Ne za otroke, za histerijo jim gre #kolumna

Aleš Primc in ostali gorečneži ob odločitvi ustavnega sodišča zganjajo histerijo za škodovanje otrokom – tem istim, ki jih bojda želijo zaščititi.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 17. 7. 2022, 05:55


protest, gej, istospolni
Očitno so dovoljena vsa sredstva. Ne le odkrito delovanje parlamentarne stranke proti pravni državi, ampak tudi vztrajanje pri jugoslovanskem odnosu do istospolnih partnerstev. Na fotografiji protesti "zagovornikov tradicionalne družine".
STA, Nikola Miljković/m24

"Pravica odraslih oseb do posvojitve otroka ne obstaja, obratno, otrok ima pravico biti posvojen v najbolj optimalno mogočo skupnost."

                                                                           (Izjava NSi za javnost, 13. julij 2022)

Ustavno sodišče je odločilo: Ustava Republike Slovenije ne zahteva, da sta dva zakonca različnih spolov. Poročita se lahko dve odrasli osebi, pri čemer ne velja omejitev, da gre za moškega in žensko. Za nekatere je to življenjska prelomnica, saj se bodo lahko poročili. Za druge je to skomig z rameni, saj na njih nima posebnega vpliva.

Toda za Novo Slovenijo (NSi) je to trenutek, ko vzamejo v roke puško in gredo na okope branit ... kaj že? Nepravico istospolnih ljudi do poroke oziroma nekaj v tem smislu.

Izjava NSi za javnost je šokantna in zaskrbljujoča. Ne zato, ker nasprotujejo tem porokam - do tega imajo enako pravico, kot imajo istospolni pravico do poroke. Šokantna je zato, ker so v istem stavku napovedali, da bodo za napad na to pravico uporabili vsa pravna sredstva in nato našteli še, katera protipravna sredstva nameravajo uporabiti. NSi bo tako nasprotovala vsem poizkusom popravka družinskega zakonika, ki bi zakon spravil v okvir Ustave RS. Državotvornost si opozicijska stranka očitno razlaga kot rušenje osnovnih načel državnosti.

Preberite še:
Telekomovi fantje, ki jim je vseeno #kolumna

Nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi) je napovedal, da se bo stranka proti odločitvi ustavnega sodišča borila z vsemi sredstvi.
Nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi) je napovedal, da se bo stranka proti odločitvi ustavnega sodišča borila z vsemi sredstvi.
STA

Ali v NSi razumejo, kaj je ustava?

Stranka, ki je pred slabimi štirimi leti podprla ustavno obtožbo tedanjega premiera Marjana Šarca, ker v roku 99 dni od zaprisege ni odpravil neustavnega stanja, sedaj napoveduje, da si bo na vse kriplje prizadevala ohraniti protiustavno stanje na področju družinskega zakonika. Nasprotovanje zakonom, ker jih odločitev najvišjega sodišča "ni prepričala", ni pravno sredstvo. Je sredstvo enopartijske diktature, kjer pisani zakoni in vnaprej znana pravila ne veljajo in kjer kaj šteje le volja močnejšega.

Ne gre dvomiti, da Matej Tonin tudi pri tem sledi nareku svojega političnega botra, toda stranka nima niti toliko samorefleksije, da bi napovedala boj s pravnimi sredstvi in jih potem dejansko začela uporabljati. Slovenija je pravna in socialna država, pravi drugi člen Ustave Republike Slovenije. V pravni državi veljajo pravila. Eno od teh pravil je, da na odločitev ustavnega sodišča ni pritožbe. Nikomur ni zapovedano, da se mora z njihovo odločitvijo strinjati, toda ustavno sodišče obstaja zato, da njegova beseda obvelja.

Če torej ustavno sodišče reče, da ustava dovoljuje poroke istospolnih parov, potem ustava pravi tako. Kdor se s tem ne strinja, ima na voljo zadostna pravna sredstva, saj taista ustava predpiše tudi način, kako se lahko dokument spremeni.

Zažgana lutka istospolnega para na karnevalu v hrvaškem mestu Imotski leta 2020.
Zažgana lutka istospolnega para na karnevalu v hrvaškem mestu Imotski leta 2020.
STA

Preberite še:
Hojs nas je ovadil, ker ga sprašujemo po orožju

Kaj počnejo Primc in ostali gorečneži

Če bi bila NSi državotvorna stranka, bi predlagala ustavni amandma, ki bi poroko opredelil kot zvezo moškega in ženske. Predlog bi predstavila najprej parlamentu, nato še ljudstvu in s tem bi, če bi zagotovila zadostno podporo, dosegli, da naša ustava ne bi več dovoljevala takih porok. Nasprotovanje porokam istospolnih partnerjev je lahko povsem načelna politična usmeritev. V demokraciji nikomur ni zapovedano, da se mora s čimerkoli strinjati. Ravno zato imamo demokracijo: če se okoli česa ne strinjamo, lahko sedemo za mizo in težavo rešimo po v naprej določenih pravilih.

Toda nasprotovanje porokam istospolnih partnerjev na neustaven način, z norčevanjem iz najvišjih organov v državi in napovedjo, da bodo v največji možni meri zaustavljali odpravo neustavnega stanja, ni zgolj nestrinjanje. Dejanja NSi predstavljajo zlorabo političnega sistema, zlorabo demokracije in poskus ponovne uvedbe enopartijskih metod iz polpretekle zgodovine.

Aleš Primc, pobudnik treh referendumov o družinskem zakoniku, je ustavno sodišče obtožil goljufije. Na fotografiji z nekdanjo predsedniško kandidatko Angelco Likovič.
Aleš Primc, pobudnik treh referendumov o družinskem zakoniku, je ustavno sodišče obtožil goljufije. Na fotografiji z nekdanjo predsedniško kandidatko Angelco Likovič.
STA

Ampak za otroke gre! Res? V Sloveniji se čakalna doba za posvojitev meri v desetletjih. Je daljša kot kjerkoli v zdravstvu. Centri za socialno delo morajo tako ali tako skrbeti, da se otrok posvoji v zanj karseda najbolj optimalno družino. Toda očitno so zdaj dovoljena vsa sredstva. Ne le odkrito delovanje parlamentarne stranke proti pravni državi, ampak tudi vztrajanje pri jugoslovanskem odnosu do istospolnih partnerstev.

Po državi bodo tako še naprej rovarili kalibri tipa Primc, Hojs, Brščić in drugi skrajneži. Ti bodo otroke, ki jih bodo v prihodnjih letih posvojili istospolni partnerji, načrtno spravljali še pod toliko večje družbene in druge pritiske. Njihovo histerijo bodo verski gorečneži izkoristili za škodovanje otrokom – tem istim otrokom, ki jih bojda želijo zaščititi.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.