Od Lidije do Katje #kolumna

20-letna Katja je umrla, ker je upoštevala pravila. Ista pravila, ki jih je nekdanja poslanka Lidija Ivanuša skušala izigrati. In za to ji ni bilo treba nikoli odgovarjati.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 6. 8. 2022, 05:55


20191114-00974396
Policija je zoper Lidijo Ivanuša vložila kazensko ovadbo zaradi ponarejanja listin, a jo je nekdanja poslanka SDS odnesla brez kazni.
STA

Iz avtomobila, ki se je pripeljal na bencinski servis v Brežicah, je izstopil voznik. Stopil je do ročke za točenje goriva, a mu je to preprečil eden od uslužbencev servisa, ki mu ni dovolil "tankati". Po nekaj minutah pregovarjanja je vozniku prekipelo. Avtomobil je zaklenil in ga pustil na točilnem mestu, sam pa je peš odšel.

Opisani dogodek se ni zgodil junija letos, ko je na bencinskih servisih v lasti Petrola in OMV več dni pred napovedano podražitvijo čudežno začelo zmanjkovati goriva, ampak je starejšega datuma. Pisala se je sreda, 15. septembra lani. To je bil prvi dan veljavnosti še enega od covidnih odlokov, ki jih je nekdanja vlada sprejela čez vikend. Z njim je določila, da lahko gorivo točijo le vozniki, ki pred tem pokažejo potrdila o izpolnjevanju pogoja prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT). V Slovenijo je prišel četrti val epidemije, pogoj za vstop v javno življenje pa je postalo potrdilo PCT. Dobesedno in čez noč. 

Ne le voznik iz Brežic, v stiski se je znašla množica ljudi, ki so do takrat oklevali, ali bi se cepili ali ne, pri čemer jim Jelko Kacin in tisti vladni strokovnjak za telesno govorico pač nista mogla vzbujati zaupanja. Med njimi je bila tudi 20-letna Katja, ki brez pogoja PCT ni smela na avtobus, s katerim se je vozila v službo. Bila je ena od mnogih, ki so se takrat odločili izkoristiti vladno "kartico za izhod iz ječe" - cepivo Janssen, ki je z enim odmerkom omogočalo izpolnjevanje pogoja PCT že ob odhodu s cepilnega mesta. Prejela ga je, četudi so nekatere države to cepivo že pred tem prepovedale za mlajše od 50 let.

Mnogi, ki se niso želeli cepiti ali testirati, so enostavno kupili ponarejeno covidno potrdilo oziroma potrdilo o izpolnjevanju PCT.
Mnogi, ki se niso želeli cepiti ali testirati, so enostavno kupili ponarejeno covidno potrdilo oziroma potrdilo o izpolnjevanju PCT.
Bobo

Katja je umrla, ker je upoštevala pravila. Ista pravila, ki jih je ena poslanka tedanje vladajoče stranke, za nameček še članica parlamentarnega odbora za zdravstvo, skušala izigrati. 

Preberite še:
Poslanko SDS ujeli s ponarejenim PCT-potrdilom

"Prvorazredni" in vsi ostali

Pred dnevi smo tako na necenzurirano.si razkrili, da so policisti na mejnem prehodu Jelšane maja lani ujeli takratno poslanko SDS Lidijo Ivanuša pri poizkusu vrnitve v Slovenijo s ponarejenim potrdilom o izpolnjevanju pogoja PCT. Proti njej so vložili kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanja listin, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora. Ivanuši se ni zgodilo nič, saj je tožilstvo v zadevi odstopilo od pregona. 

Drži, pred zakonom bi morali biti vsi enaki. In enako kot pri Ivanuši naj bi tožilstvo storilo tudi v drugih primerih suma ponarejanja potrdil za pogoj PCT. Pregon je opustilo, osumljencem pa naložilo zgolj plačilo denarnega zneska v dobrodelne namene. Toda med Ivanušo in ostalimi ponarejevalci potrdil sta vendarle dve pomembni razliki. Prvič, govora je o izvoljeni predstavnici ljudstva, poslanki najvišjega zakonodajnega telesa v državi, ki je v istem času javno pozivala k cepljenju in spoštovanju drugih ukrepov proti epidemiji covid-19. In drugič, več mesecev naj bi se izogibala tudi zaslišanju na policiji. 

Lidija Ivanuša se je pridružila pozivom k cepljenju in javno grajala nasprotnike cepljenja oziroma ukrepov proti epidemiji covid-19.
Lidija Ivanuša se je pridružila pozivom k cepljenju in javno grajala nasprotnike cepljenja oziroma ukrepov proti epidemiji covid-19.
Facebook

V mesecih, ko je država z odmerki cepiva Janssen cepila Katjo in še 85.000 ljudi, ki jih v drugih državah ne bi, so torej policisti iz Žalca neuspešno iskali poslanko, ki je v tem času redno hodilo v službo v zgradbo parlamenta na Šubičevi ulici v Ljubljani. Ali v retoriki SDS: medtem ko so "drugorazredni" državljani zaradi novih pravil PCT doživljali živčne zlome na bencinskih servisih, jih je "prvorazredna" poslanka takratne vladajoče stranke brez trohice slabe vesti obšla, pri čemer ji je pomagal vrh stranke. 

Mar res verjamete, da Aleš Hojs, sicer tudi sam star znanec mejne policije, kot minister za notranje zadeve ni vedel za težave policistov pri iskanju njegove strankarske kolegice? 

Preberite še:
Janša Jelinčiču speljal poslanko. Snežič reševal njene težave v BiH.

Zakaj so prikrivali "afero Ivanuša"

Jasno je, kaj se je zgodilo. Medtem ko so v SDS medije, protestnike in druge kritike oblasti serijsko obtoževali, da pomagajo širiti virus, so bili pri lastni poslanki naklepno tiho. Za manjšinsko vlado Janeza Janše je bil v letu dni pred parlamentarnimi volitvami pomemben dobesedno vsak poslanski glas. 

Če bi Ivanuša zapustila parlament, bi se poslansko mesto vrnilo Zmagu Jelinčiču. To bi njegov "cenik" verjetno še podražilo.
Če bi Ivanuša zapustila parlament, bi se poslansko mesto vrnilo Zmagu Jelinčiču. To bi njegov "cenik" verjetno še podražilo.
Primož Lavre

Odstop Lidije Ivanuša bi pomenil dodatno težavo, saj gre za poslanko, ki jo je SDS speljala Zmagu Jelinčiču – prav v času, ko je njen dolgoletni partner v BiH poslovno sodeloval z Rokom Snežičem. Če bi Ivanuša zapustila parlament, bi se poslansko mesto vrnilo Jelinčiču. To bi njegov "cenik" verjetno še podražilo. Če bi odšla "le" iz poslanske skupine SDS, bi bila še en prosti radikal, s katerim bi bilo treba vsak dan trgovati. Prikrivanje "afere Ivanuša" je zato mogoče dati v isto kategorijo kot spremembe gradbene zakonodaje, ki so Branku Simonoviču omogočile legalizacijo črne gradnje, sporazume s poslancema narodnostnih skupnosti, proračunska darila Jelinčičevim volilnim okrajem in druge politične operacije, namenjene obrambi Janševe koalicije pred njenim sesutjem. Edina razlika je, da morajo Ivanuši celo avtorji vseh ostalih ekscesov, povezanih z nekdanjo vladajočo stranko, priznati premoč na lestvici moralne sprevrženosti. In norčevanja iz ljudi.

Edino, kar jih druži, je, da nihče nikoli za nič ne odgovarja. Ne za Lidijino ponarejanje. Ne za Katjino smrt. 

Preberite še:
Zakaj je morala umreti 20-letna Katja #dokumenti