Žibertova banka prihaja v roke srbskega tajkuna

Katera domača banka se zanima za nakup Hranilnice Lon, ene od dveh najmanjših bančnih ustanov pri nas, ki je v zadnjih tednih najbolj znana po milijonskem kreditu očetu nekdanjega glavnega tajnika SD?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 27. 2. 2024, 05:55


1702382906-dsc2167-01-1702382890043
V čigavih rokah bo končala hranilnica Lon, pri kateri se je visoko zadolžil oče Klemna Žiberta (na fotografiji), račun v njej pa ima odprt tudi Inštitut 1. maj, ki od stranke najema hišo v Levstikovi ulici?
Sašo Radej

Hranilnica Lon, v zadnjem času najbolj znana po milijonskem kreditu, ki ga je očetu nekdanjega glavnega tajnika SD Klemna Žiberta odobrila za nakup luksuznega stanovanja v elitni ljubljanski soseski Schellenburg, bi lahko že v kratkem dobila novega največjega lastnika.

Po naših informacijah se za nakup večinskega paketa delnic Lona zanima Gorenjska banka, kjer tega včeraj niso ne potrdili ne zanikali. Na več vprašanj so nam iz pete največje slovenske banke, ki jo lastniško obvladuje srbski tajkun Miodrag Kostić, odgovorili le, da jih ne morejo komentirati. Toda več, med sabo nepovezanih virov nam je potrdilo, da je takojšnji prodaji Lona močno naklonjena tudi Banka Slovenije. V vrstah regulatorja domačega bančnega trga so namreč izrazito nezadovoljni s trenutno lastniško strukturo Lona, ki se po njihovem "preliva" tudi v poslovanje hranilnice.

Glede prihodnosti Lona imajo tako v Banki Sloveniji na mizi več scenarijev. Po naših informacijah bi najraje videli, da bi največji lastniki Lona svoje delnice prodali eni od domačih bank, ki že posluje pri nas. V Gorenjski banki vprašanja, ali so se o nakupu Lona pogovarjali z obstoječimi delničarji in Banko Slovenije, niso želeli komentirati. "Urejeno lastništvo je bistvenega pomena za vse banke in hranilnice," pa poudarjajo na Banki Slovenije.

Gorenjska banka, ki jo lastniško obvladuje AIK Banka Miodraga Kostića (na fotografiji), je najresnejši kandidat za nakup hranilnice Lon.
Gorenjska banka, ki jo lastniško obvladuje AIK Banka Miodraga Kostića (na fotografiji), je najresnejši kandidat za nakup hranilnice Lon.
PR

Preberite še:
Žibertovo banko zaradi spornih kreditov preiskovala Banka Slovenije

Prisilna prodaja delnic? Banka Slovenije: Lastništvo spremljamo

Da imajo pri Lonu "izzive z lastniško strukturo, ki ni urejena", je sicer že v začetku meseca za Radio Slovenija dejal viceguverner Banke Slovenije Primož Dolenc. Največji lastnik Lona je s skoraj 25-odstotnim deležem švicarsko podjetje Kylin Group, ki je od maja lani v stečaju. Ustanovil ga je kitajski državljan Kai Dai, ki je v Evropi upravljal denar bogatih azijskih vlagateljev, v zameno za njihove finančne vložke pa jim je urejal dovoljenja za bivanje na Irskem, eni od držav EU.

Podjetje Kylin Group je želelo postati večinski lastnik Lona, a mu je to leta 2019 preprečila Banka Slovenije, saj mu ni uspelo dokazati izvora denarja za nakupe delnic. Del teh je zato začasno prenesel na ljubljanskega kralja betona Roka Furlana in njegove poslovne partnerje, s katerimi se je znašel v policijski preiskavi. Banka Slovenije je podjetju Kylin Group, ki v Lonu nima več glasovalnih pravic, že dvakrat odredila, da mora odsvojiti delnice hranilnice.

Tega do danes ni storilo, zato mu Banka Slovenije že skoraj dve leti za vsak dan zamude obračuna 700 evrov kazni. Zdaj jih prodaja stečajni upravitelj Kylin Group iz Švice. Še vedno pa ni jasno, ali bo Banka Slovenije izdala odločbo o začetku postopka za prisilno prodajo delnic, kar ji omogoča zakon o bančništvu. V tem primeru bi za prodajo morala določiti tudi skrbnika.

Banka Slovenije pod vodstvom guvernerja Boštjana Vasleta (v ospredju) pozorno spremlja dogajanje v Lonu.
Banka Slovenije pod vodstvom guvernerja Boštjana Vasleta (v ospredju) pozorno spremlja dogajanje v Lonu.
Bobo

"Morebitnih odprtih konkretnih nadzorniških postopkov v skladu z zakonom sicer ne smemo komentirati in pojasnjevati, v okviru naših nadzorniških pristojnosti pa redno spremljamo tudi lastniško strukturo in v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepamo. To velja tudi za hranilnico Lon, (...) ki smo ji v preteklih letih izdali več odločb in opozoril," so nam včeraj pojasnili v Banki Sloveniji, ki jo vodi guverner Boštjan Vasle.

Preberite še:
Mišičev Kitajec izginil, nesojeni hotel propada

Kdo ima glavno besedo v Lonu

Glavno besedo v Lonu imajo tako trenutno trije poslovneži, ki skupaj obvladujejo dobrih 51 odstotkov delnic. To so:

- Otmar Zorn, lastnik podjetja Solvera Lynx, ki velja za enega najvplivnejših ljudi v domačem gospodarstvu,
- Ivan Cajzek, lastnik gradbenega podjetja GIC Gradnje,
- prvi mož skupine AG Marko Konič, sicer najbolj znan kot dolgoletni poslovni partner Aleša Musarja, soproga predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Tem je v interesu, da obdržijo večinsko lastništvo Lona. 12. marca se bodo delničarji zbrali na skupščini, na kateri želi Zorn v nadzorni svet imenovati nekdanjo viceguvernerko Mejro Festić. Domnevati gre, da želi s tem Zornov blok zmanjšati pritisk na "ureditev" lastniške strukture Lona. Pri tem ne gre spregledati še dejstva, da se čez slabo leto dni izteče mandat guvernerju Vasletu, kar bi lahko v zakulisju sprožilo lobistično "vojno".

Eno glavnih besed v Lonu ima trenutno vplivni poslovnež Otmar Zorn (na fotografiji).
Eno glavnih besed v Lonu ima trenutno vplivni poslovnež Otmar Zorn (na fotografiji).
Mediaspeed

Toda ni skrivnost, da v Banki Slovenije niso zadovoljni tudi s samim načinom delovanja Lona. V zadnjih letih so tako lastnikom Lona in sami hranilnici izdali številne odredbe in izrekli večje število ukrepov. Kot smo že pred časom razkrili na necenzurirano.si, so inšpektorji Banke Slovenije ugotovili, da je Hranilnica Lon prevzemala prevelika kreditna tveganja. S tem je kršila zakon o bančništvu.

Nepravilnosti pri kreditiranju fizičnih oseb

Po pregledu, ki so ga opravili jeseni 2022, torej nekaj mesecev po odobritvi posojila Žibertovemu očetu, so v Banki Slovenije posebej opozorili tudi na nepravilnosti pri kreditiranju fizičnih oseb. Njihovo kreditno sposobnost so v Lonu presojali v nasprotju z opredeljenimi merili. Posojila so odobravali brez lastne finančne udeležbe kreditojemalcev, njihovo črpanje pa omogočali še pred ureditvijo zavarovanj.

Posojilo, ki ga je očetu Klemna Žiberta odobrila hraninica Lon. Z njegovo pomočjo je kupil stanovanje v elitnem Schellenburgu.
Posojilo, ki ga je očetu Klemna Žiberta odobrila hraninica Lon. Z njegovo pomočjo je kupil stanovanje v elitnem Schellenburgu.
Necenzurirano.si

"V Banki Slovenije skladno s svojim mandatom redno izvajamo nadzorniške aktivnosti v vseh bankah in hranilnicah, za katere smo pristojni. Pri tem imamo na voljo tako redne kot izredne ukrepe. Na ta način preverjamo, ali poslovne banke in hranilnice izpolnjujejo standarde ter pravila, sprejeta na ravni skupnih evropskih inštitucij in tudi Banke Slovenije. Prav tako s tem zagotavljamo ustrezno obvladovanje tveganj ter varnost vlagateljev, v primeru, če bi banka zašla v težave, vključno z izplačilom zajamčenih vlog," so pojasnili v Banki Slovenije.

Pri tem so poudarili, da "je urejeno lastništvo bistvenega pomena za vse banke in hranilnice", saj je "pogoj za uspešno upravljanje in poslovanje inštitucije". "Neurejena lastniška struktura torej pomeni kršitev osnovnih zahtev glede poslovanja (finančne) institucije, poleg tega pa odpira možnosti za kršitve drugih regulatornih zahtev kot tudi lahko negativno vpliva na uspešnosti poslovanja," so dodali.