O poslanki, ki ne pozna Knjige vseh knjig #kolumna

Papež Frančišek meni, da si istospolno usmerjeni zaslužijo pravico do družine. Sočasno poslanka Iva Dimic trdi, da Sveto pismo pravi drugače.

Avtor: Ford Perfect
torek, 4. 10. 2022, 11:55


20200302-00992823
Poslanka Iva Dimic, ki je bila v času prejšnje vlade predsednica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, je v državnem zboru izjavila, da je Knjiga vseh knjig nad Ustavo.
STA

"Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad Ustavo." - poslanka Iva Dimic, NSi v debati v državnem zboru glede družinskega zakonika, ki bo omogočal poroke istospolnih partnerjev

Božji besedi ne gre ugovarjati. Ne smemo se spraševati ali ugotavljati, zakaj je Bog prepovedal to in dovolil tisto. Boga ne gre skušati ali se mu zoperstavljati. Vse to in še več so zagotovo zapovedi, trditve, s katerimi bi se Dimičeva Iva nedvomno strinjala, medtem ko nam vsiljuje Knjigo (iz gr. biblio, knjiga), ki da naj bi bila celo nad Ustavo. Knjiga vsebuje Božjo besedo, ki jo je potrebno spoštovati in upoštevati vse, kar je zapisano notri, do zadnje pike in vejice, kar je notri, je vendar Sveto. Kajne?

Kadar se kakšen dokument ali delo citira, je običajno dobro vedeti, kaj v njem piše.

V peti Mojzesovi knjigi na primer najdemo sledeče zakone:

- Ženska naj ne nosi moške obleke in moški naj si ne oblači ženskih oblačil; kajti gnusoba je Gospodu, tvojemu Bogu, kdor koli to dela.

- Kadar zidaš novo hišo, narêdi na strehi ograjo, da ne spraviš krvi nad svojo hišo, ko bi kdo po nesreči padel z nje.

- Narêdi si čopke na štirih vogalih ogrinjala, s katerim se ogrinjaš!

- Ne oblači obleke, tkane iz dveh različnih niti!

Nočem se norčevati iz uboge Dimičeve Ive, toda zgoraj citirane besede je izrekla oblečena v hlače in pulover, ne v krilo ali kakšno drugo žensko oblačilo. To je gnusoba Gospodu, njenemu Bogu, kadar to dela. Na strehi njene hiše bržkone ni ograje, tudi nobenega čopka nisem še zasledil na katerem izmed njenih ogrinjal. Toda najhujša je bržkone zadnja prepoved, kjer Knjiga vseh knjig, ki je tudi nad Ustavo, prepove mešanje različnih materialov v oblačilih. Nekateri prevodi omenjajo le volno in lan, toda splošno sprejeto je, da Knjiga tu govori o mešanju katerikolih dveh materialov. Omenjena Knjiga nam torej strogo prepoveduje spodnje perilo narejeno iz 98% bombaža in 2% elastana.

Pred spremembami družinskega zakonika je bilo več protestov, med nasprotniki so tudi vidni člani stranke SDS in organizacije, ki veljajo za njihove družbene satelite.
Pred spremembami družinskega zakonika je bilo več protestov, med nasprotniki so tudi vidni člani stranke SDS in organizacije, ki veljajo za njihove družbene satelite.
STA, Nikola Miljković/m24

Preberite še:
Ne za otroke, za histerijo jim gre #kolumna

Vsi gremo v pekel

Vsi gremo v pekel. Nekateri smo obsojeni zaradi spodnjega perila, drugi zaradi bolj zabavnih aktivnosti. Sam jim zavidam. Končali bomo tako vsi enako, toda nekateri so se pri tem vsaj zabavali.

Z veliko lahkotnostjo tako Dimičeva Iva v Knjigi išče odlomke, ki so ji všečni in jih predstavlja kot Božjo besedo, ki jo je potrebno v celoti upoštevati in se ne spraševati, kako ali zakaj. Hkrati s perverzno prevzetnostjo preskoči odlomke, ki so ji manj povšeči. Tu ne gre za nov problem. Dolgo, kompleksno in nekoliko zmedeno delo potrebuje interpretacijo, ta mora biti jasna in konsistentna. Namreč, če vsak lahko sam zase odloča, kaj piše v dobrih 2500 let stari knjigi, v resnici o vsebini ne odloča nihče.

Ponekod potegnejo črto med Staro zavezo in Novo zavezo in pravijo, da nič v Stari zavezi ne velja in je potrebno upoštevati le Novo zavezo. Mojzesove knjige so del Stare zaveze, torej v tej interpretaciji ne veljajo več, saj je Jezus prinesel nov zakon in novo besedo. Za vtis, kaj to pomeni pri dotični polemiki okoli poroke istospolnih partnerjev, sem zbral vse odlomke, ki zadevajo vprašanje istospolnosti iz Nove zaveze:

Seznam je tu končan. Tu je razlog, zakaj nam nihče ne očita 2% elastana v spodnjem perilu, čeprav imajo včasih težavo s sprejemanjem istospolnih zvez.

Tudi papež Frančišek meni, da imajo istospolni pravico do družine.
Tudi papež Frančišek meni, da imajo istospolni pravico do družine.
Vatican News

Preberite še:
Kaj nas je naučila Elizabeta II #kolumna

Še papež govori drugače kot Dimičeva Iva

Težavnost interpretacije Knjige so skozi stoletja kristjani reševali na različne načine. Pri nas je prevladala Rimokatoliška vera, ki za najvišjega arbitra verskih vprašanj določi rimskega škofa, s polnim nazivom: Rimski škof in pastir vesoljne Cerkve, Jezusov vikar, Naslednik Princa Apostolov, Primat Italije, Nadškof in Metropolitan Rimske province, Vladar Svetega Sedeža in Prvi služabnik Boga. Neformalno mu rečemo tudi "papež", čeprav gre za pogovorni in ne uradni naziv. Trenutni papež Frančišek I. se je vprašanja istospolnih partnerjev dotaknil že večkrat, morda še najbolj celovit je sledeči citat:

"Istospolni imajo pravico biti del družine. Tudi oni so Božji otroci in imajo pravico do družine. Nikogar ne bi smeli metati skozi vrata ali mu greniti življenja, ker je istospolno usmerjen."

Rimski škof in pastir vesoljne Cerkve, Jezusov vikar, Naslednik Princa Apostolov, Primat Italije, Nadškof in Metropolitan Rimske province in Prvi služabnik Boga meni, da si istospolno usmerjeni zaslužijo pravico do družine in pravico, da se z njimi ravna kot z ljudmi, ne kot s steklimi živalmi. Sočasno Dimičeva Iva, poslanka NSi v državnem zboru meni, da Knjiga vseh knjig, ki je tudi nad Ustavo, pravi drugače.

Mimogrede, Ustava Republike Slovenije je dokument, ki med drugim zagotavlja njeno svobodo do mnenja in do govora. Ustava ji daje to pravico tudi kadar obrekuje Knjigo vseh knjig, ki je nad Ustavo in o njej trosi neresnice.

Živite kot svobodni ljudje, vendar ne tako, da bi bila vaša svoboda zagrinjalo zla, ampak kot Božji služabniki. Vse spoštujte, brate ljubite, Boga se bojte, cesarja spoštujte. – 2. evangelij po Petru

Preberite še:
Kdo vas hujska #kolumna

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.