Zdravnik, ki zavida čistilkam: gradil vilo, živel pa v neprofitnem stanovanju

Anesteziolog iz UKC Ljubljana, ki meni, da ga plačujejo slabše kot čistilko, je še do lani živel v neprofitnem občinskem stanovanju, četudi je že več let lastnik vile na eni od elitnih ljubljanskih lokacij. Kako je to mogoče?

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 25. 1. 2024, 05:55


bojan-kontestabile
Dr. Bojan Kontestabile, anesteziolog iz UKC Ljubljana
Youtube/Zdravniška zbornica

"V januarju bom v UKC Ljubljana po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bom 184 ur doma v pripravljenosti. Za to bom prejel plačilo 5.490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro. Svoje delo rad opravljam, težko pa sprejmem, da čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejmem 14 evrov."

S temi besedami je dr. Bojan Kontestabile, anesteziolog iz UKC Ljubljana, v ponedeljek pojasnjeval javnosti razloge za stavko zdravnikov, ki v organizaciji sindikata Fides traja že deseti dan. Njegova izjava, v kateri je plače zdravnikov primerjal z bornimi prejemki čistilk, je v zadnjih dveh dneh močno odmevala na družbenih omrežjih. Ne le zato, ker je popolnoma netočna, ampak tudi žaljiva do čistilk, saj je njihova plača pogosto nižja od minimalne.

Toda Kontestabile ima vendarle nekaj skupnega s socialno najšibkejšimi. Še do sredine leta 2023 je bil namreč najemnik neprofitnega stanovanja v lasti javnega sklada Mestne občine Ljubljana (MOL). Tam je uradno živel, četudi je bil v istem času že lastnik luksuzne nepremičnine na eni od elitnih lokacij v Ljubljani, ki jo je obnavljal.

Kako je to mogoče?

Nepremičnina, ki jo je leta 2015 kupil Kontestabile in pet let pozneje začel obnavljati.
Nepremičnina, ki jo je leta 2015 kupil Kontestabile in pet let pozneje začel obnavljati.
Primož Lavre

/
/
Primož Lavre

Preberite še:
Ali zdravniki po velikem zvišanju plač delajo več? Ja, pri zasebnikih.

5.400 evrov plače, živel pa v neprofitnem stanovanju

Na družbenih omrežjih so skupaj z izjavo anesteziologa o čistilkah v zadnjih dneh zaokrožile tudi fotografije njegove vile. Gre za večji stanovanjski objekt na eni od elitnejših lokacij, ki ga je kupil leta 2015, za kar je najel več kot 200.000 evrov posojila. V njem je več kot 300 kvadratnih metrov površin.

Leta 2020, torej med epidemijo covid-19, ko so zdravniki na veliko začeli dobivati tako imenovane covid dodatke, je začel luksuzno nepremičnino obnavljati. Po podatkih, ki so jih iz UKC Ljubljana razkrili tedniku Mladina, je Kontestabile med epidemijo prejel za skoraj 44 tisoč evrov dodatka. Dela na nepremičnini so danes v veliki meri že končana.

A ves ta čas je Kontestabile uradno prebival v občinskem neprofitnem stanovanju. To so nam včeraj potrdili tudi na ljubljanskem stanovanjskem skladu. Pojasnili so nam, da Kontestabile ni več njihov najemnik od julija 2023.

Zakaj je to sporno? Javna neprofitna stanovanja so v prvi vrsti namenjena socialno najšibkejšim. Pri dodelitvi imajo prednost mlade družine, družine z večjim številom otrok in invalidi. Razpisi stanovanjskega sklada običajno določajo še več drugih prednostnih kategorij prosilcev, eden od kriterijev pa so tudi dohodki in premoženje posameznika. Najemniki za bivanje plačujejo neprofitno najemnino, ki je precej nižja od tržne. Po trenutno veljavnih predpisih za povprečno stanovanje, veliko 55 kvadratnih metrov, znaša približno 290 evrov.

Do sredine lanskega leta je bil Kontestabile prijavljen v enem od blokov v naselju Nove Poljane. V njem so neprofitna stanovanja.
Do sredine lanskega leta je bil Kontestabile prijavljen v enem od blokov v naselju Nove Poljane. V njem so neprofitna stanovanja.
Google

Stanovanje je blizu UKC Ljubljana.
Stanovanje je blizu UKC Ljubljana.
Google

Preberite še:
Že tri leta skrivajo imena plačnih rekorderjev med zdravniki

Kdo preverja najemnike neprofitnih stanovanj?

Znano je, da je vrsta za takšna stanovanja v prestolnici zelo dolga. Četudi je Kontestabile prepričan, da je plačan slabše od čistilk, zagotovo ne sodi med socialno ogrožene. V preteklosti je ljubljanski stanovanjski sklad že preverjal, kdo vse živi v teh stanovanjih. Leta 2017 je recimo odkril najemnika, ki je plačeval neprofitno najemnino, imel pa je 4.200 evrov neto dohodkov. To je 1.300 evrov manj, kot jih bo po lastnih besedah za delo v UKC Ljubljana januarja prejel Kontestabile.

Ta je vsaj v preteklosti delal tudi za zasebne klinike. To mu je uspevalo, četudi po lastnih besedah v UKC Ljubljana mesečno opravi 25 delovnih dni, še skoraj enkrat toliko časa pa preživi doma, kjer čaka v pripravljenosti. Že od leta 2008 ima Kontestabile odprt s.p. pod imenom Conte anesteziologija. Koliko prihodkov ustvari in za koga vse dela, ni mogoče preveriti, saj gre za normiran s.p. Tako mu ni treba objavljati letnih izkazov.

Po podatkih, ki smo jih pridobili od njegovega delodajalca, UKC Ljubljana, pa je imel v preteklosti soglasja za delo zunaj matične ustanove, torej v drugih zdravstvenih ustanovah. Tako je imel marca 2020, ko je izbruhnila epidemija covid-19, dve takšni soglasji. Eno za delo v Splošni bolnišnici Jesenice, drugo pa za delo "pri zasebniku oziroma koncesionarju". Pri komu točno, v UKC Ljubljana ne razkrivajo. Ob tem je treba poudariti, da je bil UKC Ljubljana med epidemijo eden od najbolj obremenjenih v državi, veliko breme pa je padlo prav na anesteziologe.

Ko smo leto dni pozneje ponovno preverjali, teh soglasij ni bilo več. Kot že omenjeno, to je bil že čas, ko so zdravniki prejemali covid dodatke za delo med epidemijo. Kolikšno plačo so takrat prejemali posamezni zdravniki, uradno ni znano. Na UKC Ljubljana namreč teh podatkov že tri leta ne želijo razkriti kljub temu, da je to z odločbo zahtevala informacijska pooblaščenka.

"Svoje delo rad opravljam, težko pa sprejmem, da čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejmem 14 evrov," je izjava, s katero je razburil javnost.
"Svoje delo rad opravljam, težko pa sprejmem, da čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejmem 14 evrov," je izjava, s katero je razburil javnost.
Youtube/Zdravniška zbornica

Zavod za "dobavo" anesteziologov

Kontestabile je bil do jeseni 2022 tudi solastnik zavoda Mobilni specialist. Skupaj s kolegom iz UKC Ljubljana Gordanom Mijovskim sta ga ustanovila v začetku leta 2016, ko sta se potegovala za posel v UKC Maribor.

Ta se je takrat spopadal s hudo krizo zaradi pomanjkanja anesteziologov. Iz UKC Ljubljana jih niso uspeli dobiti, saj so jim v Mariboru ponujali plačilo v višini 42 evrov bruto na uro, sami pa so zahtevali 60 evrov neto. "Po naši oceni so njihova pričakovanja upravičena, saj bi jim angažma v Mariboru povzročil znatne dodatne stroške," je takrat povedal Milenko Stanković, predsednik sindikata Fides v UKC Ljubljana.

Priložnost je želel izkoristiti Kontestabile, čigar zavod bi v Maribor pripeljal anesteziologe. Toda tam so se raje odločili za cenovno ugodnejše specialiste z Reke, ki jih je pripeljal Miha Pogačnik, vodja službe za zakonodajo v času prejšnje vlade Janeza Janše. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri posredovanju hrvaških anesteziologov se je pozneje znašel v sodni preiskavi.