Jaz, Lakotnik #kolumna

Močnim nič kaj ne diši koncept pravne države, kjer nekaj štejejo pravila in kompetence, ne poznanstva in veze.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 27. 11. 2022, 05:55


miki muster zimsko veselje
Stripi legendarnega avtorja pogosto predstavljajo Jugoslavijo v malem. Kažejo državo povezav, poznanstev in samovoljne oblasti.
Buch d. o. o. in Zavod Strip art

"Prek vez vse dobiš, sicer se pa načakaš, da ti brada zraste!" - Miki Muster v stripu Težave z gradnjo (1963-64)

Legendarni stripar Miki Muster je v prigodah svojih risanih junakov rad podrezal v tegobe tedanje Jugoslavije. Občasno je zaradi tega v trdem režimu zašel v težave. Kadar so njegovi stripi malo preveč zaboleli, so izhajanje začasno tudi prepovedali. Kljub temu je že pred odhodom v Nemčijo ustvaril zavidljiv opus del, morda najbolj znane so prigode lisjaka, želvaka in volka, prigode Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika.

V enem izmed del, Težave z gradnjo, ki je izhajal v letih 1963-64, se volk Lakotnik odloči, da noče več živeti v leseni kolibi in si zgradi solidno grajeno hišo. Preko poznanstva na občini nakupi zidake za ves svoj denar, nakar zidake zamenja za cement, jeklo in ostal gradbeni material pri prijateljih, ki imajo veze drugje, saj je material za gradnjo sicer nemogoče dobiti. Praktično vsak obrtnik ga ogoljufa na svoj način, a mu vsaj tovariši z občine ne minirajo hiše in izdajo računa za dinamit. To se namreč zgodi v stripu Na grmadi, kjer hišo pričara in nima potrebnega gradbenega ter lokacijskega dovoljenja.

Stripi legendarnega avtorja pogosto predstavljajo Jugoslavijo v malem. Kažejo državo povezav, poznanstev in samovoljne oblasti. Odslikujejo državo, ki nima posluha za majhnega človeka in ji pravila kaj pomenijo samo takrat, ko je potrebno obvarovati oblast pred zahtevami nepomembnih ljudi. Stripi so primerni za otroke, toda globlje sporočilo je pogosto namenjeno starejšim – država deluje na fevdalnem pristopu povezav in poznanstev, nekaj resnično šteje samo članstvo v privilegiranem klanu.

Danes pokojni Miki Muster je zaradi svojega dela občasno zašel tudi v težave z nekdanjim režimom.
Danes pokojni Miki Muster je zaradi svojega dela občasno zašel tudi v težave z nekdanjim režimom.
Robert Balen

V današnjem času si marsikdo prizadeva porušiti vsaj kolikor toliko postavljen sistem pravne države, kjer nekaj štejejo pravila in kompetence, ne poznanstva in veze. Pravo koristi šibkejšim, saj pravila veljajo za vse. Močnejšim, ki želijo svoj položaj obdržati, pravna država ni v interesu in želijo delati po vezah in poznanstvih. "Te ljudi poznam že trideset let," pogosto odzvanja v ozadju spornih odločitev, "zakaj bi ugajal vam in ne njim"?

Preberite še:
O Niki in Branku #kolumna

Ko govorijo o globoki državi, govorijo resnico

Vsi močnejši vseeno niso enaki. Najbolj sporne odločitve, kjer so očitno nesposobni in neprimerni ljudje dobili ključna vodstvena mesta v državnih ustanovah, so v veliki večini v Slovenijo prišla v treh valovih – v letih 2004-2008, 2012-2013 in 2020-2022. Kjer na vodilnih mestih najdemo nesposobne, neprimerne in nestrokovne ljudi, ljudi, ki delajo na poznanstvih in lastnih interesih, so na te položaje bodisi prišli v zgoraj navedenih obdobjih bodisi so jih na položaje imenovali ljudje, nastavljeni v teh obdobjih. Nekateri primeri so očitni in bodejo v oči, drugi so pred navadnimi smrtniki prikriti v kalni vodi propagande, obtoževanj in referendumov.

Zakaj je tako in kdo jih je nastavil, ne bom posebej razlagal, saj menim, da niti ni potrebno. V Sloveniji že leta če ne desetletja, poteka perfidna infilitracija rakave tvorbe v vse veje oblasti in javnega življenja. Ko so govorili o globoki državi, so govorili resnico. V Sloveniji dejansko že obstaja globoka država, ki služi interesom svojega privilegiranega klana. Ko so obtoževali vsepovprek, kaj počno "komunisti", je šlo za projekcijo, za pesek v oči.

Toda pesek ne deluje vedno, saj si lahko oči tudi pomanemo. Pa čeprav s stripom izpred šestih desetletij, s stripom avtorja, ki ni nikoli skrival svojih političnih preferenc.

Preberite še:
Za javni, ne Janšev RTV! #komentar

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.