Milan Krek se ima za žrtev. Resno? #kolumna

Edina naloga Milana Kreka je bila govoriti, da vlada dela v skladu s stroko – ne glede na to, kaj je vlada dejansko počela in kaj je govorila stroka.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 8. 5. 2022, 05:55


Milan Krek
Milanu Kreku je najvišji položaj v karieri omogočila politika.
Bobo

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Milan Krek, je sporočil, da bo inštitut branil pred slehernim političnim vmešavanjem. Ne gre za šalo. Vodja NIJZ, ki je svoje delovanje na inštitutu povsem podredil željam in potrebam vlade Janeza Janše, je ob vesti, da ga nova vlada želi zamenjati, sporočil, da vodi neodvisno strokovno institucijo, ki jo bo ubranil pred političnimi vplivi.

Sprašujem se, zakaj Milan Krek tega ni storil že prej. Zakaj ni branil institucije, ki je v Sloveniji edina strokovno usposobljena za spopadanje z epidemijo, ko so epidemiologe odrinili in odločanje prepustili torakalnim kirurgom in gradbenim inženirjem? Aleš Hojs, gradbeni inženir, je imel pri odločanju o epidemiji več besede kot dr. Mario Fafangel in celotna epidemiološka služba NIJZ skupaj. Milan Krek ni niti enkrat povzdignil glasu, ko je bilo treba zagovarjati stroko pred vplivom politike, da bi rešili človeška življenja pred nesposobneži, ki so se šli strokovnjake. Milan Krek ni niti črhnil, ko je vlada ignorirala priporočila strokovnjakov za nalezljive bolezni in namesto njih raje poslušala obramboslovca. 

Janez Janša je v Milanu Kreku našel poslušnega direktorja NIJZ.
Janez Janša je v Milanu Kreku našel poslušnega direktorja NIJZ.
STA

Šel je celo tako daleč, da je vladi, ko sta jo konec leta 2020 s poizkusom nezaupnice v državnem zboru izzvala Koalicija ustavnega loka (KUL) in Karl Erjavec, s popolnoma nesmiselnimi in neutemeljenimi epidemiološkimi ukrepi pomagal izločiti štiri poslance. Glasovanje o novem mandatarju je bilo tako prestavljeno za nekaj tednov, kar je predsedniku vlade dalo dovolj časa, da je z našim denarjem kupil toliko poslanskih glasov, da je zdržal do konca mandata.

Preberite še:
Seminarska naloga Milana Kreka #kolumna

Inštitut bi branil pred političnimi pritiski

Krek je javno zahteval, da morajo do potencialno okuženih poslancev v karanteni posebni odposlanci v skafandrih, ki morajo po tem še za dva tedna v karanteno, medtem ko je osebje po bolnišnicah vsak dan delalo z desetinami okuženih, ne da bi bilo v karanteni. Že samo to dejanje je dovolj, da Milana Kreka označimo za odposlanca Janeza Janše. Njegova edina naloga je bila govoriti, da vlada dela v skladu s stroko – ne glede na to, kaj je vlada dejansko počela in kaj je govorila stroka.

In ta odposlanec Janeza Janše bi zdaj inštitut branil pred političnimi pritiski novega mandatarja, ki je napovedal, da se bo v vrh NIJZ vrnil dr. Ivan Eržen – dejanski strokovnjak, ki so ga odstavili zato, ker je javno opozoril, da vlada z obveznim razkuževanjem rok v skupne stanovanjske stavbe počne neumnosti?

Milan Krek je bil pripravljen napisati celo pismo predsedniku države Borutu Pahorju, v katerem bi ga opozoril na nevarnost volitev v času epidemije.
Milan Krek je bil pripravljen napisati celo pismo predsedniku države Borutu Pahorju, v katerem bi ga opozoril na nevarnost volitev v času epidemije.
STA

Ne gre za šalo. Žal tudi Milana Kreka ne moremo razumeti kot šalo, saj zaradi delovanja NIJZ pod njegovim vodstvom marsikdo 1. novembra prižge kakšno svečko več, kot bi jo sicer. Ne gre za šalo. Gre za krčevito oklepanje položaja, pridobljenega politično. To počne oseba, ki ji je najvišji položaj v karieri omogočila politika – po kadrovskem masakru na NIJZ, ki se ga je Janševa vlada lotila med prvim valom epidemije covid-19. Ne gre za šalo. Gre za norčevanje iz ljudi.

Milan Krek mora oditi. Oditi mora iz NIJZ, oditi mora iz "tako imenovane stroke", oditi mora iz strokovno razvrednotenega sistema, ki ga je pomagal soustvarjati in podrejati politiki. Oditi mora, ker so bila nekatera njegova dejanja in izjave sramotne za celotno javno zdravstvo. Oditi mora, ker se ima ob vsem tem še za žrtev.

Preberite še:
Ne samo Zmago Jelinčič, tudi Milan Krek je želel prestaviti volitve

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.