Ljudje, rešeni smo! Tu sta Aleksandra in Mateja #kolumna

Bolj od tega, kdo so novi obrazi na čelu političnih strank, je pomembno, kdo bodo njihovi izvoljeni poslanci. Le ti bodo na koncu odločali o koalicijah.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 18. 12. 2021, 05:55


20211215-01100182
Edina možnost za kandidaturo poslanke Mateje Udovč v zanjo izvoljivem okraju (beri: sanje o novem mandatu s poslansko plačo) je bila zamenjava političnega dresa. Takrat je ugotovila, da "je navdušena nad Aleksandro Pivec", ki je v zahodnem delu Slovenije kadrovsko šibka.
STA

Novinarska kolegica Tanja Starič je gospa, ki pred kamero nikoli ne kaže čustev. V desetletjih kariere je v studiu videla že marsikaj: od plakatov Branka Grimsa do vdora anticepilcev. A minuli torek njena telesna govorica ni mogla skriti vidne zadrege - enako kot vsi mi, ki smo sedeli pred TV ekrani. V Odmeve sta namreč prišli Aleksandra Pivec, ki je po odhodu iz DeSUS ustanovila novo stranko, in njena najnovejša pridobitev Mateja Udovč, dosedanja poslanka stranke Konkretno, nekoč znane kot SMC. 

Pogovor, ki je sledil, je bil šola politične praznosti. Videli smo, kaj ostane od politike, ko iz nje odstraniš stališča, znanje, ideologijo in drugo vsebino. V petih minutah sta sogovornici več kot desetkrat omenili "ljudi". Ne le, da "delata za ljudi", ampak da "kreirata politiko za ljudi", da "hodita do ljudi", da v "ospredje postavljata ljudi", da sta "usmerjeni v ljudi", da "živita in dihata za ljudi" ... V isti sapi smo od obeh slišali, da ne uporabljata političnih floskul, kar je prizoru že dajalo priokus satire.

Če je bila znana ameriška humoristična serija Seinfeld "šov o ničemer", je bil to njen najboljši možni približek. Ničesar nismo izvedeli o tem, kaj Aleksandra Pivec in Mateja Udovč menita o posameznih temah – če odštejemo, da sta skupaj sadili drevesa na Jezerskem. 

Preberite še:
Koliko sta podporo vladi zaračunala poslanca manjšin

Ko šef stranke ne pozna lastnih poslancev

Razbrali smo lahko le, da bo imel nov politični projekt Aleksandre Pivec in njenega zaupnika Andreja Prebila vlogo enega od "satelitov", na katere prvak SDS računa pri sestavljanju povolilne koalicije. Ob vsem govoričenju o "preseganju delitev" je poslanko izgubil le Zdravko Počivalšek, ne pa tudi Janša. Mateja Udovč je namreč jasno povedala, da sta interpelaciji proti ministru za okolje Andreju Vizjaku in ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu le opozicijski "šov za ljudi". In Aleksandra Pivec se je tiho strinjala.

Zaradi Aleksandre Pivec so morali v torek podaljšati Odmeve, saj je bila oddaja že polna. "Ampak prišel je klic, obe v studio," je na družbenem omrežju Facebook komentirala novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl. "Tako bomo očitno zdaj furali propagando za satelite," je ob tem še dodala.
Zaradi Aleksandre Pivec so morali v torek podaljšati Odmeve, saj je bila oddaja že polna. "Ampak prišel je klic, obe v studio," je na družbenem omrežju Facebook komentirala novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl. "Tako bomo očitno zdaj furali propagando za satelite," je ob tem še dodala.
RTV/posnetek zaslona

A tako pač je v predvolilnem času, ko se poslanci na vse načine borijo za politično preživetje. Ko do onemoglosti kalkulirajo. Ko spoznavajo, da jih navdušuje Aleksandra Pivec. Ko nam razlagajo, da so vedno razmišljali s svojo glavo. Ali poudarjajo, da želijo "delati za Maribor" - kot še en nekdanji poslanec SMC Branislav Rajić, ki je prosto mesto v enem od tamkajšnjih volilnih okrajev očitno našel le pri Alenki Bratušek. Ko zgodba za en dan postanejo imena, za katera velika večina volivcev tudi po slabih štirih letih njihovega bivanja v parlamentu še nikoli ni slišala. 

Leta 2014, ko je Miro Cerar prepričljivo zmagal na parlamentarnih volitvah, je krožila anekdota, da približno polovice od svojih 35 novoizvoljenih poslancev ni osebno poznal. Takrat Mateje Udovč še ni bilo med njimi. Cerarjevi stranki se je nekdanja uslužbenka ministrstva za notranje zadeve iz Bitenj pridružila tik pred volitvami leta 2018. S slabimi tisoč glasovi je bila izvoljena pod imenom, plakati in blagovno znamko Mira Cerarja – v okraju Kranj II, kjer so volivci večino glasov namenili strankam levega političnega pola.

Preberite še:
Proračunski denar prek poslanca Madžarov v žepe vplivnežev DeSUS

Zakaj Počivalšek naenkrat ni bil več dober?

Kljub temu poslanka Udovč ni imela težav, ko je bilo treba te iste volivce izdati in stopiti na drugo stran. Ko je SMC postala del tretje Janševe vlade, je to označila za "smiselno in koristno" odločitev. Od marca lani je zanesljiv del njenega glasovalnega stroja. Nikoli je nismo slišali, da bi se vsaj skušala postaviti po robu ekscesom vladajoče stranke. Tudi v poznejših notranjih bojih v SMC, ki jo je zaradi mučne kolaboracije z Janšo zapustila večina vidnih članov, je vedno potegnila s Počivalškom. Čeprav danes govori o delu "za ljudi", je v tem mandatu po podatkih spletne strani Parlameter uspela postaviti le 32 poslanskih vprašanj – 18 manj od povprečja in približno dvajsetkrat manj od rekorderja Franca Trčka iz SD. 

Zdravko Počivalšek je štiri mesece pred volitvami izgubil še eno poslanko.
Zdravko Počivalšek je štiri mesece pred volitvami izgubil še eno poslanko.
STA

Verjetno ni predaleč od resnice, če sklepamo, da je bil ves čas glavni politični cilj Mateje Udovč za vsako ceno dokončati poslanski mandat in prejemati plačo. Motiv političnega preživetja – in nobeno razhajanje glede česarkoli vsebinskega – jo je pahnil tudi v odločitev, da Počivalška in SMC naposled zapusti. Poslanka Udovč namreč ve, da na leve volivce, ki so leta 2018 glasovali za Cerarja, ne more več računati, zato zdaj potrebuje desne. Ti prevladujejo v Grimsovem okraju Kranj III, kjer je gneča, saj gre Počivalšek na volitve skupaj s SLS in drugimi strankami. 

Edina možnost za njeno kandidaturo v tem okraju (beri: sanje o novem mandatu s poslansko plačo) je bila tako zamenjava političnega dresa. Od tu njeno navdušenje nad Aleksandro Pivec, ki je v zahodni Sloveniji kadrovsko šibka. Od tu njeno govorjenje o ljudeh. V tej praznosti je bila poslanka Udovč zelo iskrena. Zakaj smo sploh pričakovali, da bo govorila o vsebini, če pri njenem prestopu vsebine v resnici ni?

Preberite še:
Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za financiranje propagande SDS

Najpomembnejši "novi obrazi" so v poslanskih klopeh

In tu pridemo do glavnega nauka njene zgodbe. Slovenska politika in mediji, ki jo spremljajo, so obsedeni z iskanjem "novih obrazov". Vidnejše mnenjske voditelje, strokovnjake in tehnokrate redno "testirajo" v anketah. Vsako njihovo gesto interpretirajo kot napoved vstopa v politiko, iščejo podtone in skrita sporočila v njihovih izjavah, ugibajo, s kom vse se sestajajo ... A pri tem pozabljajo na bistvo. V resnici niti ni najbolj pomembno, kdo bo ta obraz, ime, ki ga bo nosila njegova stranka, ali program. Na koncu so vedno ključni tisti ljudje, ki jih volivci izberejo med 88-imi, na hitro in z vseh vetrov zbranimi, pogosto nepreverjenimi imeni z volilnih seznamov strank. 

Poslanci DeSUS zagotavljajo ključne glasove koaliciji Janeza Janše. Brez njih bi bile verjetno že zdavnaj predčasne volitve.
Poslanci DeSUS zagotavljajo ključne glasove koaliciji Janeza Janše. Brez njih bi bile verjetno že zdavnaj predčasne volitve.
DeSUS

Ti ljudje na koncu odločajo o koalicijah. Danes vemo, da leta 2018 bistvo ni bilo v Karlu Erjavcu, ki je volivce na plakatih nagovarjal v družbi Zorana Jankovića, ampak Francu JuršiBranku Simonoviču, Ivanu Hršaku in Robertu Polnarju, ki ga je takratni prvak DeSUS prvič videl na skupnem fotografiranju. Prav tako bistvo ni bilo v Cerarju, ampak v političnih neznancih, skritih za njegovim imenom. 

Na prihajajočih volitvah se očitno obeta množica novih strank in list. Lekcija DeSUS in SMC jih uči, kje se zanje  - in za njihove volivce – skriva največje tveganje. A nauk velja tudi za etablirane igralce levo od sredine. Ne le od volilnih odstotkov, tudi od preverjanja kandidatov za poslance, njihovih motivov za vstop v politiko, povezav s spornimi ljudmi, morebitnih dolgov ali drugih temnih madežev iz preteklosti bo odvisno, kakšna bo prihodnja koalicija.