Brez kazni za poslanko SDS s ponarejenim PCT-potrdilom

Zakaj poslanki SDS za razliko od policistov, ki so izgubili službo, nikoli ni bilo potrebno odgovarjati zaradi uporabe ponarejenega covidnega potrdila?

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 3. 8. 2022, 05:55


lidija ivanusa bobo
Čeprav je bila Lidija Ivanuša v času domnevne storitve kaznivega dejanja poslanka državnega zbora, za katero bi morali veljati najvišji standardi, so se na tožilstvu očitno odločili, da je ne bodo kazensko preganjali.
Bobo

Nekdanja poslanka SDS Lidija Ivanuša, ki so jo policisti pri prehodu državne meje ujeli s ponarejenim covidnim potrdilom oziroma potrdilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT), jo bo odnesla brez kazni.

Kot smo razkrili, je do incidenta prišlo v nedeljo, 9. maja lani, na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu Jelšane. To je bilo v času, ko se je bilo mogoče v Slovenijo brez odrejene karantene vrniti le z negativnim hitrim ali PCR testom. Izjema so bili cepljeni ali prebolevniki, vendar so kot dokaz potrebovali ustrezno zdravniško potrdilo. Tu pa se je pri Ivanuši zapletlo. Policija je zato na okrožno državno tožilstvo v Kopru vložila kazensko ovadbo zoper Ivanušo zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora. Toda tam so že oziroma bodo očitno odstopili od kazenskega pregona.

Na tožilstvu, kjer zaradi varstva osebnih podatkov v konkretni zadevi ne morejo dajati podatkov, so nam namreč pojasnili, da so se v primeru ovadb zaradi uporabe ponarejenih potrdil o izpolnjevanju PCT pogoja odločali za odložitev kazenskega pregona. Gre za alternativno, zunajsodno obliko reševanja kazenskega postopka, po katerem se sploh ne ugotavlja krivde, ampak tožilec osumljencu naloži plačilo denarnega zneska v dobrodelne namene ali delo v splošno korist, po opravljeni nalogi pa ovadbo zavrže.

Takratno poslanko državnega zbora iz vrst SDS so ujeli na mejnem prehodu Jelšane.
Takratno poslanko državnega zbora iz vrst SDS so ujeli na mejnem prehodu Jelšane.
STA

Ali se je to zgodilo tudi v primeru Lidije Ivanuša, na tožilstvu, kot rečeno, ne želijo povedati. Brez dvoma pa bi morali pri poslanki državnega zbora, predstavnici najvišjega zakonodajnega telesa v državi, veljati bistveno višji standardi. Še posebej ob informacijah, da se je izogibala policijskemu zaslišanju, v istem času pa je javno pozivala k cepljenju in spoštovanju drugih ukrepov pred epidemijo covid-19. Bila je celo članica parlamentarnega odbora za zdravstvo.

Preberite še:
Poslanko SDS ujeli s ponarejenim PCT-potrdilom

Policisti ostali brez službe, poslanka pač ne

Ivanušo, ki ima stalno bivališče prijavljeno v Ločici pri Savinji, naj bi tako več mesecev neuspešno iskali na policijski postaji Žalec, kjer so jo hoteli zaslišati oziroma pridobiti njene izjave o okoliščinah storitve kaznivega dejanja. To naj bi naredili šele lani jeseni.

Kolikokrat so jo vabili, zakaj se na to ni odzivala in kako se je opravičevala pred policisti, ni znano. Nekdanja poslanka zadeve ne želi komentirati. Na policijski postaji Žalec pa na naša vprašanja včeraj niso želeli odgovoriti. Tako ni jasno, ali so ji zagrozili s prisilno privedbo. Medtem, ko so jo policisti neuspešno iskali, se je Ivanuša v Ljubljani redno udeleževala sej državnega zbora oziroma njegovih delovnih teles. Opaziti jo je bilo mogoče tudi na dogodkih stranke SDS.

V istem času, septembra lani, je sicer policijsko postajo Žalec in njenega komandirja Gorazda Trbovška obiskal tedanji notranji minister Aleš Hojs, ki ga je spremljal državni sekretar Franc Kangler. Kot so takrat sporočili z ministrstva, so govorili o kadrovski problematiki in potrebi po energetski sanaciji prostorov.

Septembra lani sta policijsko postajo Žalec obiskala takratni notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler.
Septembra lani sta policijsko postajo Žalec obiskala takratni notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler.
MNZ

Dva meseca zatem je sicer policija s posebnim oddelkom Specializiranega državnega tožilstva izvedla večje število hišnih preiskav po vsej Sloveniji, tudi pri petih policistih, ki so jih osumili, da so imeli ponarejena PCT-potrdila. Zaradi tega naj bi bili suspendirani oziroma izgubili službo. Nasprotno policija, ki jo je do zamenjave oblasti vodil Anton Olaj, nikoli ni razkrila javnosti, da je v preiskavi tudi poslanka državnega zbora.

Preberite še:
Janša Jelinčiču speljal poslanko. Snežič reševal njene težave v BiH.

Dvojna merila stranke SDS

Ali so bili s tem seznanjeni v vrhu SDS, ni mogoče preveriti, saj na vprašanja o tem ne odgovarjajo. Včeraj so dejali le, da "so v času vlade Janeza Janše zakoni in pravila veljala za vse. Kdor jih je kršil, je bil deležen zakonitega postopka. Nihče ni bil izvzet. Šele sedanja koalicija briše kazni svojim simpatizerjem za nazaj". Toda od tega, kar govorijo, so drugačna njihova ravnanja.

V času, ko so jo preiskovali zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, je Lidija Ivanuša pozivala javnost k cepljenju in spoštovanju ukrepov proti covid-19.
V času, ko so jo preiskovali zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, je Lidija Ivanuša pozivala javnost k cepljenju in spoštovanju ukrepov proti covid-19.
Facebook

Manj kot teden dni po obisku Hojsa v Žalcu je državni zbor na predlog tedanje koalicije odločal o noveli zakona o javnem redu in miru, ki bi dal policiji proste roke pri preganjanju protivladnih protestnikov in drugih glasnih kritikov oblasti. Janševi so sicer najprej želeli uveljaviti dopolnilo za strožje sankcioniranje žaljenja visokih predstavnikov države. Na koncu je uspelo opoziciji za vsega en glas preprečiti sprejetje novele, ki bi prinesla ponovno uzakonitev verbalnega delikta.

Pri dvojnih merilih je šla Janševa vlada še dlje. Tako je Hojs kot notranji minister zahteval odreditev revizije v več odmevnejših primerih Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), v katerih je prišlo do zavrženja kazenske ovadbe. Za to so se na tožilstvu odločali zaradi različnih razlogov, tudi pomanjkanja dokazov in nedolžnosti osumljencev. Med drugim se je to zgodilo v primeru ovadenih bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, ki ga v SDS že dalj časa izkoriščajo za politične namene.