Mišičev Kitajec izginil, nesojeni hotel propada

Kitajski poslovnež, ki mu je Gašpar Gašpar Mišič prodal propadajočo vilo v Portorožu, je zašel v težave. Ne najdejo ga niti njegovi odvetniki.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 17. 11. 2022, 05:55


droga - stavba
Gašparju Gašparju Mišiču (desno) je uspel veliki met. Nepremičnino v Portorožu je po visoki ceni prodal družbi, ki jo vodi Kai Dai (levo). Ta ima zdaj velike finančne težave.
Google

Gašpar Gašpar Mišič, podjetnik in direktor komunalnega podjetja Okolje Piran, ki na prihajajočih lokalnih volitvah kandidira za župana te občine, je pred štirimi leti izpeljal takrat največji nepremičninski posel v slovenski Istri. Za 4,3 milijona evrov je prodal projektno podjetje Casa Del Sal, ki ima v lasti nekdanjo upravno zgradbo tovarne Droga v Portorožu. Gre za skoraj sto let staro vilo, v kateri je želel Mišič urediti družinski hotel, a si je nato premislil. 

Lastnik zgradbe s 1.400 kvadratnih metrov bruto površine, ki se nahaja le nekaj deset metrov od morja, je postala družba Kylin Group. Registrirana je v Švici, vodi pa jo Kai Dai, kitajski poslovnež, ki živi na Irskem. V Sloveniji je najbolj znana iz zgodbe o boju za obvladovanje Hranilnice Lon, saj je želela postati večinska lastnica najmanjše bančne ustanove pri nas. To ji je preprečila Banka Slovenije, saj ji ni uspelo dokazati izvora denarja. V istem času se je Kai Dai odločil kupiti nepremičnino v Portorožu. Tako naj bi mu svetoval odvetnik Miro Senica, ki je imel eno ključnih vlog v boju za Lon. 

"Tu je najbolj pametno narediti hotel. Mislim, da imajo take načrte tudi novi lastniki," je takrat govoril Mišič. A s hotelom še nekaj časa ne bo nič. Medtem ko nekoč elitna vila še naprej propada, je namreč njen lastnik tako na Kitajskem kot Irskem zašel v resne težave. Že od julija ga neuspešno iščejo tudi njegovi odvetniki.

Preberite še:
Gašpar Mišič kupuje elitno zemljišče nad Piranskim zalivom

Hoteli na Irskem, golf resort na Hrvaškem ...

Več let nihče v Sloveniji ni natančno vedel, s čim se dejansko ukvarja Kai Dai. To so pred meseci razkrili šele sodni dokumenti, ki jih je objavil irski časnik Business Post. Nesojeni lastnik Hranilnice Lon je tako ustanovil fundacijo Huawen in od leta 2014 z njo zbral 50 milijonov evrov denarja bogatih kitajskih državljanov. Ti bi v zameno dobili dovoljenja za bivanje na Irskem, eni od držav EU. Gre za eno od tako imenovanih shem, s katerimi je tamkajšnja vlada želela privabiti tuj kapital. 

Kai Dai, prvi mož Kylin Prime Fund, ki je imel nekoč v Sloveniji velike načrte, ni dosegljiv za upnike.
Kai Dai, prvi mož Kylin Prime Fund, ki je imel nekoč v Sloveniji velike načrte, ni dosegljiv za upnike.
Ousheng

Po prvotnem načrtu bi morala fundacija denar vlagateljev plemenititi in jim ga vračati po obrokih. Kai Dai je zato kupoval hotele na Irskem in vlagal v kripto valute. V hrvaški Istri je želel zgraditi 300 milijonov evrov vreden luksuzni golf resort. V Sloveniji se je želel ukvarjati z bančništvom, skupaj s Petrom Jambrekom, nekdanjim ustavnim sodnikom in dolgoletnim ideologom slovenske desnice, pa sta skušala oživiti nekoč ugledno letalsko šolo Adrie Airways. 

Toda kmalu je postalo jasno, da je nekaj narobe. Več kitajskih vlagateljev je začelo opozarjati, da so iz fundacije prenehali prejemati denar, njen direktor pa ne odgovarja na njihove klice. Na Kitajskem in na Irskem so začeli vlagati tožbe. Dokumenti razkrivajo, da je ena od manjših vlagateljic plačala 100.000 evrov, ki bi jih fundacija morala porabiti za projekte v Sloveniji. Do zdaj je nazaj dobila le desetino vložka. Na Daiove posle je postala pozorna tudi irska centralna banka, saj si je iz lastnih podjetij izplačeval posojila. Konec oktobra so njegovi odvetniki potrdili, da ga že od julija ne morejo priklicati. 

Za nakup delnic Lona, druge najmanjše bančne institucije pri nas, je po nekaterih informacijah porabil 20 milijonov evrov. A od Banke Slovenije nikoli ni dobil dovoljenja za prevzem.
Za nakup delnic Lona, druge najmanjše bančne institucije pri nas, je po nekaterih informacijah porabil 20 milijonov evrov. A od Banke Slovenije nikoli ni dobil dovoljenja za prevzem.
STA

Preberite še:
Kitajski posli ideologa slovenske desnice

Kdo mu je pomagal? In komu še dolguje denar?

Kje se trenutno nahaja Kai Dai, tako očitno nihče ne ve. Z Mirom Senico sta se že pred leti razšla. Uradni naslov ima v britanskem univerzitetnem mestu Cambridge, čeprav naj bi nazadnje bival nekje na Irskem. V zadnjih letih pa je zamenjal partnerje, ki so mu pomagali pri financiranju naložbe v Portorožu. Sredi leta 2019, le nekaj mesecev po nakupu, sta tako skupaj milijon evrov vredni hipoteki na zgradbi in pripadajočem zemljišču vpisali dve družbi, ki ju obvladuje Bojan Papič, nekdanji dolgoletni prvi mož Lesnine. Še pol milijona evrov si je Kai Dai izposodil od družbe Nerthus iz Bistrice ob Sotli, ki je v lasti Simona in Otona Narata.

Leto dni pozneje jih je Daiu uspelo poplačati. To mu je uspelo z najetjem novega, milijon evrov vrednega posojila pri podjetju Novi Splet, ki ga obvladujeta Miha Ažman in Jan Pinterič. Prvi je nekdanji direktor BMW Slovenija, ki je leta 2017 postal lastnik Hotela Tartini v središču Pirana. Drugi pa je nekdanji generalni sekretar združenja YES, ki združuje mlade poslovneže, izrazito vplivno pa je bilo pri kadrovanju v državna podjetja v času vlade Boruta Pahorja

Bančni računi podjetja Casa Del Sal, ki ima v lasti propadajočo vilo, so že od lanskega julija blokirani. Skupaj ima za več kot 2,5 milijona evrov kratkoročnih dolgov, ki so zelo verjetno v celoti zapadli. Uradno ima podjetje tri solastnike. Ob Kylin Group, ki ima v lasti 50-odstotni delež, sta to še družbi Amarenavita, ki jo prav tako vodi Kai Dai, in Veronavita, ki jo obvladuje kitajski državljan iz Pekinga. 

Gašpar Gašpar Mišič bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za župana občine Piran.
Gašpar Gašpar Mišič bo na prihajajočih lokalnih volitvah kandidiral za župana občine Piran.
Svet24

Preberite še:
Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Hotela ne bo, Mišič bo raje gradil

Gre sicer za zgradbo, ki jo je Mišič leta 2009 kupil od občine Piran – in to tako, da jo je zamenjal za svojo galerijo v središču Pirana in doplačal še milijon evrov. Za Primorske novice je napovedal, da ga bo investicija v družinski hotel stala okrog dva milijona evrov. Največja ovira za ta projekt je bilo po njegovem bližnje javno črpališče za kanalizacijske vode. Leta 2017 je razlagal, da se s komunalnim podjetjem Okolje Piran dogovarja, da bodo dotrajano črpališče, ki se nahaja na spomeniško zaščitenem območju, preselili na drugo lokacijo. 

Dve leti pozneje, poleti 2019, je Mišič postal direktor Okolja Piran, na tem položaju pa je še danes. Medtem končuje nov veliki posel v občini. Z Markom Lukićem, lastnikom proizvajalca montažnih hiš Lumar, namreč kupujeta več kot hektar veliko zemljišče v naselju Beli Križ nad Portorožom, na katerem je privatizacijski mogotec Igor Lah načrtoval 25 milijonov evrov vredno gradnjo luksuznih vil s pogledom na Piranski zaliv. Kot smo razkrili, bosta za zemljišče plačala nekaj manj kot 5,7 milijona evrov (z DDV) ali okoli 450 evrov na kvadratni meter.

Preberite še:
Dokumenti, ki razkrivajo nevarna razmerja v slovenski banki