Iz poročila o poslovanju v lanskem letu izhaja, da lani v URI Soča niso mogli izpolniti vsega pogodbeno dogovorjenega programa. Medtem ko so pri ambulantnem delu program celo presegli za skoraj dva odstotka, so pri hospitalnem delu dosegli le 87 odstotkov načrtovanega programa. "Razlogov je več, in sicer, da smo skoraj celotno fazo epidemije morali vzdrževati rdečo cono in jo moramo tudi v letu 2021, kjer smo zdravili paciente okužene s COVID-19, da smo morali zmanjšati število pacientov po sobah zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje med pacienti in da smo imeli pomanjkanje kadra. Vsekakor so se zaradi tega podaljšale čakalne dobe za hospitalizacijo pacientov, predvsem na področju otroške rehabilitacije in obravnave pacientov po možganski kapi. URI - Soča sicer še ohranjamo v povprečni poslovni in strokovni kondiciji, vendar pa nam bo neplačilo neizvedenega programa na hospitalnem delu povzročilo resne poslovne težave v letu 2021," piše v poročilu. 

Kdo sedi v svetu URI Soča 

Predstavniki vlade

- Mojca Braz, predsednica

- Suzana Tajnik (NSi)

- Peter Minodraš (SDS)

- izpraznjeno mesto po imenovanju Zvoneta Čadeža za v.d. generalnega direktorja

Predstavnik MOL 

- Barbara Kobal Tomc

Predstavnik ZZZS 

- Klemen Ganziti

Predstavnik delavcev 

- Maja Povše