Anesteziologa skušali izseliti iz neprofitnega stanovanja

Kako se je zdravnik iz UKC Ljubljana odzval na naše razkritje, da je živel v neprofitnem stanovanju, medtem je bil lastnik luksuzne nepremičnine na elitnejši lokaciji v Ljubljani? In kaj so o tem povedali na ljubljanskem stanovanjskem skladu?

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 25. 1. 2024, 17:00


bojan-kontestabile
Nova luksuzna nepremičnina anesteziologa, ki je med njeno obnovo bival v občinskem neprofitnem stanovanju.
Primož Lavre

Na necenzurirano.si smo danes razkrili, da je anesteziolog dr. Bojan Kontestabile iz UKC Ljubljana, ki meni, da ga plačujejo slabše kot čistilko, še do lani živel v neprofitnem občinskem stanovanju, četudi je že več let lastnik vile na eni od elitnih ljubljanskih lokacij.

Na to se je popoldan odzval Kontestabile. "Izjavo (v katerem je svojo plačo primerjal s čistilko, op.p.) obžalujem in se prizadetim tudi opravičujem," je dejal. Poudaril je tudi, da je za stanovanje v soseski Nove Poljane v Ljubljani plačeval tržno najemnino.

"Naša družina je bila po prijavi na javni razpis leta 2001 izbrana za najem stanovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana. Glede na zakonske kriterije nam je Mestna občina Ljubljana določila neprofitno najemnino, je za 24ur.com pojasnil anesteziolog. Po nakupu nove nepremičnine leta 2015 pa, da so z najemodajalcem sklenili dogovor, da do ureditve nebivalne nepremičnine še naprej uporabljajo stanovanje, a da zanj plačujejo tržno ceno, ki jo določi sklad.

Toda v ljubljanskem stanovanjskem skladu so o njegovem primeru povedali povsem drugačno zgodbo. 

Več kot 20 let je Kontestabile živel v enem od stanovanj v soseski Nove Poljane. Veliko večino časa je plačeval neprofitno najemnino.
Več kot 20 let je Kontestabile živel v enem od stanovanj v soseski Nove Poljane. Veliko večino časa je plačeval neprofitno najemnino.
Google

/
/
Google

Preberite še:
Zdravnik, ki zavida čistilkam: gradil vilo, živel pa v neprofitnem stanovanju

Sklad ga je pozval, naj vrne stanovanje 

"Pri navedenem zdravniku smo ugotovili preseganje dohodkov v upravnem postopku preverjanja izpolnjevanja pogojev po 90. členu zakona v letu 2017 in mu začeli zaračunavati tržno najemnino. Ker pa so v postopku ugotovili tudi lastništvo nepremičnin, med njimi tudi stanovanja, so ga pozvali na vrnitev neprofitnega najemnega stanovanja," so pojasnili v javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana. A ker so kasneje v postopku ugotovili, da ne gre za lastništvo primernega stanovanja, za izselitev ni bilo pravne podlage, dodajajo.

To pomeni, da je Kontestabile neprofitno najemnino plačeval vse do leta 2017, torej več kot dve leti po tem, ko je že bil lastnik hiše na elitni lokaciji v Ljubljani, ki jo je leta 2020 začel obnavljati. Če v skladu ne bi tega sami odkrili, bi bil Kontestabile verjetno še danes v stanovanju in zanj plačeval neprofitno najemnino. Ta po trenutno veljavnih predpisih za povprečno stanovanje, veliko 55 kvadratnih metrov, znaša približno 290 evrov.

Najemnica neprofitnega stanovanja je bila sicer žena zdravnika, on pa je bil uporabnik stanovanja, pojasnjujejo v skladu. Najemna pogodba je bila sklenjena 21. marca 2000, stanovanje pa je bilo 5. julija 2023 vrnjeno skladu. "V trenutku kandidiranja za neprofitno stanovanje je najemnica izpolnjevala vse pogoje," je za 24ur.com pojasnil Aleš Tomažin, vodja sektorja za investicije na skladu. Kasneje pa so se zadeve spremenile.

Tekom upravnega postopka ponovnega preverjanja izpolnjevanja splošnih pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem, začetim v letu 2022, je najemnik nato prostovoljno vrnil neprofitno najemno stanovanje. 

Dr. Bojan Kontestabile iz UKC Ljubljana
Dr. Bojan Kontestabile iz UKC Ljubljana
Youtube/Zdravniška zbornica

Preberite še:
Ali zdravniki po velikem zvišanju plač delajo več? Ja, pri zasebnikih.

Leta 2020 začel obnovo vile

Kot smo razkrili, je Kontestabile že leta 2015 kupil večji stanovanjski objekt na eni od elitnejših lokacij. Ob tem je najel več kot 200.000 evrov posojila. V nepremičnini je več kot 300 kvadratnih metrov površin.

Leta 2020, torej med epidemijo covid-19, ko so zdravniki na veliko začeli dobivati tako imenovane covid dodatke, je začel luksuzno nepremičnino obnavljati. Po podatkih, ki so jih iz UKC Ljubljana razkrili tedniku Mladina, je Kontestabile med epidemijo prejel za skoraj 44 tisoč evrov dodatka. Dela na nepremičnini so danes v veliki meri že končana.

Kdaj se je dejansko preselil v novo vilo, v kateri je imel že od leta 2015 sedež njegov zasebni zavod Mobilni specialist, in ali je bilo to pred vrnitvijo stanovanja javnemu stanovanjskemu skladu, ni znano.